Placeboeffekten av mat: du är vad du tror att du äter
Placeboeffekten av mat är ett nytt ämne inom forskning. Faktum är att forskare börjar inse att livsmedel kan vara hälso- eller sjukdomsfaktorer. Även om det vi äter kan påverka välbefinnande eller smärta, är sanningen den att tankarna kring det man äter också påverkar detta.
Det finns en del livsmedel som vissa människor påstår är näst intill magiska. Andra livsmedel sägs ha specifika effekter som påverkar ett visst häslotillstånd eller organ. Dessa verkar dessutom fungera bra för vissa människor.
Dessa effekter, mirakulösa eller endast delvis hjälpsamma, är det som fått forskare att börja undersöka placeboeffekten av mat. Är det möjligt att det är något särskilt som händer när man äter vissa livsmedel, precis som med placebo-läkemedel? Läs vidare så får du se.
Placeboeffekten
Vi har känt till placeboeffekten sedan 1800-talet tack vare den brittiska doktorn John Haygarth. Sedan dess har specialister använt den systematiskt. Faktum är att man använder den både för att testa nya läkemedel, och som en behandling. Denna effekt tar plats när någon tar ett piller och tror att det är ett läkemedel som ger en viss effekt. Men trots att personen som tar det ser en förbättring är det inte ett riktigt läkemedel.
Idag vet vi till exempel att dyra placebos är mer effektiva än billiga placebos. Faktum är att ett sockerpiller är effektivare om det kostar mer. Forskare har också insett att röda piller har en starkare effekt än vad blå piller har.
Under en lång tid har man allmänt trott att placeboeffekten är ett påhittat resultat eller “falsk medicin.” Nyligen, med hjälp av moderna verktyg, har studier emellertid visat att placebos verkligen genererar positiva förändringar i hjärnan. Dessutom hjälper detta människor att läka.
Du kanske också är intresserad av: Hälsorisker med självmedicinering med olika läkemedel
Forskning om placeboeffekten av mat
Placeboeffekten av mat är ett nyare forskningsområde. En av dess pionjärer är Dr. Alia Crum, klinisk psykolog och forskare vid Columbia Business School. Ett av hennes mest kända experiment har att göra med kaloriintag.
En grupp volontärer blev informerade om att de skulle dricka en milkshake som innehöll 640 kalorier. En annan grupp fick veta att kalorivolymen i milkshaken var 140. Båda gruppernas milkshake var dock precis samma och innehöll i själva verket 340 kalorier. De som drack milkshaken som de trodde innehöll många kalorier blev mätta fort. Tvärtom kände sig den andra gruppen hungrigare.
Annan liknande forskning visar att människor till och med kan gå ner eller gå upp i vikt från en liknande situation. Dessa andra studier visar att det kan finnas en placeboeffekt av mat. Tron att ett livsmedel kan orsaka en viss effekt påverkar människor så mycket att denna effekt sker.
Styrkan hos placeboeffekten
Framsteg inom forskning om placeboeffekten av mat har visat fascinerande resultat de senaste åren. Ett av de mest intressanta fynden är att denna effekt inte bara är psykologisk. Den sker faktiskt också på en biokemisk och molekylär nivå.
På en av de senaste världskonferenserna om placeboeffekten, som hölls i Leiden, Tyskland, visade forskare MR-bilder. De visade att det finns områden i hjärnan som aktiveras när en person tar ett sockerpiller om en läkare berättar att det är en medicin.
Du kanske är intresserad: 5 livsmedel för friskare blod och en lycklig kropp
Kathryn T. Hall, molekylärbiolog och Ted J. Kaptchuk, chef för Placebostudie-programmet vid Harvard Medical School, är två av de mest specialiserade forskarna i ämnet. Deras forskning konstaterar:
Mutationer i ett enzym som kallas katekol-O-metyltransfera (COMT) fastställer en högre eller lägre responsnivå på placeboeffekten.
Placeboeffekten av mat: effekten på kost
Vi är fortfarande långt ifrån att förstå placeboeffekten. När det gäller läkemedelsundersökningar kan man normalt se att ett placebo faktiskt fungerar för en tredjedel av alla frivilliga deltagare. Detta innebär att placeboeffekten faktiskt har verklig kraft. Men forskare har fortfarande mycket mer att upptäcka.
När vi pratar om placeboeffekten av mat så betyder det att människor inte bara påverkas av summan av de ämnen som de äter. Det är något symboliskt med att äta. Därför har människor många olika övertygelser och känslor om det.
Det är därför, som Dr. Alia Crum demonstrerar, som effekten av mat på våra kroppar beror mycket på vår tro om vissa livsmedel. Om vi tror att ett livsmedel är skadligt för oss är det förmodligen att det. Och detsamma gäller åt motsatt håll. Allt tyder på att placeboeffekten fungerar även när det handlar om mat.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Finniss DG, Kaptchuk TJ, Miller F, Benedetti F. Biological, clinical, and ethical advances of placebo effects. Lancet. 2010;375(9715):686–695. doi:10.1016/S0140-6736(09)61706-2
- Ordi HG., El empleo de la técnica de sugestión e hipnósis en el control y reducción del dolor: implicaciones para la psicooncología. Psicooncologia, 2005.
- Potthoff, J., Jurinec, N., & Schienle, A. (2019). Placebo Effects on Visual Food Cue Reactivity: An Eye-Tracking Investigation. Frontiers in Psychiatry, 10. https://doi.org/10.3389/fpsyt.2019.00525
- Hall KT, Loscalzo J, Kaptchuk TJ. Genetics and the placebo effect: the placebome. Trends Mol Med. 2015;21(5):285–294. doi:10.1016/j.molmed.2015.02.009