Plogging: Motionera samtidigt som du tar hand om miljön

Vi måste alla göra vårt för att ta hand om vår miljö och naturen i vår närmiljö. Plogging är ett bra sätt att dra ditt strå till stacken!
Plogging: Motionera samtidigt som du tar hand om miljön

Senaste uppdateringen: 19 mars, 2022

Moderna samhällen har prioriterat ett högt tempo och bekvämlighet framför miljön, men nya strategier, som till exempel plogging, dyker hela tiden upp. Detta är bra eftersom daglig mänsklig aktivitet drastiskt skadar miljön.

Plogging är en ny trend för dem som bryr sig om miljön. Syftet är att ta bort så mycket skräp som möjligt från gatorna medan du joggar eller går på promenad. Sådana enkla handlingar leder faktiskt till stora förändringar och kan ha en betydande inverkan på ekosystemen i din närmiljö.

Den här typen av aktivitet är samtidigt mycket givande, för det första hjälper det dig att hålla dig i form och du bidrar också till att förbättra din miljö. Dagens artikel förklarar vad plogging är och hur man omsätter det i praktiken.

Vad är plogging?

Fenomenet är svenskt och ordet “plogging” kommer från en sammansmältning “jogging” och uttrycket “plocka upp”. Med andra ord, det handlar om att plocka upp skräp medan du springer runt i dina omgivningar.

Denna trend växte fram i Sverige för bara ett par år sedan. Avsikten är att göra människor medvetna om att alla har ansvar för miljön och kan bidra på små sätt som dessa. Som du kan se har det att plogga många fler fördelar än att bara hålla sig i god form.

Denna trend har tagit fart de senaste månaderna, särskilt på sociala medier. Människor som gör det kallas nu för “ploggare” och hashtaggen #plogging används för att ge det större spridning på de sociala nätverken.

Sanningen är att mycket av framgången med denna träning ligger i löparnas egen anknytning till naturen. Alla som gör det tycker verkligen om att göra det i ett vackert och säkert landskap. De tycker att det är viktigt att respektera miljön genom att hålla den i fint skick.

Två personer plockar skräp.
Plogging är ett sätt att kombinera att ta hand om din hälsa genom att jogga, med att samtidigt skydda miljön.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Fira internationella vattendagen: #Water2Me

Fördelarna med att plogga

Löpning är en av de mest enkla och kompletta träningsstilarna och förbättrar avsevärt den aerobiska uthålligheten, lungkapaciteten och blodcirkulationen. Det hjälper också att tona dina muskler och gå ner i vikt.

Plogging, som ett komplement till löpning, inkluderar dessutom knäböjningar som du utför varje gång du böjer dig ner för att plocka upp skräp. Det vill säga, det handlar inte bara om att böja sig ner, utan att göra det genom en kontrollerad rörelse med god form. Det här är ett bra sätt att arbeta med dina ben- och sätesmuskler.

Genom att upprepade gånger införliva denna rörelse ökar antalet kalorier du bränner avsevärt. Uppskattningar tyder på att man kan bränna 300 kalorier per session.

Denna typ av träning har fördelar utöver det estetiska. Ploggning kan nämligen hjälpa till att förebygga sjukdomar som fetma eller diabetes – precis som när du motionerar och springer annars.

Två personer high-fiving.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Vad är Simply Run och vilka är fördelarna med det?

Plogging är väldigt enkelt – prova!

Du behöver bara passande löparkläder och en soppåse för att plogga. Gör det gärna tillsammans med en vän eller familjemedlem för att hålla dig motiverad. Försök också att ta olika vägar varje ploggtur så att du inte blir uttråkad.

Det finns faktiskt många appar för löpare som hjälper till att räkna både träningssträckan och kalorierna du förbränner. Faktum är att specifika appar för plogging redan är på gång.

Tänk på att det att hålla din närmiljö ren handlar om mer än att bara behålla landskapets skönhet. Detta beror på att du hjälper till att minska risken för infektioner och förbättrar återvinningsprocessen.

Slutligen, du kan även prova andra former av plogging om löpning inte är din grej. Vissa människor gör det också när de cyklar eller vandrar. Det som i grunden är viktigt är att vara medveten om och göra ditt bästa för att ta hand om miljön.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.