Reaktiv hud: symptom, orsaker och behandling
Reaktiv hud är ett ganska vanligt problem som har att göra med en överdriven känslighet för olika faktorer. Detta tillstånd manifesterar sig i form av att huden blir röd, torr, glansig eller irriterad och detta kan blomma upp plötsligt. I många fall är orsakerna okända.
Detta fenomen är vanligare hos kvinnor. Enligt experter lider ungefär en av tre kvinnor av reaktiv hud. En del av dem upplever symptomen så ofta att de till slut betraktar dem som “normala” trots att de inte är det. Faktum är att många hudläkare också har problem med att diagnostisera dessa hudfenomen.
Reaktiv hud kallas ofta för känslig, irriterad eller intolerant hud, men dessa termer är inte exakta. Reaktiv hud är inte en sjukdom i sig, men det orsakar obehag för dem som upplever det. Vad är orsaken bakom reaktiv hud? Och vad kan man göra för att hålla symptomen under kontroll?
Vad är reaktiv hud?
Fram till nyligen kallades detta tillstånd oftast för “känslig hud”. Dermatologer anser dock att termen “reaktiv hud” är mer exakt. Man definierar det som en typ av hud som orsakar obehagliga sensationer, som bland annat en brännande känsla, klåda, smärta eller en stickande känsla på grund av något stimuli som vanligtvis inte utlöser denna typ av reaktioner.
Man klassar detta fenomen som hudreaktivitet endast när inget annat tillstånd kan förklara förändringarna i huden. Med andra ord kan man inte förklara symptomen med till exempel en allergi mot ett specifikt ämne eller närvaron av ett irriterande medel, som tvål.
Ett annat kännetecken för detta tillstånd är att det i allmänhet förekommer regelbundet och periodiskt. Med andra ord blommar symptomen upp och försvinner sedan. Kosmetika är ofta en utlösande faktor.
Vi tror att du kommer att gilla den här artikeln: Hemgjord tvål för dermatit med glycerin, lera och bikitt
Orsakerna till reaktiv hud
Forskning har ännu inte helt kommit underfund med skälen till varför reaktiv hud uppstår. Det finns dock tre hypoteser som kan förklara detta fenomen. Vi berättar mer om dem nedan.
- Epidermal hypotes. Denna hypotes antyder att hudbarriären, som ligger i överhuden, är defekt. Det skyddar därför inte huden tillräckligt från utifrån kommande ämnen.
- Biokemisk hypotes. Denna hypotes indikerar att dessa fall är anomalier i kanaler som kallas TRP (transienta receptorpotentialkanaler). Dessa är placerade i den yttersta delen av de epidermala cellerna och i nervändarna.
- Neurogen hypotes. Denna hypotes antyder att personer med reaktiv hud har ett lägre antal intraepidermala nervfibrer. Samtidigt visar de en större frisättning av inflammatoriska signalsubstanser.
Samtidigt har experter fastställt att det finns vissa specifika faktorer som kan utlösa hudreaktivitet. Dessa är bland annat följande:
- Felaktig användning av kosmetika
- Kontinuerlig exponering för vissa kemikalier
- Förorening i miljön
- Värme- och strålbehandling
- Extrema temperaturer
- Vissa mediciner
- Påfrestningar
- Brist på sömn
- Låg luftfuktighet
- Alkohol
- Stark mat eller mycket kryddig mat
Vilka åtgärder kan man vidta för att förhindra hudreaktivitet?
Människor som upplever hudreaktivitet måste vara försiktiga med de produkter de använder. Det är bäst att prata med en hudläkare så att han eller hon kan ange vilka specifika produkter som är bäst för varje enskilt fall.
Det är viktigt att göra vissa förändringar i din skönhetsrutin samt optimera rengöringen och återfuktningen av huden. Att använda och applicera solskyddsmedel varannan till tredje timme är också avgörande.
Samtidigt är det viktigt att undvika kosmetika som innehåller potentiellt irriterande ingredienser. Några exempel är bland annat propylenglykol, TCA, AHA, alkohol men det finns också fler. Samtidigt bör personer med reaktiv hud undvika att återfukta med krämer som innehåller retinoider och hydroxisyror. Dessutom kan produkter mot åldrande och starka, exfolierande produkter vara irriterande.
För att rengöra och återfukta reaktiv hud är det bäst att använda lotioner och krämer istället för andra produkter. Du bör applicera dessa produkter genom att pressa dem försiktigt mot huden utan friktion.
Upptäck mer här: De 10 bästa hemgjorda kurerna för att mjuka upp torr hud
Reaktiv hud – slutsats
Behandlingen av reaktiv hud är komplex, precis som diagnosen. Först och främst måste hudläkaren utesluta alla andra möjliga tillstånd. Sedan kan han eller hon ange vilka produkter som är bäst för varje enskild patient. På samma sätt bör läkaren ta reda på vilka produkter som är mest utlösande.
Ibland rekommenderar läkare läkemedel som vanligtvis används för att behandla atopisk hud, som också har visat sig vara effektiva i fall av reaktiv hud. I vilket fall som helst är det viktigt att personer med detta hudtillstånd återfuktar huden. Detta innebär att man inte bara använder fuktgivande krämer, utan också dricker mycket vatten.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Farage MA. The Prevalence of Sensitive Skin. Front Med (Lausanne). 2019;6:98. Published 2019 May 17. doi:10.3389/fmed.2019.00098
-
Misery L. Peaux sensibles, peaux réactives [Sensitive skin, reactive skin]. Ann Dermatol Venereol. 2019;146(8-9):585‐591. doi:10.1016/j.annder.2019.05.007
- Caterina MJ, Pang Z. TRP Channels in Skin Biology and Pathophysiology. Pharmaceuticals (Basel). 2016;9(4):77. Published 2016 Dec 14. doi:10.3390/ph9040077
- Son JY, Jung MH, Koh KW, et al. Changes in skin reactivity and associated factors in patients sensitized to house dust mites after 1 year of allergen-specific immunotherapy. Asia Pac Allergy. 2017;7(2):82‐91. doi:10.5415/apallergy.2017.7.2.82
-
Kitson N, Thewalt JL. Hypothesis: the epidermal permeability barrier is a porous medium. Acta Derm Venereol Suppl (Stockh). 2000;208:12‐15. doi:10.1080/000155500750042808
- Bárcenas, A. P. L., Arenas Guzmán, R., Vega Memije, M. E., Castrillón Rivera, L. E., & Palma Ramos, A. (2008). Identificación de células y mediadores inflamatorios en lesiones de pacientes con diagnóstico de micetoma. Dermatología Revista Mexicana, 52(6), 247-253.
-
Muizzuddin N, Marenus KD, Maes DH. Factors defining sensitive skin and its treatment. Am J Contact Dermat. 1998;9(3):170‐175.
- Taberner, J. E., Rodríguez, R. S., & Tapia, A. G. (2011). La piel sensible. Más dermatología, (13), 4-13.
-
Akaishi S, Ogawa R, Hyakusoku H. Keloid and hypertrophic scar: neurogenic inflammation hypotheses. Med Hypotheses. 2008;71(1):32‐38. doi:10.1016/j.mehy.2008.01.032