Råd om att sova med tendinit i skuldran

Att sova med tendinit i skuldran kan vara ganska svårt och obekvämt. Det är därför viktigt att veta vilken position du bör ligga i och hur du kan minska smärtan. I den här artikeln kommer vi att dela med oss av några rekommendationer som kan vara till nytta för dig.
Råd om att sova med tendinit i skuldran

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Det kan vara mycket obekvämt att försöka sova med tendinit i skuldran. Detta tillstånd kommer med smärta, inflammation och en känsla av svaghet som minskar förmågan att utföra vardagliga uppgifter. Precis när du lägger dig för att sova tenderar symptomen att bli värre och kan störa din vila.

Vad kan du göra åt det? Hur kan du förhindra att obehaget påverkar din sömnkvalitet?

Det finns några enkla steg du kan vidta för att förbättra detta tillstånd. I följande artikel kommer vi att ta en titt på orsakerna och ta reda på hur du kan lindra symptomen för att få en god natts sömn.

Vad är tendinit i skuldran? Vilka är orsakerna?

Tendinit i skuldran består av en inflammation i senorna i axeln. Detta beror ofta på repetitiva rörelser eller överansträngning av axelmusklerna. Det är vanligt hos människor som utövar sporter som tennis, baseboll, simning och liknande.

Å andra sidan kan det också drabba människor med yrken som innebär att de sätter för stor press på denna led, som snickare eller målare. Det finns i allmänhet två typer av tendinit i detta område:

Huvudsymptomet består av en känsla av smärta som blir starkare när du rör armen eller när du trycker på leden. Det förekommer också en försvagning av armen, svårigheter att lyfta föremål och obehag på natten.

man med tennisracket har ont i axeln
Tennis och andra sporter tenderar att orsaka dessa typer av skador på grund av de rörelser man gör med denna led.

Ta en titt på den här artikeln:  Tendonit i skuldran: symptom, orsaker och behandling

Hur gör du för att sova gott med tendinit i skuldran?

För att förhindra sömnproblem orsakade av tendinit i skuldran bör du prata med en läkare. Även om det finns några allmänna tips för att ge lindring och lättnad, kommer din läkare att behöva avgöra hur allvarlig skadan är och om du behöver medicin.

Ofta rekommenderar de att du tar receptfria antiinflammatoriska läkemedel som paracetamol eller ibuprofen. Samtidigt rekommenderas ofta att du också arbetar med en sjukgymnast för att utföra övningar och terapi för att förbättra muskelstyrkan inom detta område.

Om detta inte räcker för att kontrollera symptomen och smärtan kan en injektion av kortikosteroider eller till och med operation vara nödvändig. Hur som helst kan du använda våra specifika tips nedan för att sova gott medan skadan är på väg att bli bättre. De kan göra stor skillnad för ditt välbefinnande!

Applicera is före sänggåendet

Innan du går och lägger dig kan du lägga på en  kylklamp eller ett kallt omslag på den drabbade axeln. Som läkaren Edward R. Laskowski förklarar i en Mayo Clinic-publikation, lindrar nedkylningen smärta och får blodkärlen att dra sig samman. På detta sätt minskar inflammationen.

Behandlingen med kyla bör vara mellan 15 och 20 minuter. Det är viktigt att linda in isen i en påse eller handduk, eftersom direkt applicering kan skada huden.

Hitta en alternativ sovställning

Din sovställning spelar en viktig roll för hur snabbt detta tillstånd kommer att förbättras och hur väl du kommer att kunna sova med tendinit i skuldran. Det finns dock ingen standardställning som hjälper till att lindra ditt tillstånd. Vi rekommenderar därför att du provar olika sovpositioner och väljer den mest bekväma.

  • En tillbakalutad position. Det finns flera alternativ när det gäller att sova mer tillbakalutat än horisontellt. Först och främst kan du placera några kuddar bakom ryggen när du ligger i sängen. Du kan också använda en bekväm fåtölj eller en justerbar säng. För extra komfort, placera en kudde under den skadade axeln.
  • Ligg på rygg. Att ligga på ryggen med den skadade armen på en kudde är ett annat alternativ. Detta stöd minskar trycket på axeln, vilket lindrar smärtan.
  • På den oskadade sidan. En annan position som kan hjälpa dig att sova gott består av att ligga på den friska sidan. Med andra ord, om din vänstra axel är skadad kan du sova på höger sida. Detta kan dock vara svårt för personer som inte kan sova i samma läge hela natten.
svårt att sova med tendinit i skuldran
Sömnhygien och rätt position är viktiga faktorer för att lindra smärta i axeln så att du kan sova med tendinit i skuldran

Utöva goda sovvanor för att sova med tendinit i skuldran

För att hjälpa till med återhämtningsprocessen vid smärtor i axeln, är sömn mycket viktigt. Dålig sömnkvalitet ökar stress och försvårar återhämtningen. Därför, förutom att använda dig av ovanstående råd, behöver du också utöva andra hälsosamma sovvanor och upprätthålla en god sömnhygien. Vi rekommenderar särskilt följande:

  • Följ ett fast schema. Gå och lägg dig och stig upp vid samma tid varje dag.
  • Undvik att använda skärmar, som mobila enheter, datorer eller tv-apparater, innan du går och lägger dig.
  • Begränsa ditt intag av stimulerande ämnen, som koffein, alkohol och nikotin, efter kl. 16.00.
  • Ät en hälsosam middag minst två timmar innan du går och lägger dig.

Missa inte den här artikeln: Övningar för att lindra tendinit i axlarna

Sömnproblem på grund av tendinit i skuldran?

Symptomen på tendinit i axeln hämmar inte bara din aktivitet under dagen, de kan också försämra din sömnkvalitet. Därför är det en bra idé att prova dessa tips. Om smärtan fortfarande inte blir bättre rekommenderar vi att du pratar med din läkare.

Som vi nämnde ovan kräver skadan i vissa fall farmakologisk eller kirurgisk behandling. Om symptomen är svåra, och inte blir bättre med några av dessa åtgärder, måste du därför söka hjälp från sjukvården.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.