Penila papler på snoppen: Vad de är och hur man behandlar dem

Penila papler på snoppen: Vad de är och hur man behandlar dem
Mariel Mendoza

Granskad och godkänd av läkare Mariel Mendoza.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 22 januari, 2023

Penila papler eller hirsuties papillaris genitalis, är små vitaktiga lesioner som uppträder på penis, runt kronan på ollonet. Även om de inte innebär någon patologiskt tillstånd (dvs. de är inte skadliga) kan du uppleva obehag när du vidrör dem.

Dessa lesioner uppstår när Tysons körtlar ökar i storlek, vilket gör dem synliga. Dessa strukturer är ansvariga för att producera en smörjande vätska för att underlätta penetration under samlag. De är vanligtvis osynliga.

Penila papler kännetecknas av små rundade prickar från 1 till 3 millimeter i storlek; de är inte smärtsamma och är vita, gula eller krämfärgade. De kan uppträda i form av en ring i en eller flera rader runt ollonet och förekommer på penishalsen och på det inre lagret av förhuden.

Tysons körtlar

Dessa körtlar finns hos alla män från födseln. I vissa fall utvecklas eller förstoras de mellan 20 och 30 års ålder eller under tonåren, särskilt hos oomskurna män.

De är ansvariga för att producera ett vitaktigt, starkt luktande ämne som kallas smegma som kan ackumuleras under förhuden om du inte är omskuren och har dålig hygien.

Vad är penila papler?

Vad är penila papler?
Penila papler kan ofta misstas för lesioner från sexuellt överförbara sjukdomar eller andra tillstånd. De är dock helt godartade.

Penila papler är ett ganska vanligt fysiologiskt fenomen. De är vanliga hos 14-48 % av alla män och uppträder vanligtvis under eller efter puberteten.

Detta tillstånd är inte sexuellt överförbart. De är alltså inte smittsamma och är inte ett tecken på en sexuellt överförbar sjukdom. De är heller inte relaterade till dålig hygien.

Många människor förväxlar dem med kondylom, som är lesioner som orsakade av humant papillomvirus eller HPV, dock tenderar dessa att vara gråaktiga och fjällande.

Tack vare DNA-amplifieringstekniker har det visats att dessa lesionerna inte är relaterade. Å andra sidan är det viktigt att veta att det inte kommer att försvinna om du klämmer på dem. Penila papler är inte finnar; om du trycker hårt eller klämmer på dem kommer det att orsaka smärta och sår som kan bli infekterade.

Tänk på att de försvinner med tiden. Men eftersom de är körtlar som är inneboende i penisstrukturen, kommer de alltid att finnas, även om de inte är synliga.

Behandling av penila papler

En läkare skriver.
Om du vill behandla penila papler bör du kontakta en hudläkare.

Naturläkemedel för att behandla penila papler är inte effektiva. Det finns ingen huskur som kan ta bort dem och få dem att försvinna. Faktum är att dessa botemedel ofta är smärtsamma och resulterar ofta i penisskador som kräver akut läkarvård.

Eftersom det inte är en sjukdom, kräver penila papler inte medicinsk behandling. Patienter som kommer för medicinsk konsultation får vanligtvis veta att de är godartade och inte är patologiska.

Vissa människor bestämmer sig för att ta bort dem för kosmetiska ändamål, och här kan man kontakta en hudläkare. Bland de mest använda metoderna är följande:

  • CO2-laserterapi: Koldioxidlasern är en av de äldsta gaslasrarna. Den utvecklades av Kumar Patel.
  • Radiofrekvens: Denna teknik är också känd som radiofrekvensspektrum.
  • Kryoterapi: Detta är användningen av flytande kväve.
  • Elektrofulguration: Vid denna teknik använder man elektriska strömmar.

Appliceringen av silvernitrat i låga och mycket lokaliserade doser är också effektiv. Dessa metoder kan endast utföras av en kvalificerad fackman.

Kort sagt, penila papler är inte ett hälsoproblem utan endast ett estetiskt tillstånd. För dessa fall kan de ovan nämnda behandlingarna vara effektiva, dock kan det ibland var svårt att eliminera dem helt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Peña A, et al. Patología dermatológica genital. DermatologíaCMQ2013;11(4):288-300.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.