Perfekta livsmedel som rensar tarmarna

Perfekta livsmedel som rensar tarmarna
Nelton Abdon Ramos Rojas

Granskad och godkänd av läkare Nelton Abdon Ramos Rojas.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Leverns jobb är att extrahera näringsämnen från konsumerad mat så att de senare kan absorberas av kroppen. Tunntarmen är 5 till 7 meter lång medan tjocktarmen är mellan 1 och 1,5 meter. Tarmarna drabbas ofta av åkommor, som förstoppning, irritation och inflammation. I denna artikel ska vi rekommendera några livsmedel som rensar tarmarna. Att äta dessa livsmedel kan hjälpa till att förebygga och behandla vissa av dessa åkommor.

För att uppnå önskade resultat så är det första du bör göra en avgiftning. Tarmarna samlar på sig rester som kan blockera normal transport av avföring. Dessa kan irritera, inflammera och blockera grovtarmen. När tarmarna är helt rensade och rengjorda behöver du bara genomföra underhåll varje vecka, en rengöring om året och ha en hälsosam kost för att lite i taget läka dem.

Livsmedel som rensar tarmarna

Det finns ingen bättre kur för att rensa tarmarna än ordentlig mat och näringsämnen. Mat är faktiskt den enda långsiktiga och definitiva rensningen av tarmarna som finns. Bland livsmedlen hittar vi specifika frukter, grönsaker, fibrer och vatten, med det finns inte några produkter från djur. Yoghurt är inte heller inkluderad, men den rekommenderas efteråt för att återställa tarmfloran.

Frukter och grönsaker är bra livsmedel som rensar tarmarna

I kategorin frukt hittar vi de största kvantiteterna vitaminer, som ger energi och stärker vårt immunförsvar. De innehåller dessutom stora mängder fibrer och antioxidanter. Välj frukter noggrant och ät inte de med mycket socker, som äpplen, citrusfrukter, papaya mm. Med grönsaker kan vi få i oss mineraler som bibehåller en god balans i kroppen. De innehåller dessutom mycket fibrer.

Välj stjälkgrönsaker, som alfalfa, selleri och så många typer av bladgrönsaker som möjligt. Dessa är effektiva livsmedel som rensar tarmarna. Tugga lugnt och ordentligt för att låta tunntarmen att läkas lite i taget.

Spannmål, baljväxter och nötter

Ät fibrerrika livsmedel som rensar tarmarna

Nötter är bra livsmedel som rensar tarmarna. De tillhör gruppen som ger oss fibrer och hjälper oss att öka mängden järn i blodet. De ökar även peristaltiken i tarmarna och bildar ett typ av skydd i matsmältningssystemet som minskar risken för att bli sjuk så ofta.

Alger

Psylliumfröskal och spirulina är perfekta för att absorbera absolut alla gifter som finns i tarmen och bildar dessutom en smörjande gel för avföringen. Att äta alger ofta, men med måtta, kan även hjälpa till att lösa problem som förstoppning, irritabel tarm, seg tarm och även rena blodet från tarmarna.

Omega-fettsyror och extra jungfruolivolja

Vi kan hitta omega-fettsyror i avokado, olivolja, druvkärnsolja och solrosolja, och de är utmärkta för att rensa tarmarna. Dessa livsmedel kan även smörja och nära tarmarna, och har dessutom förmågan att konvertera olösliga fibrer till enkelt smältbara fibrer.

Vatten

Vatten är din bästa bundsförvant när det kommer till tarmhälsa och kroppens hälsa rent generellt. Kroppen använder vatten för att återfukta, för reglera kroppstemperaturen och rensa alla organ, inklusive tarmarna. Vatten är väldigt viktigt i tarmrensning och i läkeprocessen, och regelbundet intag av vatten renar kroppen från gifter och rensar bort orenheter som kan gömma sig i tarmarna i åratal.

Veckoplan för att rensa tarmarna

För att göra ett ordentligt “underhåll” av grovtarmen under dagen bör du dricka mycket vatten, äta hela frukter och råa, väl rengjorda grönsaker. Du bör göra detta under en 24-timmarsperiod.

Livsmedel som kan används för årlig rensning

På samma sätt som du gör en rensning varje vecka kan du göra en årlig rensning. Detta gör du genom att öka längden till en hel vecka, då du äter hela frukter och råa grönsaker. Du kan även lägga till grönt te utan socker innan frukost och också se till att dricka mycket rumstempererat vatten.

Som du kan se kräver avgiftning av kroppen inte mycket tid eller några konstiga livsmedel. Det kräver bara att du följer en hälsosam rutin och endast äter de rekommenderade livsmedlen, i lagom mängder. På så sätt avgiftar du tarmarna och bibehåller en god tarmhälsa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Healthline.com Small intestine [Online] Available at: www.healthline.com/human-body-maps/small-intestine
  • Palacios Gil-Antuñano N, Montalvo Zenarruzabeitia Z, Ribas Camacho AM. Alimentación, nutrición e hidratación en el deporte. Servicio de Medicina, Endocrinología y Nutrición. Centro de Medicina del Deporte. Consejo Superior de Deportes.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.