Recept på läckra revbensspjäll i sötsur sås

Recept på läckra revbensspjäll i sötsur sås
Maria Patricia Pinero Corredor

Granskad och godkänd av nutritionisten Maria Patricia Pinero Corredor.

Senaste uppdateringen: 05 februari, 2023

Revbensspjäll i sötsur sås är en delikatess som ofta finns på asiatiska restauranger. Detta är en sådan där rätt som verkar komplex att tillaga själv, men som faktiskt är lätt att göra.

I grund och botten ligger hemligheten bakom smaken av denna maträtt i den sötsura såsen. Det bästa med att använda revben är att deras struktur och saftighet tilltalar både barn och vuxna. Detta kan vara ett utmärkt alternativ för att introducera nya smaker till barn. Nedan berättar vi om receptet.

Varför sötsur sås passar så bra till revbensspjäll

Revbensspjäll.

Även om det kan verka vara en ingrediens som bara tillför smak, har den sötsura såsen också avsevärda näringsmässiga fördelar. Blandningen av livsmedel som du använder för att tillaga såsen innehåller vitaminerna B, C, E, jod och andra element som, i små mängder, är fördelaktiga för oss.

Det bästa med den här såsen är att du kan göra den på mestadels naturliga ingredienser. Därför är det bättre att tillaga den själv än att välja de kommersiella alternativen i butikerna.

Receptet på dessa läckra revbensspjäll i sötsur sås

Ingredienserna nedan är för fyra personer. Du kan minska eller öka kvantiteterna efter hur många personer du lagar rätten till.

Ingredienser

  • 1 ½ kilo revbensspjäll
  • 4 salladshuvuden
  • 1 vårlök
  • 1 msk rött paprikapulver
  • ½ grön paprika
  • 3 msk vinäger
  • Olivolja
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak
  • Vatten
  • Persilja

Ingredienser till såsen

Tillagning

  1. Förbered först den sötsura såsen. För att göra detta, tillsätt socker, risvinäger, vitt vin och ketchup i en kastrull. Tillsätt lite kallt vatten och värm på  i några minuter tills det minskar och får konsistens.
  2. Separera revbenen och lägg dem i en stor skål. Krydda köttet med salt och peppar och täck varje bit jämnt med olja.
  3. Lägg allt på en bakplåt och ställ in i ugnen på 200ºC i cirka 25 minuter.
  4. Placera inte köttet för nära toppen av ugnen för att förhindra att det blir vidbränt.
  5. Fem minuter innan gräddningstiden är slut, ta ut revbenen och täck dem med såsen. Detta gör att såsen fäster vid köttet och karamelliseras.
  6. Förbered vinägretten. För att göra detta skär du vårlöken i fina bitar och sedan samma sak med den gröna paprikan. Blanda båda i en skål med olivolja, paprika, salt och lite vinäger.
  7. Öppna sedan salladshuvudena och fördela dem i en skål eller på en tallrik. Ovanpå dem häller du vinägretten du just har förberett.
  8. Varje portion kan serveras med 4 revbensspjäll, med ett halvt salladshuvud vid sidan. Som pricken över i:et strör du över lite hackad persilja som ett dekorativt element.
  9. Tillsätt önskad mängd salt och servera varmt.

Näringsinnehåll i revbensspjäll med sötsur sås

Grillat kött.

Och det bästa med att tillaga revbensspjäll i sötsur sås tillsammans med denna vinägrett? Det är att rätten är balanserad. Även om fläsk innehåller en betydande mängd kalorier och fett, kommer bristen på tunga kolhydrater att balansera vågen och göra denna måltid till ett hälsosamt alternativ.

Att ugnsbaka revbensspjällen och använda olivolja gör rätten lite mindre fet. Denna olja är en outtömlig källa till fettsyror, med stora fördelar för våra kroppar. Det är en maträtt som bidrar till god funktion i nervsystemet och det kardiovaskulära systemet (tänk dock på att äta denna rätt med måtta), och den har också antiinflammatoriska egenskaper.

Sammanfattningsvis är det här receptet på revbensspjäll i sötsur sås väldigt enkelt att tillaga, och det blir alltid en stor succé. Den kanske viktigaste näringsaspekten är kombinationen av fetter och grönsaker vilket hjälper till att säkerställa en hälsosam balans.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Figueroa Y, Lucio N. (2018). Aplicación de pasta de pimiento rojo (Capsicum Annuum) como aditivo antioxidante en la elaboración de un chorizo parrillero. Universidad de Guayaquil, Facultad de Ingeniería Química. Disponible en: http://repositorio.ug.edu.ec/handle/redug/35913
  • Mahecha M, Cortes M, Rodríguez E. (2010). Evaluación del Secado de Perejil Aplicando Técnicas de Deshidratación Osmótica Como Pretratamiento. Revista Facultad Nacional de Agronomía, Medellín, 63(2), pp. 5693-5705. Disponible en:   https://www.redalyc.org/pdf/1799/179918602022.pdf
  • Prado G. (2011). Usos y beneficios de la cebolla en la cocina ecuatoriana. Trabajo de titulación para la obtención del título de Ingeniera
    en Administración de Empresas Gastronómicas.
  • Zamora M, Bánez F, Bánez C, et al. (2004). Aceite de oliva: influencia y beneficios sobre algunas patologías. Anales de Medicina interna, Madrid, 21(3). Disponible en: https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-71992004000300010

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.