Orsaker till Dupuytrens kontraktur och behandlingar
Dupuytrens kontraktur är en deformitet i händerna och påverkar främst fingrarnas rörelser. Denna störning stör vävnadsskiktet under handflatan. Det utvecklas med åren och är vanligare hos män efter 45 års ålder.
Sjukdomen påverkar båda extremiteterna hos hälften av de som har det. Dessutom är drabbas högerhanden dubbelt så ofta som vänster hand, i de fall när bara en hand påverkas.
Kontrakturen begränsar fingrarnas rörelser och förhindrar att de kan sträcka ut sig helt. Detta försvårar dagliga aktiviteter. Det manifesterar sig främst i ringfingret och lillfingret.
Att stoppa händerna i fickorna, ta på sig ett par handskar och vinka är bara några av de rörelser som blir mycket begränsande. I dagens artikel tittar vi närmare på Dupuytrens kontraktur.
Relaterade symptom
Dupuytrens kontraktur är ett tillstånd som utvecklas långsamt, men allteftersom minskar det funktionaliteten hos den drabbade handen.
Det börjar med en förtjockning av huden på handflatan. Senare blir denna hud allt rynkigare och med “hål” på ytan. En liten knuta kan också uppstå i samma område.
Denna knuta blir tjockare tills den bildar ett band, liknande ett sträng. Området kan vara ömt vid beröring, men är inte smärtsamt. Knutbildningen under huden drar i ett eller flera fingrar och håller dem böjda. Denna position gör att handen ser ut som en klo.
Orsaker till Dupuytrens kontraktur
Den specifika orsaken till Dupuytrens kontraktur är okänd, men forskare tror att den har en ärftlig komponent som främst påverkar män.
Det finns inga tecken man kan se tidigt i livet på att handskador kommer att uppstå i framtiden. Det är också osäkert om aktiviteter eller arbete med vibrationer kan orsaka dem.
Vi rekommenderar också att du läser den här artikeln: Hur får man bort hudvalkar på händerna?
Riskfaktorer
Dupuytrens kontraktur uppträder med varierande frekvens beroende på individens genetiska historia och egenskaper. Det finns en högre frekvens hos alkoholister och personer med epilepsi.
Denna förändring är vanligare i nordeuropeiska länder och hos människor från dessa områden. Å andra sidan är det en sällsynt sjukdom i Afrika och Östasien.
Några av riskfaktorerna för denna sjukdom är:
- Att vara äldre än 50 år
- Det är 7 till 10 gånger vanligare hos män än hos kvinnor
- Dupuytrens kontraktur tenderar att förekomma i familjer
- Personer med diabetes löper ökad risk, troligtvis på grund av en kronisk kollagenskada
- Rökning ökar risken på grund av mikroskopiska skador på blodkärlen
- På samma sätt leder alkoholkonsumtion till giftiga metaboliter och leverskador
Tillgängliga behandlingar för Dupuytrens kontraktur
En av de inledande faserna av behandlingen är att hålla milda, icke-progressiva fall under observation. Man bör ta det lugnt i denna initiala fasen eftersom den inte begränsar funktionen.
Kortisoninjektioner i knutan kan minska obehag om de utförs innan fingrarna börjar kröka sig. Det är viktigt att nämna att kortison inte minskar progressionen av tillståndet.
Ett annat behandlingsalternativ är kollagenasinjektioner, och resultaten är ganska lovande. Kollagenas är ett enzym som löser upp kollagenet som bildar den snäva strängen i handflatan.
Detta enzym producerar man med hjälp av bakterien Clostridium histolyticum. Man kan mjuka upp och försvaga den fibrösa strängen genom att applicera enzymet. Det gör det möjligt att manipulera handen för att bryta strängen och räta ut fingrarna.
I vissa europeiska länder använder man strålbehandling och uppnår bra resultat. Detta beror på att det fördröjer utvecklingen av sjukdomen och behovet av ett kirurgiskt tillvägagångssätt. Läkare utför vanligtvis behandlingen bara en gång.
Vi rekommenderar också att du läser den här artikeln: Så förebygger du artros i händerna: 5 tips
Punkteringsbehandling
En person kan genomgå en punkteringsteknik före kirurgisk behandling. Denna behandling använder en nål som kirurgen sticker in genom huden. Målet är att bryta sönder strängen av fibrös vävnad som drar ihop fingrarna.
Fördelarna är att det inte kräver något kirurgiskt snitt, och läkare kan utföra ingreppet på flera fingrar samtidigt. Efter avslutad behandling kommer patienten att behöva sjukgymnastik. Den största nackdelen är dock att kontrakturen kan dyka upp igen.
Kirurgi
Läkare tar bara till kirurgi för fall där handflatan inte kan vila platt på ett bord, och ifall då fingrarna är så böjda att detta begränsar de funktionen kraftigt, eller om sjukdomen påverkar flera fingrar.
Huvudmålet är att kirurgiskt ta bort vävnaden som påverkas av sjukdomen. Den största fördelen med operationen är att resultaten är mer kompletta och varar längre än de som man uppnår med kollagenasinjektion eller punktering.
I allvarliga fall kommer kirurgen att försöka ta bort all vävnad som påverkas av Dupuytrens kontraktur, inklusive huden fäst vid den fibrösa vävnaden.
Man kommer därefter att behöva ett hudtransplantat för att täcka såret.
Råd och förebyggande
Man rekommenderar följande förändringar i vanor och aktiviteter för personer med Dupuytrens kontraktur:
- Skydda dina händer med vadderade handskar när du lyfter tunga föremål
- Placera isolering eller vadderad tejp på handtagen på föremål och verktyg
Sjukgymnastik hjälper också till att minska smärta och öka rörelseförmågan. Följande metoder kan vara användbara:
- Värmebehandling
- Ultraljud
- Stretchövningar och förlängande rörelser
Dupuytrens kontraktur är ett progressivt tillstånd
Dupuytrens kontraktur kan vara ett oförutsägbart tillstånd. Det orsakar deformitet och förlust av funktion hos den drabbade handen. Av denna anledning är det viktigt att känna igen de tidiga symptomen och gå på regelbundna medicinska kontroller.
Fall som kräver operation som behandling kan man komplettera med sjukgymnastik. Detta är främst för att minska symptomen och förbättra handens funktion. Det slutliga målet är att öka fingrarnas rörlighet.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Feldman G, Rozen N, Rubin G. Dupuytren’s Contracture: Current Treatment Methods. Isr Med Assoc J. 2017 Oct;19(10):648-650. PMID: 29103246.
- Esper, R. C., Rosillo, F. R., Castro, F., & Córdova, L. D. C. (2008). Enfermedad de Dupuytren. Médica Sur, 15(3), 196-199.
- Walthall J, Anand P, Rehman UH. Dupuytren Contracture. 2020 Nov 2. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–. PMID: 30252330.
- Layton T, Nanchahal J. Recent advances in the understanding of Dupuytren’s disease. F1000Res. 2019 Feb 28;8:F1000 Faculty Rev-231. doi: 10.12688/f1000research.17779.1. PMID: 30854193; PMCID: PMC6396840.
- Abdelrahman I, Elmasry M, Steinvall I, Turesson C, Sjöberg F, Hansson T. Needle Fasciotomy or Collagenase Injection in the Treatment of Dupuytren’s Contracture: A Retrospective Study. Plast Reconstr Surg Glob Open. 2020 Jan 21;8(1)
- Lanting, Rosanne, et al. “A systematic review and meta-analysis on the prevalence of Dupuytren disease in the general population of Western countries.” Plastic and reconstructive surgery 133.3 (2014): 593-603.