Dekorera ditt hem med färgglada inomhusorkidéer

Dekorera ditt hem med färgglada inomhusorkidéer

Senaste uppdateringen: 09 april, 2023

Om du skulle vilja dekorera ditt hem med den subtila och färgglada skönheten hos inomhusorkidéer, har du kommit till rätt ställe. Vi ska här berätta om vilka sorter som är idealiska för att inreda dina rum. Dessa växter är ett raffinerat dekorativt element med en touch av extravagans.

Det finns tusentals arter som uppskattas för sin mångfald av färger, former och storlekar. Även för dem som ännu inte anser sig vara experter på trädgårdsskötsel är det inget stort engagemang att ta hand om blommorna i den botaniska familjen Orchidaceae. Vi inbjuder dig att lära dig mer om det.

Orkidé: En blomma med vidsträckt betydelse

Orkidéer fick betydelse under den viktorianska eran, då man gav dessa som bevis på kärlek och tillgivenhet och betraktade dem som en exotisk blomma. Alltså, ju sällsyntare arten var, desto djupare var känslan tänkt att vara.

Likaså förknippades de med lyx, eftersom de inte var så lätta att få tag på. De kom från tropiska områden och endast ett fåtal hade råd med dem.

Men idag är verkligheten en annan. Även om de fortfarande är kopplade till en särskild tillgivenhet, kan vem som helst köpa ett exemplar hos en florist eller odla dem själv hemma.

Pynta ditt hem med färgglada inomhusorkidéer

Vid odling utomhus i en trädgård behöver du ha koll på flera variabler för att orkidéerna ska växa bra, såsom luftfuktighet och pH i jord och vatten. Inomhus förändras förutsättningarna, och om du väljer rätt växter krävs det inte mycket ansträngning. Här är några förslag.

1. Oncidium

Oncidium omfattar cirka 300 arter av tropiska och subtropiska amerikanska färgglada inomhusorkidéer, noterar uppslagsverket Encyclopedia Brtiannica. Denna blomma har också andra populära namn: “tigerorkidé”, “biorkidé” och “dansare”, alla tillskrivna dess utseende.

Det är en sort med varmt färgade fläckar på kronbladen och miniblommor samlade på grenarna. Inomhus klarar de sig bra utan så mycket värme, eftersom de är svaldyrkande växter. Om Solen skiner start genom fönstren in i rummet, bör du skydda orkidén genom att installera gardiner.

Orquídea oncidium.
Oncidium. Håll dem borta från värme för att de ska trivas inomhus.

2. Phalaenopsis

Enligt Mexikos ekologiska institut kommer namnet Phalaenopsis från grekiskans phalania, som betyder “fjäril”, och opsis, som betyder “liknande”. Så det finns inte mycket att förklara: de är orkidéer vars blommor liknar flygande fjärilar (se huvudbilden).

Exemplaren har tre kronblad av kombinerade eller enfärgade toner, och rötterna är tjocka och gröna. Det är lämpligt att plantera dem i genomskinliga krukor så att de får bra solljus.

För din heminredning kan du gärna sätta ihop tre fjärilsorkidéer i en enda kruka, för att få ett enkelt och stilrent blomsterarrangemang.

3. Penséorkidéer är färgglada inomhusorkidéer

Det botaniska namnet på penséorkidén är Miltoniopsis. Enligt HortScience har dessa växter attraktiva krukväxtegenskaper, som börjar med deras stora, doftande blommor i fängslande färger som vitt, lila och rött.

Miltoniopsis kräver vatten varje dag, sprayat med en sprayflaska. Deras sammetslena och vackra kronblad blir en vacker dekorationsdetalj i hemmet, och dessa kan du framhäva ännu mer genom att ställa blomman framför en bakgrund i kontrast dess färger.

Orquídeas de interior variante Milthonipsis.
Miltoniopsis. Den lila varianten är ett mycket dekorativt inredningselement.

4. Färgglada inomhusorkidéer: Cattleya

Om ditt hem inte har ett tak i polyeten passar Cattleyas bra att dekorera med. Enligt Colombian Society of Orchidology är nämligen detta material inte anpassat för den här sortens blommor. Som substrat för att blomman ska trivas bra lägger du ett tjockt lager med barkbitar i krukan.

Cattleya är en av de mest kända orkidéerna och katalogiseras som “drottningen” av arten. Utvecklingen sker från blomlökar och de behöver mycket ljus, men inte direkt solljus.

Växten får max tre stora blommor, som lever upp till 1 månad. De nyanser som sticker ut är följande:

  • Vit
  • Rosa
  • Lila
  • Orange
  • Gul

Blanda gärna olika färges Cattleya för att skapa en unik palett.

5. Coelogyne

Enligt Orchid Friends Club är det lämpligt att odla den här sortens orkidé i krukor. Blommorna är vita med en distinkt gul mittpunkt, perfekt för att visa upp de smala, långsträckta kronbladen. Det är också en av de mest eftertraktade sorterna för att pryda stängda utrymmen.

6. Färgglada inomhusorkidéer: Zygopetalum

American Orchid Society rekommenderar att låta denna sort stå i en medelvarm temperatur eftersom fukt och kyla kan skapa fläckar på bladen och göra att de tappar sin skönhet. Således, om de får ordentlig vård, kan du enkelt få denna växt att trivas.

Vården är att byta ut underlaget var sjätte månad och balansera temperaturförändringar. Zygopetalum sticker också ut för sin behagliga doft och intensiteten i deras lila och gula färger.

Zygophetalum är en av många inomhusorkidéer.
Zygopetalum. Den behöver ett substratbyte var sjätte månad.

7. Dendrobrium

Denna typ av orkidé gillar att stå vid ett fönster så att den nås av solens värmande ljus. Dess huvudsakliga egenskap är att den går i dvala på vintern för att blomma på våren.

Blommorna blommar i korta klasar med små och stora färgstarka exemplar i kombination med exotiskt brunt och en slående grön nyans.

Hur du sköter dina färgglada inomhusorkidéer

Orkidéer pendlar mellan majestätlikhet och subtilitet, och vissa tvekar inför beslutet att skaffar dem. Detta beror på en missuppfattning om krävande skötsel, och sanningen är i själva verket är att växten är enkel att hålla vid liv så länge den har grundläggande miljöförhållanden:

  • För det första indirekt ljus.
  • Sedan kontrollerad vattning.
  • Slutligen, en fuktig luft.

Att dekorera ditt hem med färgglada inomhusorkidéer i en behållare eller kruka räcker långt för att ge en sofistikerad inredningsdetalj till hemmet. Vågar du ta hem denna art för att njuta av dess storslagna skönhet hemma?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.