Rensa njurarna naturligt på en vecka

Njurarna jobbar hårt för att hålla kroppen frisk. Hjälp de på travben med en naturlig rensning av njurarna en gång om året.
Rensa njurarna naturligt på en vecka
Eliana Delgado Villanueva

Granskad och godkänd av nutritionist Eliana Delgado Villanueva.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Dina njurar är organ som rensar blodet på potentiellt skadliga substanser genom urinen och den reglerar även kroppsvätskor, bland andra funktioner. De är viktiga organ, vilket är anledningen till att du behöver ta hand om dem och hålla dem balanserade. Vi kommer förklara hur du på ett lätt och naturligt sätt kan rensa njurarna naturligt på en vecka. Du kan göra det en eller två gånger om året.

Preliminärt råd

Försök att inte äta något av följande livsmedel under veckan du ska rensa njurarna naturligt:

 • Mjölk och mjölkprodukter
 • Kött, speciellt rött och kalla skivor (t.ex. skinka eller kalkon)
 • Fisk och skaldjur
 • Vitt socker
 • Bordssalt
 • Alkoholdrycker
 • Kaffe
 • Tobak

Om du tar mediciner borde du kolla med din doktor innan du börjar eftersom det kan förekomma sidoeffekter. Det är bäst att rensa när du inte tar någon medicin.

Tillsats av åkerfräken och ananasskal

Tillaga en liter med åkerfräken och ananasskal varje dag, vilket du borde skölja och skära innan du kokar. Åkerfräken måste koka i 10 minuter och sedan sitta i ännu 5 minuter, medan ananasskalet måste koka i 20 minuter och sitta i ungefär 10 minuter till. Du kan tillaga dem separat eller tillsammans, men håll koll på koktiden.

Ananasskal
När denna tillsats är varm kan du därefter söta till den om du vill med lite stevia. Drick det genom dagen och sluta runt mitten av eftermiddagen (så att du inte behöver gå på toa mitt i natten), och drick det alltid mellan måltider.

Denna tillsats är rik på mineraler så som kisel och kommer därför hjälpa dig att eliminera överflödiga vätskor från kroppen och förhindra njurinflammation. 

Om du ofta får urinvägsinfektioner kan du även lägga till lite papaya i tillsatsen.

Diet för att rensa njurarna naturligt

Du bör vara försiktig med vad du stoppar i dig för att rensa njurarna naturligt och få de förmåner du är ute efter. Du bör även försöka vara försiktig före och innan rensningen så att din kropp inte går igenom en drastisk förändring.

Frukost

Till frukost borde du dricka en fruktsmoothie och en vegetarisk drink med havregryn eller ris eller några skivor fullkornsbröd med Tahini (sesampasta), avokado, ägg, eller vitlök och olja.

frukostdryck

Lunch

Börja lunchen varje dag med löksoppa, vilket du lätt kan tillaga genom att koka en lök per varje liter vatten. Du kan krydda det med till exempel persilja, citron, och en nypa havssalt och kajennpeppar.

Inför andra tallriken kan du välja något av följande alternativ och variera varje dag:

 • Brunt ris och baljväxter
 • Vitt kött och sallad
 • Fisk och grillade grönsaker
 • Korn (hirs, quinoa, havregryn) med pestosås (färsk basilika, pinjenötter eller valnötter, vitlök, olja, och en nypa havssalt – allt borde hackas väl)
 • Ägg och guacamole med ris eller majspannkakor
 • Fullkornspasta med svamp och ärtor
 • Tomater, senapskål, avokado, gurka, torkade frukter, majs, oliver, och ett hårdkokt ägg med fullkornsbröd

Middag

Till middag blir det en grönsakssoppa varje dag (kål, zucchini, squash, pumpa, lök, mm) som du kokar tillsammans med en tesked gurkmejapulver och en tesked havregryn.

Som dessert kan du äta ett bakat äpple med nötter.

Löksoppa

Mellanmål

Om du är hungrig på morgonen eller eftermiddagen, ät frukt eller torkad frukt (dadlar, plommon, aprikoser).

Du måste dricka vatten

Du måste dricka vatten hela dagen, när du inte äter, beroende på dina behov, livsrytm, tid på året, mm. Men du får heller inte dricka alltför mycket, utan se till att hålla din kropp väl återfuktad. Om du har en inflammerad njure till exempel, och du inte urinerar normalt, är det bäst att inte dricka alltför mycket vätska förrän det blir bättre.

Det är speciellt viktigt att dricka varmt vatten medan din mage är tom för att sätta igång kroppen.

Värm upp dina njurar

Dina njurar är, tillsammans med din lever, de enda organ som kan må bra av en direkt värmekälla eftersom de har en tendens att bli kalla. Dina njurar har också att göra med dina energinivåer och att värma upp dem kommer förbättra ditt humör och din livskraft.

Du kan göra det i en halvtimme per dag genom att använda en elektrisk kudde, en massage, eller genom att täcka området med ett naturligt ylle. Ha detta i åtanke speciellt när det är kallt ute.

Foton av Foodmayhemcom och lablascovegmenu


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Gul Z, et al. (2014). Medical and dietary therapy for kidney stone prevention. DOI:
  10.4111/kju.2014.55.12.775
 • Tack I. (2010). Effects of water consumption on kidney function and excretion [Abstract]. DOI:
  10.1097/NT.0b013e3181fe4376
 • Your kidneys and how they work. (2018).
  niddk.nih.gov/health-information/kidney-disease/kidneys-how-they-work

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.