Fördelar och risker med att äta fläsksvål

Även om fläsksvål innehåller fett och proteiner med höga biologiska värden finns det fortfarande risker med att äta detta livsmedel. Läs mer i den här artikeln.
Fördelar och risker med att äta fläsksvål
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Fläsksvål är en mycket vanlig ingrediens i vissa delar av världen. Även om de inte är populära överallt, har de ett intressant näringsvärde. Detta livsmedel är bland annat vanligt på östeuropeiska marknader, där man anser att de är en delikatess. Idag ska vi fokusera på fördelarna och riskerna med att äta fläsksvål.

Hur tillagar man fläsksvål?

En populär tillagningsmetod för fläsksvål är att fritera dem. Man kan använda nästan alla delar av grisen för att tillaga fläsksvål.

När du har friterat dem serverar du dem antingen som en enda rätt eller som tillbehör till andra rätter. Det är vanligt att man äter detta som en huvudrätt, men vissa äter det gärna som ett snacks mellan måltiderna. Som du förmodligen kan gissa innehåller de massor av kalorier.

Näringsvärde

Som vi har nämnt tidigare, så eftersom fläsksvål är en friterad produkt, är dess kalorivärde mycket högt. För varje 100 gram konsumerar du 544 kalorier.

Var därför försiktig när du äter dessa svålar eftersom du kommer att gå upp i vikt om du äter fler kalorier än kroppen förbrukar. Och viktökning kan påverka din hälsa negativt.

Dessutom, när det gäller makronäringsämnen, har fläsksvålar en hög koncentration av fett. De innehåller 31 gram fett per 100 gram. Men de innehåller också en hög mängd protein.

När det gäller mikronäringsämnen är det värt att notera att fläsksvål innehåller vitamin A och B. Det innehåller också kalcium, magnesium och järn.

grisar i grisstia

Möjliga hälsofördelar med att äta fläsksvål

Nu ska vi titta närmare på de möjliga hälsofördelarna med fläsksvålar, liksom vad vetenskapen säger om detta livsmedel.

Minskad risk att utveckla anemi

Anemi är en tillstånd som beror på järnbrist. Detta tillstånd orsakar kronisk trötthet på grund av ineffektiv syretillförsel.

Enligt The Medical Clinics of North America minskar regelbunden järnförbrukning risken för att utveckla denna sjukdom.

Förbättrad muskelhälsa av att äta fläsksvål

Proteinerna i fläsksvål har ett högt biologiskt värde och är lättsmälta. Detta är proteiner av mycket hög kvalitet som kan hjälpa till att förbättra dina musklers hälsa.

Av denna anledning kan det att äta fläsksvålar hjälpa till att utveckla hypertrofi och också hjälpa till att reparera dina muskler.

Möjliga risker förknippade med att äta fläsksvål

Den största risken med att äta fläsksvål har att göra med hur de tillagas. För mycket mättat fett och kolesterol i kosten kan skapa hälsoproblem, och detta gäller även transfetter.

Du måste komma ihåg att fläsksvål nästan alltid friteras. Denna process orsakar en förändring av den kemiska sammansättningen av fetter, och får dem att omvandlas till transfetter.

Enligt forskning publicerad i den vetenskapliga tidskriften Diabetes & Metabolic Syndrome kan regelbundet intag av dessa fetter öka risken för att utveckla kroniska sjukdomar.

Den populära ketodieten

På grund av dess höga näringstäthet tenderar människor som följer ketodieten att inkludera fläsksvålar i kosten.

Detta eftersom att proteinerna i denna mat har ett högt biologiskt värde.

Denna typ av livsmedel hjälper till att mätta hunger vilket innebär att det kan hjälpa dig att hålla dig till en viss diet. Det finns dock fortfarande många risker med att äta fläsksvål, särskilt på medellång och lång sikt. Detta beror fortfarande på tillagningsmetoden.

Keto

Det rekommenderade sättet att äta fläsksvål

Eftersom en stor hälsorisk sitter i tillagningen, är det bättre att hitta andra, alternativa tillagningsmetoder för att göra dina fläsksvålar hälsosammare.

Naturligtvis skapar dessa alternativ inte samma krispiga och feta yta, men det är relativt mycket bättre för din hälsa. Exempelvis finns det recept där du steker fläsket eller tillagar det vid låg temperatur. Båda dessa alternativ ger dig en maträtt med mycket bättre egenskaper för din hälsa.

Slutsats

Som du nu vet så är fläsksvålar en vanlig maträtt och har en hög kaloritäthet.

Om du älskar denna krispiga rätt, men är orolig för riskerna med att äta fläsksvål, är det bäst att välja en mindre aggressiv tillagningsmetod än att fritera dem. På så sätt kan du njuta av en maträtt med ett lägre innehåll av transfettsyror.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ortega FB, Lavie CJ, Blair SN. Obesity and Cardiovascular Disease. Circ Res. 2016 May 27;118(11):1752-70. doi: 10.1161/CIRCRESAHA.115.306883. PMID: 27230640.
  • DeLoughery TG. Iron Deficiency Anemia. Med Clin North Am. 2017 Mar;101(2):319-332. doi: 10.1016/j.mcna.2016.09.004. Epub 2016 Dec 8. PMID: 28189173.
  • Islam MA, Amin MN, Siddiqui SA, Hossain MP, Sultana F, Kabir MR. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019 Mar-Apr;13(2):1643-1647. doi: 10.1016/j.dsx.2019.03.033. Epub 2019 Mar 16. PMID: 31336535.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.