Positivt tänkande: Så använder du det för dagliga fördelar

Positivt tänkande kan ge otaliga fördelar till ditt dagliga liv. Lär dig mer om detta och hur du gör för att tänka mer positivt i den här artikeln.
Positivt tänkande: Så använder du det för dagliga fördelar
Bernardo Peña

Granskad och godkänd av psykolog Bernardo Peña.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

I allmänhet är det alltid möjligt att tillämpa positivt tänkande i vårt dagliga liv, för att vi ska må bra. Detta är vad vi ofta får höra. Men går det verkligen att alltid vara så optimistisk under alla omständigheter?

Visst går det inte att undvika negativa eller traumatiska händelser eller de känslor vi upplever om dem. Men metoden för positivt tänkande innebär att vi ska förstå att det alltid är möjligt att gå framåt och också lära oss av våra svåra erfarenheter.

Som Viktor Frankl, en psykiater som överlevde efter att ha suttit i koncentrationsläger under andra världskriget, sa: “Om det inte ligger i dina händer att förändra en situation som orsakar dig smärta, kan du alltid välja den attityd med vilken du möter den situationen.”

Tankens kraft

Vi tenderar att underskatta kraften i våra sinnen. Men de tankar som dominerar i sinnet är vad som gör att vi möter våra dagar antingen med energi, eller med apati.

Kanske verkar detta inte särskilt övertygande för människor som kallar sig realister. Men det är inte en fråga om magi, inte heller om att få positivitet att spruta upp som en fontän med en fingerknäppning.

Poängen är till att börja med att det finns få tillverkade saker som existerar i våra liv som inte har varit blott idéer en gång i tiden. Med andra ord, alla uppfinningar som vi ser omkring oss var först bara en tanke hos en person som hade en vision, en inspiration.

På samma sätt, när vi åtar oss en uppgift, är det för att vi säger oss att vi kommer att slutföra den på ett framgångsrikt sätt. Vore det inte så skulle vi inte ens ta oss an den. Är det kanske inte tanken som styr oss här?

Och så klart, så länge det är en positiv tanke, kan det leda oss till den plats dit vi vill. Men om den är negativ, vem vet var vi hamnar… Sannolikt till ett annat scenario som inte är det vi önskar.

Nyheter översvämmar oss också med negativitet.
Att titta på TV eller bläddra genom sociala nätverk med nyheter om vad som händer i en värld full av katastrofer kan hålla oss informerade, men de översvämmar oss också med negativitet.

Spiralen av negativa tankar

Varför har vi en tendens att gå in i en spiral av negativa tankar? Jo, vi gör det eftersom det ofta är det enklaste att göra. Om vi till exempel skulle räkna hur många gånger vi klagar under bara en dag, skulle vi bli förvånade.

Att titta på TV eller sociala nätverk med nyheter om vad som händer i en värld full av katastrofer kan hålla oss informerade, men de översvämmar oss också med negativitet, som om det vore ett virus.

Samma sak händer när vi står i kö och vi hör andras klagomål. Då börjar vi själva också klaga. Det dåliga är smittsamt. Men det som är bra är också smittsamt.

Å andra sidan, hur många gånger har vi vaknat och tänkt att vi står inför en hemsk och tung dag, eller att vi vi har en komplicerad situation som vi måste möta eller att vi inte kommer att kunna få bra betyg i skolan? Hur många morgnar har vi vaknat med en oro inför framtiden?

Visst har vi upplevt allt detta någon gång, och konsekvenserna är påtagliga. Vi känner oss griniga, vi känner för att stanna hemma och vi vill slippa träffa folk. Men samtidigt har vi våra skyldigheter som vi måste uppfylla.

Detta kan göra att vi känner oss spända och irriterade och visar en tråkig attityd mot dem omkring oss. Negativt tänkande skapar alltså en dålig attityd och negativa reaktioner som påverkar andra. I sin tur skapar detta negativa återverkningar för oss.

Det lustiga är att vi senare klagar på otur, utan att inse att det var vi själva som var utlösaren. Negativa tankar har en tendens att hemsöka våra sinnen och det är svårt att bara släppa dem. Tvärtom fortsätter vi att mata dem, tills de till slut slukar oss.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: 6 vanor som gör dig till en lycklig, framgångsrik kvinna

Det andra alternativet: Positivt tänkande

positivt tänkande man
För att uppnå bra saker och lycka i livet måste vi som regel fokusera på optimistiska tankar, attityder och uttryck.

Den centrala idén om positivt tänkande dikterar att för att uppnå bra saker och hitta lycka i livet, vi som regel fokusera på optimistiska tankar, attityder och uttryck.

Under de senaste årtiondena har det funnits ett växande intresse för positivt tänkande. Varje säsong kommer det ut tusentals böcker, seminarier, kurser, program, webbplatser och personligheter som främjar dessa ideal.

Enligt experter är följande några kanaler för att konsolidera denna typ av tänkande:

  • Visualisera din framgång på kort, medellång och lång sikt
  • Upprepa positiva affirmationer
  • Öka självkänslan genom självförverkligande
  • Använd positiva tankar för att motverka manifestationen av negativa tankar

Det är dock viktigt att betona att positivt tänkande inte är ett magiskt recept för att möta negativa situationer. Det är i stället något du måste lära dig att arbeta med. Detta ska vi titta på nedan.

Övningar för positivt tänkande

Vi har redan nämnt en övning vi kan göra för att börja använda positivt tänkande i våra liv: att omvandla den negativa tanken till något produktivt.

Det finns dock några fler metoder som till och med kan vara riktigt givande, såsom mindfulness, vilket också visas av forskning publicerad 2017 i tidskriften Papeles del Psicólogo. Låt oss ta en närmare titt.

1. Meditera

Meditation tillåter oss att koppa oss till nuet och, viktigast av allt, att observera våra tankar. Detta gör oss medvetna om dem och kan låta dem flöda i stället för att hålla dem kvar i våra sinnen.

Detta är en av de största fördelarna med meditation: den gör oss medvetna om här och nu, hjälper oss att relativisera problem och att släppa taget om det förflutna, samt sluta oroa oss för framtiden.

Om vi gör meditation till en vana, kommer vi att må bättre och positiva tankar kommer att få mer utrymme i våra sinnen och i våra liv. Detta eftersom meditation lugnar negativa tankar, vilket öppnar utrymme för positiva. Du bör notera att de negativa inte kommer att försvinna helt, men vi kommer inte att hålla fast vid dem lika hårtt.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: 7 giftiga känslor som hindrar dig från att vara lycklig

2. Skriv i en känslodagbok

journalföring kan hjälpa till med positivt tänkande
Att föra en dagbok över våra känslor kan hjälpa oss att hålla reda på våra tankemönster.

Även om en metod för att ändra negativa tankar kan vara att bara säga “det räcker!” varje gång en av dessa tankar plågar oss, kan det också vara en mycket bra idé att föra dagbok över våra känslor.

Med en dagbok kan vi nämligen gå tillbaka i tiden och verkligen se vilken typ av känslor vi känner, hur mycket negativitet det finns och om det är berättigat. Sannolikheten är stor att vi inser att vi är alltför pessimistiska, och detta kommer att uppmana oss att ändra på oss.

3. Gör en mål- och resultattavla för att fokusera positivt tänkande

Vi kan ha en liten tavla på vår arbetsplats eller i köket hemma. På den kan vi skriva något vi vill uppnå, vad vi vill göra eller vad vi vill bli.

Vi måste försöka sätta upp ett realistiskt mål som är inom räckhåll. Exempel på konkreta mål kan vara: att fixa trädgården, att springa tio kilometer, att gå ner fem kilo, att lära sig dansa tango, att skriva en bok eller att lära sig att laga lasagne.

Vi kan skriva ner allt vi behöver för att nå målet på ena sidan och också lägga till, allteftersom, vad vi har uppnått för att nå vårt mål, till exempel: Idag sprang jag fem kilometer… Jag köpte en vacker jasminplanta… eller: Jag har läst första kapitlet.

Vi kan också lägga till motiverande fraser, riktade till oss själva, som: du kan klara detta, du kommer att uppnå det, du är på rätt väg.

4. Ge dig en liten present varje dag

Vi glömmer ofta bort de små sakerna runt omkring oss som gör oss lyckliga. Vi tenderar att leta efter idealiserad lycka när lyckan i verkligheten ligger i att vi har balans och i att ta hand om oss själva och njuta av varje ögonblick, med våra fem sinnen.

Inom positivt tänkande så är en övning som vi kan göra varje dag för att uppmuntra vårt positiva tänkande att ge oss själva något vi tycker om. Det handlar inte om att köpa en fin klänning eller ett dyrt smycke, utan om enklare saker.

Till exempel kanske du gillar te eller musik. Alltså lagar du en kopp te till dig själv, sätter på din favoritlåt och ägnar dessa minuter åt att bara smaka och lyssna, njuta och säga till dig själv att du ger dig själv en gåva och lite kärlek för att du förtjänar det.

Den här övningen hjälper oss att inse att det också finns bra saker omkring oss. Och för en stund kommer de tankar som inte gör oss gott att vara borta ur våra sinnen.

5. Visa tacksamhet

Tacksamhet kan hjälpa oss att ha mer positiva tankar genom att öka vår positiva tillgivenhet. Detta eftersom att vårt sinne alltid söker överensstämmelse mellan vad vi känner och vad vi tänker. När vi är ledsna har vi sorgliga tankar, och när vi är glada tänker vi bara på saker som gör oss lyckliga.

Därför bör vi varje morgon när vi vaknar ägna en minut åt att tacka för något bra vi har i våra liv. Gärna för något konkret, som huset vi bor i.

Likaså bör vi på kvällen tacka för något gott som hänt oss under dagen. För att utöva tacksamhet måste vi naturligtvis leta efter det som är bra i vårt liv. Detta kommer att resultera i att vi upprätthåller en positiv attityd och positivt tänkande.

Fördelarna med positivt tänkande

I sin bok 9 Steps to Reversing or Preventing Cancer and Other Diseases: Learn to Heal Within (2004) (övers. Nio steg för att vända eller förebygga cancer och andra sjukdomar) konstaterar Shivani Goodman att sjukdomar uppstår på grund av giftiga attityder och känslomässig smärta.

Liknande hävdar onkologen Carl Simonton i sin bok Getting Well Again (1978) (övers. Må bra igen) att tänkande spelar en viktig roll i utvecklingen av cancer.

Men oavsett den personliga övertygelsen bakom det finns det bevis för att positivt tänkande kan ha en direkt inverkan på hälsan. Följande forskning nämns i detta avseende:

En balans i våra liv

Stannar du någonsin upp för att fundera över om du har fler positiva än negativa tankar i ditt sinne? Om det inte finns en bra balans mellan dessa bör du försöka fokusera dina tankar igen.

Till syvende och sist bör vi alla komma ihåg att det bästa vi kan göra om vi känner oss deprimerade eller negativa är att prata med en psykolog som kan erbjuda oss vägledning och personlig uppmärksamhet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.