Prova de här distraktionerna för att minska suget

Att hålla tankarna på annat håll hjälper dig att undvika frestelser och falla för suget du känner om du är uttråkad, trött eller sysslolös.
Prova de här distraktionerna för att minska suget

Senaste uppdateringen: 12 mars, 2019

Hur kämpar man emot? Hur kan man minska suget efter snacks under dagen? Sug efter onyttig mat är ett stort problem för de flesta som försöker följa en hälsosam livsstil. Är du en av dem? Hur kämpar man emot? Kan man göra det?

Sanningen är att det är inte så lätt. Här är en lista över distraktioner och knep som kan hjälpa dig att segra mot suget. Prova dem och se vilka som fungerar bäst för dig.

1. Ta en promenad för att minska suget

Promenera för att minska suget.

Det första tipset för att besegra suget är att använda tiden till att tänka på andra saker. Det är vanligt att få aptit när du är trött, stressad eller känner dig ängslig. Att gå en promenad hjälper dig att:

  • Rensa tankarna
  • Förbättra humöret
  • Få mer energi
  • Gå ner i vikt om du promenerar regelbundet och i minst 30 minuter

Du behöver bara promenera 15 minuter för att minska suget. Om du vill, ta någon med dig. Då kan du dela dina tankar och idéer och stärka relationen mellan er.

Att hålla vätskebalansen före och efter promenaden är också viktigt eftersom uttorkning kan göra dig hungrig.

2. Andas djupt och meditera

Ett annat sätt att bekämpa stressrelaterat sug är att meditera eller utöva djupandning. Allt du behöver är:

  • Ett tyst ställe där du inte blir störd i några minuter.
  • Andas så djupt som möjligt genom att räkna till 4.
  • Håll andan i 8 sekunder.
  • Andas ut långsamt och repetera fyra gånger.

Du kommer känna dig mycket bättre efter ett par repetitioner. Även om så är fallet, repetera fyra gånger för att försäkra dig om att stress och spänningar släpper. Om du föredrar kan du göra andningsövningen med avslappnande musik.

3. Ät ett nyttigt snack

Nyttiga snacks kan minska suget.

Kämpar du mot sötsuget? Eller kanske något knaprigt eller salt? Det troliga är att du känner suget för att du inte har ätit på ett par timmar.

Om du inte har ätit de senaste timmarna bör du stilla aptiten med något nyttigt. När du vill ha något sött kan du äta torkad frukt eller en färsk frukt. Om du vill ha något knaprigt, välj jordnötter, mandlar eller nötter.

Om du får ett sug vid samma tid varje dag, ha lite nyttiga snacks förberedda. Ett bra knep för att bli av med suget är att äta dem just innan det normalt ger sig till känna.

4. Drick ett glas vatten

När du inte har annat att tänka på är det möjligt att ditt sinne är trött och att kroppen reagerar genom att känna ett sug efter något onyttigt. Det är därför en god idé att minska aptiten genom att dricka ett glas vatten.

Genom att göra det håller du vätskebalansen i hjärnan och det distraherar dig från det som gjorde dig trött.

Samtidigt är det viktigt att vattnet inte innehåller socker, koffein eller andra kemikalier. Om du vill, och om det är möjligt, är det en bra idé att lägga i is. Du kan tillsätta lite citronjuice för att ge vattnet lite smak.

5. Lek lite med mobilen

Distrahera dig själv med att spela på mobilen.

Det har påvisats att spela ett spel som Tetris eller andra pussel kan hjälpa till att minska suget. Det enklaste sättet är att ladda ner ett liknande spel till din mobil och ta det med dig.

Spela bara i ca 3 minuter. Kom ihåg att inte bli alltför absorberad av spelet för att inte sedan bli stressad.

Du kan alltid klottra lite på en bit papper om du inte har ett spel på din mobil. Du kommer märka att det har en omedelbart lugnande effekt.

6. Prata med någon

Ett annat sätt att komma över suget och distrahera dig är genom att småprata med någon. Ta några minuter och prata med en kollega eller för att snabbt ringa din partner. Försök att inte prata om snacks, och om ni gör det, prata om nyttiga snacks.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Shahidi F., Ambigaipalan P., Omega 3 polyunsaturated fatty acids and their health benefits. Annu Rev Food Sci Technol, 2018. 9: 345-381.
  • Jensen T., Abdelmalek MF., Sullivan S., Nadeau KJ., et al., Fructose and sugar: a major mediator of non alcoholic fatty liver disease. J Hepatol, 2018. 68 (5): 1063.1075.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.