Portugisiska Pastéis de nata: En läcker efterrätt

Vi visar dig stegen du behöver följa för att baka portugisiska pastéis de nata med bara några få ingredienser.
Portugisiska Pastéis de nata: En läcker efterrätt
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Pastéis de nata är en av de mest typiska sötsakerna i Portugal. Man kan hitta dem i nästan alla konditorier i landet. Även om recepten kan variera från en plats till en annan, är de alla baserade på några särskilda ingredienser som de flesta av oss har hemma.

Vi ska lära dig hur du tillagar dessa delikatesser så att du kan överraska dina gäster med en läcker portugisisk efterrätt.

Hur bakar man portugisiska pastéis de nata?

Innan vi går in på detaljerna av detta recept på pastéis de nata, vill vi poängtera att det att baka denna typ av efterrätt hemma är ett bättre alternativ än att köpa den industriella versionen från storbagerier.

Den senare innehåller nämligen ingredienser som enkla sockerarter, transfetter och konstgjorda tillsatser. Dessa produkter kan skapa och öka inflammation i våra kroppar, vilket ökar risken för att bli sjuk på medellång sikt.

Så om du har tid och vill testa på att baka dessa delikatesser hemma, missa inte detta recept!

Baka portugisiska pastéis de nata.
Pastéis de nata är lätta att förbereda och kommer att imponera på dina gäster.

Ingredienser

Om du vill baka dessa utsökta portugisiska små delikatesser hemma, behöver du följande ingredienser:

 • 1 liter mjölk, helst gammeldags
 • 500 gram socker
 • 100 gram vetemjöl
 • 12 äggulor
 • 600 gram smördegsplattor
 • Skalet av en halv citron
 • En kanelstång
 • Smör
 • Metallformar

Så här gör du degen:

 1. Kavla ut en stor rektangel av smördegen.
 2. Använd en rund kakform som är cirka 3 cm i diameter för att ta ut rundlar av smördegen.
 3. Smörj formarna som ska användas med smöret och lägg en degrundel i varje. Det finns speciella pastéis de nata-formar att köpa, men de kan vara svåra att få tag på. Ett bra alternativ är att använda små mazarinformar eller formar för crème brûlée. Anpassa storleken på dina degrundlar till storleken på formarna.
 4. Nagga degen med en gaffel runt kanten och låt vila i 20 minuter. Denna vila hjälper degen att anpassa sig till formen och hålla sin struktur bättre under bakningen.

Så här gör du krämen:

 1. Häll först 2 dl av mjölken i en liten skål och tillsätt mjölet. Vispa väl till en slät smet och ställ åt sidan.
 2. Värm samtidigt upp resten av mjölken med citronskal och kanel i en kastrull. Gör detta långsamt för att ge kryddorna tid att smaksätta mjölken.
 3. När mjölken kokar, tillsätt gradvis mjölblandningen under ständig omrörning.
 4. Låt koka upp igen. Fiska upp citronskalet och kanelstången.
 5. Tillsätt sockret i mjölkblandningen.
 6. Blandningens konsistens kommer gradvis att tjockna.
 7. Låt stå i 10 minuter efter att du stängt av värmen.
 8. Separera nu äggulorna från äggvitorna.
 9. Vispa gulorna lätt i en skål och passera dem genom en sil innan du blandar ner dem med resten av ingredienserna.

Du kanske skulle vara intresserad av att lära dig mer om vad man äter i Portugal: Den atlantiska kosten: Fördelarna med galiciska rätter

Bakningen steg för steg:

Vid det här laget återstår bara att montera kakorna och grädda dem. Denna process är mycket enkel, men du måste följa stegen noggrant.

 1. Värm ugnen till 220 °C och ge den gärna några extra minuter för att se till att värmen är jämn.
 2. Arrangera formarna på en bakplåt.
 3. Häll i krämen.
 4. Grädda kakorna i 15 till 20 minuter tills ytan är gyllenbrun.
 5. Låt kakorna svalna lite innan du serverar dem.

Du kanske också är intresserad av att testa det här receptet:  Hur du bakar enkla vaniljkakor steg för steg

Är pastéis de nata en efterrätt för alla?

Kakor och kaffe.
Kakor och desserter är något vi bara bör unna oss vid speciella tillfällen. Det är bäst att baka dem hemma så att du kan kontrollera alla ingredienser.

Dessa små efterrätter är naggande goda, men var försiktig med dem. Särskilt om du har någon form av metaboliskt tillstånd. I det här fallet är det bäst att begränsa ditt intag av enkla sockerarter, eftersom det kan vara skadligt. Vissa alternativa kosthållningar, som en ketogen diet, har visat sig vara ett bra alternativ för att förbättra glukosmetabolismen och hantera denna typ av sjukdomar.

Å andra sidan kan också en hög konsumtion av enkla kolhydrater leda till att du blir överviktig. Detta bevisas av forskning publicerad i den medicinska tidskriften Current Diabetes Reports.

För att undvika detta problem är det lämpligt att basera kosten huvudsakligen på färska livsmedel, vilket begränsar förekomsten av kolhydrater med ett högt glykemiskt index. Men om de dyker upp någon gång då och då bör detta inte vara en anledning till oro.

Slutligen, det är viktigt att notera att dessa näringsämnen kan vara nödvändiga i vissa sammanhang. Ett sådant exempel är när du tränar högintensivt. De är den huvudsakliga energikällan för denna typ av aktivitet. Dessutom, om de kombineras med proteiner av högt biologiskt värde, kan de hjälpa din återhämtning efteråt, enligt en studie publicerad i Nutrients.

Baka dina egna portugisiska pastéis de nata

Som du har sett är det möjligt att enkelt baka dina egna pastéis de nata. Om du följer stegen ovan kommer du att uppnå ett fantastiskt resultat när det kommer till smak och konsistens. De är delikata som tillbehör till eftermiddagskaffet eller -tekoppen. De kan även fungera som efterrätt. Naturligtvis är de något vi bör äta med måtta, eftersom de innehåller en försvarlig mängd socker.

Slutligen, kom ihåg att när du siktar på att förbättra din allmänna hälsa, är det bäst att lägga dig till med en rad goda vanor, utöver att ta hand om din kost. Det är viktigt att träna regelbundet, med fokus framför allt på styrketräning. På så sätt kan du hålla inflammation i kroppen under kontroll.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Dashti, H. M., Mathew, T. C., & Al-Zaid, N. S. (2021). Efficacy of Low-Carbohydrate Ketogenic Diet in the Treatment of Type 2 Diabetes. Medical principles and practice : international journal of the Kuwait University, Health Science Centre30(3), 223–235. https://doi.org/10.1159/000512142
 • Yoshida, Y., & Simoes, E. J. (2018). Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Current diabetes reports18(6), 31. https://doi.org/10.1007/s11892-018-1004-6
 • Alghannam, A. F., Gonzalez, J. T., & Betts, J. A. (2018). Restoration of Muscle Glycogen and Functional Capacity: Role of Post-Exercise Carbohydrate and Protein Co-Ingestion. Nutrients10(2), 253. https://doi.org/10.3390/nu10020253

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.