Rollen zink spelar i människokroppen
Är du medveten om rollen zink spelar i din kropp? Detta mineral är oerhört viktigt för din hälsa, och du måste få i dig tillräckligt av det genom din kost.
Detta näringsämne har en specifik roll i mer än 300 enzymer eftersom det deltar i många biokemiska reaktioner i människokroppen. Således påverkar våra zinkvärden direkt vår tillväxt, utveckling, vårt neurologiska beteende och immunsystem.
Rollen zink spelar i människokroppen
Både zink, koppar och selen är involverade i processer som är nödvändiga för vår utveckling. Faktum är att detta element finns i alla kroppens organ, vävnader, vätskor och utsöndringar.
Dess katalytiska funktioner ökar hastigheten för kemiska reaktioner och uppfyller strukturella och reglerande roller. Enligt denna vetenskapliga artikel har detta mineral en modulerande effekt på nervcellskommunikationen.
Det upprätthåller också cellmembranens integritet och balansen i vävnaderna. Specifikt är det en beståndsdel i benmatrisen som hjälper till att bilda nya osteoblaster.
Detta mineral har antioxiderande och antiinflammatoriska egenskaper och förhindrar cellskador. Det är också ett reglerande medel i olika immunsvar, eftersom det har en del i aktivering, tillväxt och funktion av immunceller. Genom detta främjar zink sårläkning.
Dessutom reglerar det blodtrycket i det kardiovaskulära systemet. Det är av denna anledning som det påverkar den kardiorespiratoriska funktionen och främjar muskelstyrka hos friska människor och idrottare. Tillskott med zink har också positiva effekter på träningen i alla dessa fall.
Zink förbättrar också ditt smaksinne, vilket i sin tur stimulerar din aptit. Tillskott med zink främjar också viktökning och förbättrar symptom på ångest och depression. Som om det inte räckte, hjälper det även till med återhämtning och rehabilitering av patienter som lider av anorexia nervosa.
Missa inte att läsa den här artikeln: Upptäck egenskaperna hos och fördelarna med zink
Hur mycket zink behöver du?
I allmänhet finns 83% av allt zink i kroppen i cellerna som utgör muskler och ben. Det finns inget sätt att kompensera för näringsbrister eftersom det inte finns någon specifik plats att lagra detta näringsämne.
Enligt olika studier beror den dagliga mängden zink som vi behöver på vår ålder. Detta värde är mellan 8 och 11 milligram per dag för kvinnor respektive män när det gäller vuxna. Dessutom ökar behoven till 13 milligram per dag för kvinnor under graviditet och amning.
Vidare behöver spädbarn som äter ersättning mer zink på grund av den lägre biotillgängligheten hos detta mineral i modersmjölksersättning.
Kostkällor till zink
Lyckligtvis finns detta näringsämne i många olika livsmedel, men innehållet varierar precis som med andra element. De livsmedel vi främst får zink från är:
- Fisk och andra livsmedel från havet, särskilt skaldjur (ostron och kräftdjur)
- Kött, särskilt inälvor och muskler från nöt, gris och fågel
- Mejeriprodukter och ägg
- Vegetabiliska livsmedel som fullkorn, baljväxter, nötter och frön
Detta mineral är bundet till proteiner och nukleinsyror, så dess biotillgänglighet är beroende av detta. Detta är en anledning till varför vi absorberar mindre zink från växter på grund av närvaron av fytinsyra – ett ämne som bildar olösliga komplex och förhindrar absorption i mag- och tarmkanalen.
Vi rekommenderar att du läser den här artikeln: Sju livsmedel som är rika i zink samt deras fördelar
Vad händer om du inte får i dig tillräckligt med zink?
Det är sällsynt att lida av zinkbrist eftersom detta näringsämne finns i många livsmedel. Men det betyder inte att det inte kan hända. Enligt uppgifter från National Institute of Health, orsakar faktiskt alltför låga nivåer av zink förändringar i alla reaktioner som det har till uppgift att bidra till. Det kan påverka:
- Utvecklingen hos barn och spädbarn
- Korrekt sexuell utveckling hos ungdomar där det kan fördröja denna utveckling, och även leda till manlig impotens
- Håravfall och skador på ögon och hud
- Det kan leda till brist på aptit, diarré och viktminskning
- En förlust eller dämpning av smaksinnet
- Minskad koncentrationsnivå
- Minskad immunfunktion
Saker att tänka på med tanke på rollen zink spelar i vår kropp
Som du kan se har detta mineral olika verkningar i kroppen, och intaget måste vara tillräckligt i alla livets skeden. Därför är det en bra idé att konsultera en nutritionist som kan hjälpa dig att tillgodose dina dagliga behov.
Slutligen är det bra att vara medveten om att det är många processer i vår kropp som är beroende av att våra zinknivåer är tillräckligt höga och som sträcker sig från att förbättra vårt smaksinne till aktiviteten i vårt immunsystem. En välbalanserad kost är som regel tillräcklig för att tillgodose dina dagliga behov av zink.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- López de Romaña, D., Castillo, C., & Diazgranados, D. (2010). El zinc en la salud humana-1. Revista chilena de nutrición, 37(2), 234-239.
- Rubio, C., González Weller, D., Martín-Izquierdo, R. E., Revert, C., Rodríguez, I., & Hardisson, A. (2007). El zinc: oligoelemento esencial. Nutrición Hospitalaria, 22(1), 101-107.
- Datos sobre el zinc. National Institute of Heatlh. Disponible en https://ods.od.nih.gov/pdf/factsheets/Zinc-DatosEnEspanol.pdf
- Torres Acosta, R., & Bahr Valcarcel, P. (2004). El zinc: la chispa de la vida. Revista cubana de pediatría, 76(4), 0-0.
- de Burguera, Oscar Alarcón Marcela, et al. “Valoración de niveles séricos y óseos de calcio, cobre, estroncio, hierro, magnesio y zinc en pacientes con osteoporosis.” Vitae: Academia Biomédica Digital 23 (2005): 5.
- Llavero-Valero, M., and M. Currás Freixes. “Protocolo diagnóstico y terapéutico de las alteraciones del magnesio y el zinc.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 13.14 (2020): 816-818.
- Jiménez, Rafael, Mayder Martínez, and Ronoel Peñalver. “Efecto del zinc sobre el crecimiento y desarrollo del niño con bajo peso al nacer.” Colomb Med 38.1 (2007): 6-13.
- King, Janet C., David M. Shames, and Leslie R. Woodhouse. “Zinc homeostasis in humans.” The Journal of nutrition 130.5 (2000): 1360S-1366S.