Ruptur i rotatorcuffen - vad du borde veta

En rotatorcuffruptur orsakar smärta och begränsar axelrörelserna. I den här artikeln ska vi titta närmare på vad det är och varför det händer.
Ruptur i rotatorcuffen - vad du borde veta

Senaste uppdateringen: 04 juli, 2020

En ruptur i rotatorcuffen är en skada i axeln som ofta drabbar människor i medelåldern. Det är idag en av de främsta orsakerna till axelvärk.

Rotatorkuffen är en grupp muskler och senor som förankras i axelbenen. De ansvarar för att hålla denna led stabil och ser till att axeln kan utföra alla rörelser på rätt sätt.

Tyvärr är axeln en del av kroppen som tenderar att drabbas av muskelatrofi, och detta leder ofta till obehag. I själva verket är en skada i detta område mycket smärtsam och leder till nedsatt funktion. I den här artikeln förklarar vi därför allt du behöver veta om denna skada.

Vad är en ruptur i rotatorcuffen?

Denna typ av skada drabbar ungefär fyra av 100 000 personer per år.

Här vill vi notera att förekomsten av skadan ökar med åldern. De flesta som lider av den är faktiskt mellan 50 och 60 år gamla. Denna skada är i allmänhet alltså beroende på tidens gång och degenerering. Olikt andra ledproblem orsakar ett slag sällan denna typ av problem.

De flesta fall av en ruptur i rotatorcuffen förekommer hos personer som kontinuerligt utför axelrörelser i sitt arbete eller på fritiden. Det är till exempel vanligt att denna skada förekommer bland idrottare, snickare och målare.

Vad är rotatorkuffen?

Röntgen av en skadad axel.

Som vi redan nämnt är rotatorkuffen en uppsättning muskler och senor. Alla omger axelleden och håller humerus (överarmsbenet) på plats. De låter dig också utföra armrörelser på rätt sätt, såsom rotera och höja armen. Dessa muskler är små, men de gör så att rörelserna är exakta och samordnade. Dessa muskler är:

  • Supraspinatus
  • Subscapularis
  • Infraspinatus
  • Teres minor

Den muskel som är mest benägen att bli skadad är supraspinatus. Det är den muskel som ansvarar för armens abduktion av överarmsbenet. När den är skadad blir det svårare och mer smärtsamt att höja armen.

Vad orsakar en ruptur i rotatorcuffen?

Vanligtvis uppstår en ruptur i rotatorcuffen på grund av slitage orsakat av upprepad användning. Det kan vara när du till exempel lyfter tunga föremål eller håller armen upphöjd under en längre tid. Men det kan också uppstå på grund av en plötslig skada. Även om det inte händer lika ofta kan ett fall eller plötslig rörelse orsaka ruptur. De riskfaktorer som är mest relaterade till en ruptur i rotatorcuffen är emellertid:

  • Ålder. Som vi nämnde tidigare påverkar denna skada främst personer mellan 50 och 60 år.
  • Vissa jobb, till exempel snickare eller anläggare. Detta beror på att man i de här yrkena ständigt utför repetitiva rörelser.
  • Utförande av en sport, som till exempel tennis eller baseboll
  • En personlig- eller familjehistoria av detta tillstånd.

Du kanske också är intresserad av: 11 övningar som hjälper dig att bli av med axelvärk

Symtom på rotatorcuffruptur

Man håller sig för sin axel.

Symtomen som uppstår beror på svårighetsgraden av skadan. Det dominerande symtomet är dock smärta i axeln. Alla axelledsrörelser blir på så sätt begränsade.

Vissa människor upplever huvudsakligen problem när det är dags att sova. Det kan vara näst intill omöjligt att sova på den skadade sidan. Vardagliga sysslor som att borsta hår, klä på sig, och till och med tvätta sig kan bli alltmer komplicerade.

En rotatorcuffruptur kan leda till allvarliga komplikationer om den inte behandlas i tid. Detta beror på att en extremitet som inte är tillräckligt aktiv kommer att degenerera ytterligare. Således komplicerar det behandlingen något. Om denna led inte rör sig tillräckligt kan axeln bli kroniskt försämrad.

Diagnos

En läkare måste först undersöka axeln för att kunna diagnostisera rotatorcuffruptur. Läkaren kommer att fokusera på förmågan att röra axelleden, styrkan i axeln, och eventuell ledvärk. Undersökningen kommer säkerligen också innehålla komplementära tester som till exempel ultraljud eller magnetisk resonanstomografi. Med ett ultraljud kan man nämligen utvärdera hur senor och muskler fungerar i rörelse. De är dessutom både prisvärda och icke-invasiva alternativ.

Som vi nämnde i början av artikeln, så är skador på rotatorkuffen något som oftast drabbar människor i medelåldern. Det är en skada som begränsar rörelse, så du bör kontakta din läkare så snart som möjligt om du har några av ovanstående symtom.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.