Raquels historia: min bröstcancerdiagnos

Läs Raquels historia när hon berättar om hur hennes bröstcancerdiagnos förändrade hennes syn på livet.
Raquels historia: min bröstcancerdiagnos

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 02 maj, 2023

Man kan säga att jag levde ett normalt liv fram till sommaren förra året då jag fick en bröstcancerdiagnos. Jag hade precis fyllt trettio, men jag kände mig yngre än någonsin. Efter att ha fått mitt jobb och ekonomisk stabilitet handlade mitt liv om att jobba, träna på gym, gå på fester och resa när det var möjligt. Men min syn på livet förändrades i augusti 2021 när jag fick min bröstcancerdiagnos.

Efter en semester i Malaga återupptog jag min arbetsrutin. De dagarna kände jag mig tröttare än vanligt, men jag tillskrev detta till trötheten som kan komma tillbaka på jobbet efter semestern. Ett par veckor gick och känslan av utmattning försvann inte; tvärtom började det påverka min arbetsdag. Jag bad om en läkarkontroll, men jag trodde aldrig att jag skulle få höra ordet “cancer”.

Jag heter Raquel och för mer än ett år sedan fick jag diagnosen stadium II bröstcancer. Att få den här nyheten vid 30 års ålder var förödande, men det förändrade hur jag såg och levde mitt liv. Även om jag först var överväldigad av hopplöshet, känner jag idag att jag är stark nog att utkämpa striden.

Detta är min historia.

Processen vid min bröstcancerdiagnos

Som jag nämnde begärde jag en läkarkontroll eftersom jag började känna en känsla av utmattning som intensifierades allt eftersom dagarna gick. Jag hade alltid varit väldigt aktiv, så att jag upplevde tröttheten i så många dagar fick mig inte att tänka att något annat kunde hända i min kropp. Tyvärr var det detta som pågick.

Efter de typiska rutintesterna och med tillräcklig anledning till misstanke föreslog läkaren ytterligare tester för att avgöra om källan till symtomen var cancer. Cancer! Bara möjligheten genererade mycket stark ångest och rädsla i mig. Under denna tid kunde jag inte tänka på något annat.

Den 20 augusti 2021 fick jag slutligen diagnosen: stadium II bröstcancer. Men vad betydde detta, var det allvarligt, hade jag lite tid kvar? Dessa och många andra orosmoment började invadera mina tankar. Nyheten var förödande, och jag var i chock.

Läkaren förklarade för mig att jag hade stadium II bröstcancer. De upptäckte detta efter att ha hittat två tumörer i höger bröst och tre tumörer som involverade lymfkörtlarna i axillen, i samma område. Det är svårt att beskriva allt jag kände i det ögonblicket; med några få ord: min värld rasade samman.

Fram till dagarna innan min bröstcancerdiagnos kände jag att jag ville “äta” världen; jag arbetade för att resa, njuta av mina vänskaper och uppnå mål som fick mig att känna mig framgångsrik. Mitt liv hade förändrats på ett radikalt sätt och jag var tvungen påbörja en kamp mot sjukdomen.

Mamografi.
En mammografi är en pålitlig metod för att diagnostisera bröstcancer. Detta är ett av testerna som beställs vid misstanke.

Behandlingen

Bara att höra att du har cancer är förkrossande. Jag tror att de flesta av oss direkt förknippar denna term med döden. Och med rätta; vi har sett denna sjukdom – i alla dess former – ta tusentals människors liv. “Kommer jag att bli en del av statistiken?” undrade jag.

Men efter ett djupgående samtal med min läkare, som jag tackar för hans professionalism och för att han fick mig att förstå att allt inte var förlorat, kunde jag ändra uppfattning om sjukdomen. Uthållighet – som alltid varit en del av mig – hjälpte mig att skapa ett nytt mål: att besegra sjukdomen.

Nu vill jag inte att du ska tro att allt man behöver säga är “Jag kommer att ta mig igenom det här” eller “Jag kommer att vinna kampen mot sjukdomen”. Det är en väldigt svår process som kommer med upp- och nedgångar; med stunder av hopp, men också dagar då man bara vill ge upp.

På grund av cancerns stadium var den möjliga behandlingen för att rädda mitt liv en mastektomi (en operation för att ta bort bröstet), följt av strålbehandling för att bekämpa tumörerna nära de lymfkörtlarna i axillen.

För att vara mer exakt var läkarna tvungna att ta bort insidan av mitt bröst och min bröstvårta. Efter detta påbörjades strålbehandling, och slutligen genomfördes rekonstruktiv kirurgi. Efter att ha återhämtat mig från detta var jag tvungen att genomgå mer än fyra månaders kemoterapi och en operation till.

Just nu genomgår jag fortfarande behandling. Läkarens prognos är uppmuntrande, men jag måste ta medicin de kommande 10 åren. Tanken är att förhindra att cancern ska komma tillbaka, även om det är en möjlighet som inte kan uteslutas.

Mina dagar blev möjligheter efter min bröstcancerdiagnos

Jag måste erkänna att jag innan min bröstcancerdiagnos levde ett lite “självkrävande” liv. Jag brukade tänka att saker måste hända precis som jag planerade dem, och insåg inte hur frustrerad jag faktiskt var över att vilja uppnå ett “perfekt liv”. Oron inför framtiden var ständigt närvarande i mig, och jag fokuserade all min energi på att allt skulle gå som jag planerade det.

Naturligtvis förändrade allt som hände i hanteringen av denna sjukdom hur jag tänkte, kände och levde mitt liv. På några veckor var jag tvungen att se mitt liv förändras dramatiskt; den här gången gick jag igenom något jag inte kunde ändra på.

Det handlade inte längre om att “vara mer produktiv”, “tjäna pengar” eller “vara bäst på mitt jobb”. Nu handlade allt om att kämpa för att överleva. Men mitt i allt hjälpte detta mig att uppmärksamma viktiga saker som jag ignorerade i min “normalitet”.

Hur klyschigt det än låter, så tanken på att du kan dö snart återansluter dig med livets sanna mening. Du börjar känna att varje dag är en möjlighet och du kan inte slösa bort den. En kram från mamma, att dela tid med familjen och även en enkel fika med vänner blir extremt värdefulla saker.

Och när utsikterna är så nedslående blir stödet och kärleken från de människor som står dig närmast en drivkraft. Tack vare dem känner jag mig idag stark, inspirerad och motiverad att gå vidare.

Café con amigos.
Enkla vardagsfrågor blir relevanta när de sätts i perspektiv.

Efter min bröstcancerdiagnos fortsätter jag strida

Nu när jag kan ställa mig i skorna hos en person som får en cancerdiagnos, inte bara bröstcancer, utan vilken annan cancer som helst, vill jag vara stödjande. Jag vet hur svårt det är att bearbeta den här nyheten, och framför allt att gå igenom processen.

Det är ingen lätt kamp, det är sant. Hur du närmar dig hela processen gör dock stor skillnad. Det kräver en förändring i tankesättet. Det handlar också om att lära sig mer om sjukdomen och att visualisera att du ska klara det. Medicinskt stöd och familjestöd är nyckeln, så tveka inte att ta din tillflykt till detta.

Förenade kan vi konfrontera bröstcancer

Med utnyttjande av det faktum att oktober är månaden för kampen mot bröstcancer, vill jag avsluta denna text med ett enkelt budskap: “Om vi alla förenas kommer vi att uppnå tillräckligt med styrka för att besegra denna sjukdom”. Och utöver det moraliska stöd som den älskade behöver efter att ha fått diagnosen, kan vi som samhälle också delta i kampen.

Hur? Det finns många sätt att bidra. Att engagera sig i bröstcancerkampanjer, stödja stiftelser, lobba för att förbättra offentlig policy som gynnar cancerpatienter, sprida tillförlitlig information om sjukdomen, skicka stödjande meddelanden… Det här är enkla och viktiga handlingar som kan göra enorm skillnad för oss patienter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Alkabban FM, Ferguson T. Breast Cancer. [Updated 2021 Aug 7]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482286/
  • Regan JP, Casaubon JT. Breast Reconstruction. [Updated 2022 Jul 9]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470317/
  • Su JA, Yeh DC, Chang CC, Lin TC, Lai CH, Hu PY, Ho YF, Chen VC, Wang TN, Gossop M. Depression and family support in breast cancer patients. Neuropsychiatr Dis Treat. 2017 Sep 13;13:2389-2396. doi: 10.2147/NDT.S135624. PMID: 28979126; PMCID: PMC5602463.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.