Recept på spännande tlalpeno-soppa

Tack vare egenskaperna hos dess ingredienser och dess otroliga smak är detta recept på tlalpeno-soppa perfekt för att rensa kroppen. Läs denna artikel för att lära dig mer.
Recept på spännande tlalpeno-soppa

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Rätten vi vill beskriva för dig idag kommer från Mexiko och sägs ha mystiska egenskaper. Man tror att detta recept på tlalpeno-soppa ger kroppen en riktig energikick.

Fortsätt läsa för att lära dig mer om denna rätt.

Tlalpeno-soppans ursprung

Tlalpeno-soppans ursprung

Denna intressanta soppa har flera ursprung, men det mest välkända är i regionen Veracruz, eller mer specifikt i San Agustín de las Cuevas (Tlalpan, Mexiko).

Det sägs att Antonio Lopez de Santa Anna (Mexikos 11:e president) deltog vid festivaler i staden och att han en dag vaknade med en fasansfull baksmälla efter flera dagars firande.

Han bad då sin kock att göra en soppa för att få tillbaka själen i kroppen. Kvinnan gjorde en kycklingbuljong med tomat, chili, den kryddiga växten citronmålla och salt.

När han frågade om namnet p denna utsökta soppa sade hon bara tlalpeno-soppa, och det var så rätten fick sitt namn.

Den är full av vitaminer och utmärkt för matsmältningen. Om vi talar om originalreceptet så kommer det vi ska dela med oss av troligen närmast. Det är känt att mexikansk mat är kryddstark och har unika smaker.

Om du är en av de personer som konstant letar efter nya sätt att laga mat och utforska olika länders gastronomi, då kommer detta recept på tlalpeno-soppa troligen tillfredsställa dina kulinariska behov.

Men även om detta recept inte är särskilt svårt att göra, finns det vissa trick du bör ha i åtanke.

Hur man gör detta recept på tlalpeno-soppa

Först och främst är det viktigt att veta att tlalpeno-soppa kan medföra vissa risker om du lider av något av följande tillstånd:

Soppan innehåller fetter från bland annat kyckling, avokado, olja, etc., och rekommenderas därför inte för personer som följer en specifik diet.

Ingredienser

 • 1 liter kycklingbuljong
 • 2 kycklingbröst utan ben
 • 50 g färsk citronmålla
 • 5 dl tärnade morötter
 • 1 matsked majsolja
 • 1 hackad lök (runt 100 g)
 • 3 vitlöksklyftor
 • 4 skivade tomater (runt 400 g)
 • 1 kvist koriander
 • 2 bitar chipotlechili (en typ av torkad chili)
 • 2 1/2 dl kikärtor
 • 1 tärnad avokado
 • 2 matskedar salt
 • 1 nypa malen svartpeppar

Tillredning av detta recept på tlalpeno-soppa

 1. Häll kycklingbuljong och kycklingbröst i en stor gryta på låg värme.
 2. Låt dem tillagas i 25-30 minuter.
 3. Efter det tillsätter du morötter och tillagar i ytterligare fem minuter.
 4. Samtidigt täcker du en panna i majsoljan. Stek vitlök, lök och tomatskivor i fem minuter, och mixa dem sedan. Du kommer få en soppliknande konsistens.
 5. Tillsätt soppan i grytan med buljong och lägg sedan till koriander, citronmålla, kikärtor, chipotlechili, salt och peppar. Låt tillagas i ytterligare tio minuter.
 6. Efter det tar du ur kycklingbrösten, strimlar köttet och lägger tillbaka dem i soppan.
 7. Servera soppan varm med skivad avokado ovanpå.
 8. Nu är det bara att njuta!

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.