Recept på sockerfri jordgubbstårta
Idag vill vi dela med oss av ett utsökt recept på sockerfri jordgubbstårta med vispgrädde.
Jordgubbstårta går alltid hem. Dessvärre är de butiksköpta ofta fulla med konstgjorda sötningsmedel och smakämnen, såväl som transfetter, raffinerat socker och spannmål – samtliga dåliga för ens hälsa.
Av denna anledning vill vi idag bjuda in dig att ta en titt på detta intressanta recept. Innan vi går in på receptet kanske vi dock bör fråga oss: varför skulle man vilja göra en sockerfri tårta?
De flesta av oss har nog en vän eller bekant som lider av diabetes. Tro det eller ej, men en stor del av befolkningen är drabbad. Det är därför sockerfria recept kan vara så användbara.
Vikten av en sockerfri kost för diabetiker
Diabetiker måste strikt kontrollera sitt intag av socker. Detta är huvudsakligen på grund av att deras metabolism producerar ett överflöd av glukos i blodet och urin på grund av insulinbrist.
Generellt finns det två typer av diabetiker:
- Typ 1-diabetes: här producerar här kroppen inte insulin och bryter ned alla kolhydrater till blodsocker, som den använder för energi. Insulin är ett hormon som kroppen behöver för att ta glukos från blodomloppet till kroppens celler.
- Typ 2-diabetes: med denna typ använder inte kroppen insulinet som den ska. Detta kallas för insulinresistens. Inledningsvis jobbar bukspottkörteln övertid för att skapa extra insulin för att kompensera, men den kan inte hålla jämna steg i längden.
Recept på sockerfri jordgubbstårta med vispgrädde
När det kommer till desserter tar många bagerier hänsyn till att vissa lider av diabetes, medan andra helt enkelt vill minska sitt sockerintag av olika anledningar.
Med det i åtanke vill vi erbjuda dig ett recept på sockerfri jordgubbstårta, så att du har kontroll över kvaliteten.
De flesta av ingredienserna är naturliga, och vill du att den ska vara helt sockerfri kan du använda Stevia rebaudiana istället för honung.
Dessutom får du vispa grädden själv, och du kommer förundras över hur mycket godare den smakar. Denna tårta drar även nytta av fördelarna hos jordgubbar.
Frukter som jordgubbar är en källa för vitamin C, magnesium, kalium och folsyra. De är dessutom antioxidativa och bra på att skydda oss mot fria radikaler.
Vidare är de varmt rekommenderade för den generella hjärthälsan och för att balansera blodsockret. Kom dock ihåg att du inte behöver vara diabetiker för att gagnas av minskat sockerintag.
Ingredienser
- 3 ägg
- 1 1/4 dl 100% ren honung
- 1 1/4 dl smör
- 2 1/2 dl jordgubbar
- 3 matskedar sockerfri jordgubbssylt
- 1 1/4 dl vispgrädde
- 1 1/4 dl vetemjöl
- 2 matskedar vaniljextrakt
- 1 kakform
Läs även: Varför är glutenfria dieter skadliga?
Tillredning
- Förvärm ugnen till 200ºC.
- Smöra formen och täck med mjöl för att undvika att kakan fastnar.
- Placera resten av smöret i en skål och vispa det till en krämig konsistens. Tillsätt sedan långsamt honungen och vispa tills blandningen är jämn.
- Därefter tillsätter du äggen, mjölet och lite vaniljextrakt, och fortsätter vispa tills allt är blandat.
- Häll sedan blandningen i formen och grädda i 25-30 minuter.
- Avslutningsvis tar du ut kakan och låter den svalna.
Upptäck: Fyra recept på hemmagjord äppelpaj
Tillredning av grädden
- Grädde
- Elvisp
- Skål
- Till att börja med ställer du vispgrädde, skål och vispar i frysen i runt 20 minuter så att de blir så kalla som möjligt.
- Häll sedan grädden i den kalla skålen och vispa på hög hastighet i runt en minut, då toppar börjar bildas. Då är grädden klar.
- Efter det skär du sockerkakan i två lager, och med hjälp av en slickepott kan du bre ut jordgubbssylten över båda lagren
- Därefter sätter du ihop resten av tårtan och dekorerar med vispgrädden ovanpå.
- Avslutningsvis kan du skära jordgubbar på längden och arrangera dem runt tårtan.
Ytterligare tips
- För att även göra den glutenfri kan du ersätta vetemjölet med kokt potatis utan skal. Du kan även använda dig av malna havregryn och ett extra ägg samt tre matskedar majsstärkelse.
- Om du vill kan du även placera lite jordgubbar mellan tårtans lager.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Basu, A., Nguyen, A., Betts, N. M., & Lyons, T. J. (2014). Strawberry As a Functional Food: An Evidence-Based Review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 54(6), 790–806. https://doi.org/10.1080/10408398.2011.608174
- Hannum, S. M. (2004). Potential Impact of Strawberries on Human Health: A Review of the Science. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408690490263756
- Padmanabhan, P., Mizran, A., Sullivan, J. A., & Paliyath, G. (2015). Strawberries. In Encyclopedia of Food and Health (pp. 193–198). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00667-X