Papegojblomma: egenskaper och skötselråd

Lår dig några goda skötselråd för din papegojblomma som får denna exotiska skönhet att trivas både hemma i vas och ute i trädgården.
Papegojblomma: egenskaper och skötselråd

Senaste uppdateringen: 30 juni, 2024

Papegojblomma är det svenska namnet på arten Strelitzia reginae. Dess namn kommer från latinets reginae, som betyder “drottning”. Det är en växt som sticker ut för sin vackra exotiska blomma i nyanser av orange, blått och violett som liknar formen på ett fågelhuvud. I dagens artikel ska du få lära dig om egenskaperna och några goda skötselråd för en papegojblomma.

Den kommer ursprungligen från Sydafrika och har spridit sig till olika områden, eftersom den anpassar sig till tropiska och subtropiska klimat. Idag förekommer den i länder som Colombia, Costa Rica, Mexiko, Ecuador, Venezuela, Guatemala och kring Medelhavskusten. Tillsammans med orkidéer, heliconia och anthurium är det en av de mest populära tropiska växterna.

Den producerar blommor under hela året, särskilt under de varmaste sommarmånaderna. Den har också en lång livslängd. Eftersom dess ursprung är tropiska klimat, kräver den en optimal temperatur på cirka 25 °C och minst 10 °C. Den behöver också en luftfuktighet nära 70 %. Under rätt förhållanden kan den nå en höjd på upp till 2 meter.

Papegojblommans egenskaper

Papegojblomman är en imponerande växt som kan nå en höjd på upp till 2 meter. Den har en lång stjälk, från vilken det växer långsträckta mantelblad som täcker den med en ljusgrön färg.

I änden av dess stjälk finns en näbb ur vilken blommor växer fram, som i ett spel av vackra färger formas med tre rödorange foderblad, och kronblad i blå till violett färg.

Papegojblomman kännetecknas av att den står fräsch och vacker under en lång period hemma i vas. Den kan hålla sig upp till två veckor, men även därefter kan den behålla sina livfulla färger i upp till 18 dagar. Detta gör denna blomma populär som ornament. Med sin skönhet ger denna blomma en exotisk och tropisk touch till sin omgivning.

På grund av sin höjd lämpar de sig för stora och imponerande blomsterarrangemang som ger elegans. De avger vanligtvis inte dålig lukt när de står i vaser, till skillnad från andra blommor, som liljor.

Papegojblomman kännetecknas av en söt nektar som attraherar fåglar och insekter, som kolibrier och fjärilar.

Flor de la planta ave del paraíso.
Exotisk och med inneboende skönhet, denna blomma är en populär prydnadsväxt och har förmågan att hålla i upp till 2 veckor utan att vissna.

Skötselråd för din papegojblomma

Papegojblomman är tålig. Som sådan växer den bra i kustområden med starka vindar. Den kräver dock särskild omsorg för att hålla sig frisk och växa optimalt.

Om du är intresserad av att ha den hemma, följ dessa skötselråd för din papegojblomma.

1. Se till att den får tillräckligt med solljus

Strelitzia reginae, som är en tropisk växt, behöver få solljus minst 4 timmar om dagen. Men det är också viktigt att den har skugga under de varmaste månaderna.

Om du bor på en plats med kraftig frost på morgonen eller temperaturen sjunker under 10 °C, är det bäst att hålla den inomhus.

2. Plantera den i lämplig jord

En artikel i tidskriften Natural and Agricultural Sciences slår fast att en papegojblomma som får växa i jord med ett måttligt surt pH och rik på kalcium, magnesium och kalium producerar fler blommor som håller längre.

Därför är det viktigt att du säkerställer en bra jord hemma, som ger dina blommor dessa mineraler. Jorden kräver också bra dränering för att inte bli för fuktig

3. Skötselråd för din papegojblomma: Beskär den regelbundet

Papegojblomman kräver inte överdriven beskärning. Det är dock viktigt att du när blomman vissnar beskär den för att ta bort döda, bruna eller vissna delar för att hjälpa den att regenerera.

4. Välj rätt krukstorlek

Papegojblomman kan stå i kruka. Den har starka rötter och snabb tillväxt. Därför är det nödvändigt att plantera om den en gång om året.

Du måste se till att det är en stor kruka, så att den kan utvecklas ordentligt. En annan fördel med kruka är att under rätt temperaturförhållanden, kan du ställa den både i inomhus- och utomhusmiljöer.

5. Gödsla ofta

Ett viktigt skötselråd att följa för din papegojblomman är att ge den gödsel eller hemmagjord kompost. Du bör ge den detta var 20:e dag, eftersom det här är en växt som uppskattar organiskt material.

6. Skötselråd för din papegojblomma: Vattna försiktigt

Ett av de vanligaste misstagen som försvagar eller dödar papegojblomman är att vattna den för mycket. Detta gör att dess rötter ruttnar.

Du måste hålla jorden jämnt fuktig och se till att inga pölar bildas. På vintern kan du vattna den två gånger i veckan. På sommaren bör du vattna 4 gånger i veckan.

Tips för reproduktion av en papegojblomma

När du köper en papegojblomma är det lämpligt att köpa sticklingar eller plantor som redan är utvecklade. Detta eftersom att om du köper frön, måste du vänta länge på att den ska växa och producera blommor. När du väl har planterat och placerat den i ditt hem eller din trädgård kommer du säkert att vilja reproducera den för att ge bort som present.

Enligt en artikel i tidningen Agro Productividad kan denna växt föröka sig genom två metoder: sexuell och asexuell. Det vill säga, genom frön eller genom delning från avkomma eller skott som kommer från moderplantan.

Du kan också föröka den från vävnaden av små delar, så kallade explantat. Den enklaste och snabbaste tekniken är dock att dela den.

Dela växten

För att dela växten måste du ta upp den från krukan och se till att inte skada rötterna. För att göra detta kan du använda en spatel som ett hjälpmedel.

Dela växten försiktigt med händerna, var uppmärksam på den del där den delar sig naturligt. För att hitta den, titta på de skotten som bildas på sidorna av stammens huvudstam.

Red sedan ut rötterna. Var försiktig så att du inte skadar dem för mycket i processen. Använd en kniv som hjälp, och när du gör snitt, se till att du inte separerar blommorna från stjälkarna. Växtens avkomma utvecklas vanligtvis separat från modern, så denna process är vanligtvis ganska lätt.

Composta en casa.
Organiskt gödningsmedel är mycket användbart för denna växt, som behöverdess näringsämnen.

Hitta växtens frön

Fröna som finns i denna blomma är vanligtvis lite dolda. För att hitta dem, leta efter en ljusgrön klump som bildas på stjälken.

Undersök varje blomma tills du hittar den. Det ser ut som en liten balja, och denna är full av frön. Men när du har hittat den, måste du vänta tills den öppnar sig själv naturligt.

När den öppnar sig kan du se flera svarta frön omgivna av en orange beläggning. Ta ut dem och låt dem torka i ca 5 dagar.

Plantera sedan ca 3 frön i en kruka med jord, gödning och bra dränering. Vattna dem sparsamt och låt solen skina på dem. Efter 3 till 4 månader kommer du att se groddarna från den vackra papegojblomman.

Detta är dock en process som kräver mycket tålamod, eftersom inte alla frön trivs och spirar i jorden. Dessutom kan det ta flera år för den att växa ordentligt.

Roliga fakta om papegojblomman

Nu när du känner till Strelitzia reginaes skönhet och har fått några hjälpsamma skötselråd för din papegojblomma, kommer du förmodligen att vilja ha några av dessa växter hemma i krukor eller ute i din trädgård. Förutom att ha en växt som hyllar den vackra guineanska fågeln, har du en blomma som bär namnet av en drottning.

Resenärer tog den till Storbritannien 1772, där Sir Joseph Banks gav den namnet Strelitzia efter drottning Charlotte, hertiginnan av Mecklenburg-Strelitz, som var hustru till kung George III. Bara några intressanta fakta som gör att vi uppskattar denna växt lite mer!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.