Oolong-te: Så tillagar du det för att få ut de bästa fördelarna
Oolong-te kommer från växten Camellia sinensis, dvs. det är samma växt som som svart och grönt te kommer från. Faktum är att detta te är en av de sex huvudsakliga typerna av te som tillverkas av denna växstart. Det är också känt som “blått te” och är en halvfermenterad sort som sticker ut för sin smak, arom och näringsmässiga egenskaper. I dagens artikel ska vi berätta om fördelarna med oolong-te.
En recension publicerad av Food Science och Human Wellness visar att detta kinesiska te tår för endast 2 % av allt te som produceras över hela världen. Och även om dess huvudsakliga konsumenter finns i Taiwan, är denna dryck också populär i länder som USA, Japan och Indien. Vilka är fördelarna med oolong-te och hur får man ut dessa på bästa sätt? Läs vidare så ska vi berätta!
Hur produceras oolong-te?
Oolong-te är ett av de mest populära traditionella kinesiska teerna. Liksom grönt te och svart te, erhåller man det från bladen från arten Camellia sinensis. Den huvudsakliga skillnad en mellan de olika teerna ligger i själva tillverkningen. Det är denna som förändrar näringssammansättningen och de organoleptiska egenskaperna.
För att förstå detta måste vi prata om oxidationsprocessen. Detta är en kemisk reaktion som uppstår när blad utsätts för luft. När det gäller grönt te så producerar man detta på färska blad som inte har genomgått denna process.
Svart te å andra sidan är en helt oxiderad sort. Bladen krossas och får torka i solen tills de får sin karakteristiska nyans. Därför kallar man detta för en fermenterad sort.
När det gäller oolong-te är luftnings- och torktiden uppdelad. Det är med andra ord ett te som ligger mellan grönt te och svart te.
På grund av en måttlig nivå av oxidation skiljer sig dess färg och arom frön de andra nämnda teerna. Smaken på detta te kan variera från blommig till gräsaktig och från söt till rostad, beroende på dess oxidationsgrad.
Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: 10 fördelar med svart te enligt vetenskapliga bevis
Näringsmässig sammansättning av oolong-te
Oolong -te utmärker sig för att vara en riklig källa till antioxidanter.
Som anges i en publikation i tidskriften Molecules magazine innehåller oolong-te en koncentration av polyfenoler som teaflaviner, tearubiginer och epigallokatekingallat (EGCG), som är kopplade till många av dess positiva hälsoeffekter.
När det gäller andra näringsämnen innehåller det kalcium, magnesium, kalium, A-vitamin, B-vitaminer och C-vitamin. Det är dock mycket små mängder som inte är särskilt relevanta när det gäller att tillgodose de dagliga behoven.
Enligt USA:s jordbruksdepartement (USDA) innehåller det 38 mg koffein per 100 gram. Detta är högre än för grönt te, som innehåller 29 mg per 100 gram.
Det uppskattas att en kopp oolong-te (tillagad med cirka 2 gram blad per 2,5 dl vatten) bara ger 2,4 kalorier. Det innehåller inget protein, fett, socker eller fiber. Dess kolhydratinnehåll är endast 0,36 gram.
Hur tillagar man oolong-te för att få ut de bästa fördelarna?
På grund av dess ökande popularitet är oolong-te idag tillgängligt i nästan alla hälsokostbutiker eller matbutiker. Du kan köpa det färdigförpackat i tepåsar, eller i lösa blad.
När du tillagar oolong-te, är det bästa att använda vatten vid ca 90° C för att få ut det mesta av fördelarna. Så när du kokar vatten upp till kokpunkten, låt det stå och svalna en stund innan du lägger i tebladen. Om temperaturen är för hög minskar mängden antioxidanter och även smaken påverkas.
Ett bra tips är att låta teet stå och dra i 10 till 15 minuter för bättre koncentration av näringsämnen och smak.
Ingredienser
- 2 msk lösa oolong-teblad (2-3 gram). Du kan även lägga ner dem i en tepåse.
- 2,5 dl vatten.
Tillagning
- Värm upp vattnet, utan att låta det koka.
- Tillsätt sedan oolong-teet, som lösa teblad eller i en tepåse.
- Låt det dra i 3 minuter i det varma vattnet.
- Låt den sedan dra i ytterligare 10 minuter medan det svalnar innan du dricker.
Fördelarna med oolong-te för hälsan
Mycket av effekterna av oolong-te är förknippade med dess innehåll av antioxidanter. Dessa ämnen har förmågan att skydda celler mot fria radikaler, molekyler associerade med för tidigt åldrande och en ökad risk för sjukdomar. Här är de främsta fördelarna med oolong-te.
1. Det kan minska risken för diabetes
Oolong-teets antidiabetiska potential beror på dess innehåll av polyfenoler. En recension publicerad i tidskriften Antioxidants visar att konsumtion av oolong-te kan skydda mot diabetes mellitus och associerade komplikationer av sjukdomen.
I synnerhet tyder bevis på att det förbättrar insulinresistens, aktiverar signalvägen för insulin, bekämpar oxidativ stress och minskar det inflammatoriska svaret, vilket är nyckeln till att kontrollera höga glukosvärden i kroppen.
Forskning publicerad i tidskriften Molecules rapporterar liknande fynd. Enligt publikationen har katekiner, teaflaviner och polysackarider som finns i detta te gynnsamma effekter vid typ 2-diabetes.
Detta beror på att de hjälper till att lindra oxidativ stress, förbättra endoletal dysfunktion, modulera cytokinuttryck och förbättra insulinresistens. De bidrar också till att minskar komplikationer i samband med hyperglykemi och att stärka immunförsvaret.
2. Fördelarna med oolong-te för viktminskning
Inkluderat inom ramen för en hälsosam och balanserad kost, kan oolong-te fungera som ett stöd för att främja viktminskning. Dessa effekter är inte bara kopplade till dess antioxidanter, utan också till dess förmåga att förbättra enzymhämningen och modulera tarmmikrobiotan.
I en recension publicerad i tidskriften Molecules fastställer forskare att epigallocatechin gallate (EGCG) som finns i oolong-te, såväl som dess polyfenolmetaboliter, har viktminskningsfrämjande egenskaper.
Förutom att dessa egenskaper är förknippade med dess antioxidativa effekter och med hög biotillgänglighet, är de även förknippade med modulering av tarmmikrobiotan. Interaktionen mellan kolhydrater och tepolyfenoler hjälper till att generera kortkedjiga fettsyror (SCFA), som är nyckeln till att upprätthålla en frisk tarm.
Forskning associerar viktminskning med tarmmikrobiota och minskad tarmpermeabilitet.
3. Det hjälper till att ta hand om kardiovaskulär hälsa
Polyfenolerna som finns i oolongte är kopplade till ytterligare positiva effekter på hjärt-kärlhälsan. De bidrar till nedbrytningen av överskott av kolesterol och triglycerider, lipidämnen som kan orsaka förtjockning och tilltäppning av artärerna (ateroskleros).
I en befolkningsbaserad studie publicerad av British Journal of Nutrition kopplar forskarna långvarig konsumtion av oolong-te till en lägre risk för dyslipidemi (förhöjt kolesterol, triglycerider eller både och). Samtidigt kopplar forskning publicerad av Journal of Epidemiology and Community Health konsumtionen av oolong-te med en 61 % minskning av risken för hjärt-kärlsjukdomar.
Andra relevanta effekter är relaterade till sänkning av högt blodtryck och minskad risk för ischemisk hjärtsjukdom. En studie i tidskriften Nutrients visar att te och dess sekundära metaboliter har antihypertensiva effekter genom att de bidrar till avslappningen av glatt muskulatur, minskning av vaskulär inflammation, generering av kväveoxid och hämning av oxidativ stress.
4. Fördelarna med oolong-te till den kognitiv hälsan
På grund av dess innehåll av L-theanin, koffein och antioxidanter, hjälper oolong-te också den kognitiva hälsan. Dessa substanser fungerar som hjärnstimulerande medel och är associerade med att förebygga åldersrelaterad kognitiv försämring.
I forskning publicerad av Frontiers in Nutrition fastställer forskare att vanan att konsumera te kan bidra till att förhindra minnesförlust och associativ inlärning genom att det kan påverka volymen av den bakre corpus callosum (hjärnbarken).
En annan studie publicerad av BMC Nutrition rapporterar att högre tekonsumtion är kopplat till bättre prestanda, fokus och ihållande uppmärksamhet och psykomotoriska hastighetsuppgifter hos äldre.
Även om vi behöver fler studier angående dessa fördelar, pekar redan tillgängliga bevis på att oolong-te har fördelarna att kunna hjälpa till att förbättra humöret, öka uppmärksamheten och minska risken för Alzheimers sjukdom och demens.
Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: 13 örtteer för att förebygga eller behandla mensvärk
5. Det har en anti-tumöreffekt
De flesta studier om anticancereffekter med te har utförts med grönt te och svart te. Det är möjligt att oolong-te, som ligger mellan dessa två, kan ha liknande effekter.
I synnerhet har dess antioxidantföreningar som polyfenoler visat sig hjälpa till att minska cellmutationer som kan leda till utveckling av cancer. För att vara mer exakt associerar studier konsumtionen av dessa med en minskad risk för lungcancer, matstrupscancer, levercancer och kolorektal cancer.
Det behövs fler mänskliga studier för att utvärdera dessa egenskaper. Och även om anti-tumöreffekterna med detta te är erkända, bör vi komma ihåg att konsumtionen av oolong-te endast är förebyggande och kompletterande.
Andra möjliga fördelar med oolong-te
I allmänhet är teer som härrör från arten Camellia sinensis, inklusive oolong-te, kopplade till även andra hälsofördelar. Studier om dessa pågår fortfarande; dock har de hittills samlade bevisen varit tillräckliga för att märka detta livsmedel som ett “funktionellt livsmedel”.
- Det hjälper till att stärka benen. En studie publicerad i Osteoporosis International visar att tekonsumtion hjälper till att minska risken för osteoporos, särskilt hos kvinnor och äldre vuxna. Katekiner, teorubiginer och teaflaviner är här klassificerade som skyddande för benvävnaden.
- Det bidrar bättre tandhälsa. Fluoriden som finns i oolong-te är förknippad med förebyggande av hål i tänderna. Dessutom verkar det kunna hjälpa till att minska bildningen av tandplack och gingivit.
- Det har hudvårdsfördelar. Den rikliga koncentrationen av antioxidanter i oolong-te hjälper till att hämma de negativa effekterna av fria radikaler, vilka är förknippade med för tidigt åldrande av huden. De anses också vara fördelaktiga vid eksem och solbränna.
Säkerhet och risker med oolong-te
En måttlig konsumtion av oolong-te anses säkert för de flesta.
Vi bör dock komma ihåg att det innehåller ett visst mått av koffein, så ett alltför överdrivet intag är inte rekommenderat. Detta stimulerande ämne är kopplat till biverkningar, såsom huvudvärk, sömnlöshet och hjärtrytmrubbningar.
Intag av upp till 400 mg koffein anses vara säkert. Det krävs cirka 2 liter oolong-te för att överskrida denna mängd. Så generellt sett är det ett säkert livsmedel.
Försiktig konsumtion rekommenderas i följande fall:
- Små barn
- Graviditet och amning
- Njursjukdomar
- Patienter med arteriell hypertoni
- Människor med ångest och depression
- Patienter med diagnosen osteoporos (tänk på att teet är ett komplement, inte ett botemedel)
I alla dessa fall är det tillrådligt att konsultera din läkare innan du intar denna dryck, särskilt om du tar medicin. Som med andra växtbaserade produkter finns det en risk för interaktioner.
Vad man ska komma ihåg om oolong-te?
Oolong-te är ett delvis fermenterat te som kommer från växten Camellia sinensis. Det ligger någonstans mellan grönt te och svart te, eftersom det genomgår en partiell oxidationsprocess. Trots det är dessa teer lika när det kommer till näringsmässiga egenskaper.
Eftersom det är en källa till polyfenoler som teaflaviner, tearubiginer och epigallokatekingallat (EGCG), är konsumtionen förknippad med hjärtskyddande, anti-tumör-, antidiabetiska, viktminsknings-, antiinflammatoriska och antioxidativa effekter.
Inom ramen för en balanserad kost och en hälsosam livsstil kan konsumtion av oolong-te bidra till att förebygga sjukdomar och hjälpa dig att upprätthålla en hälsosam vikt. Två till tre koppar om dagen anses vara säkert. Är du inte nyfiken på att prova det?
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
-
Aboulwafa, M. M., Youssef, F. S., Gad, H. A., Altyar, A. E., Al-Azizi, M. M., & Ashour, M. L. (2019). A Comprehensive Insight on the Health Benefits and Phytoconstituents of Camellia sinensis and Recent Approaches for Its Quality Control. Antioxidants (Basel, Switzerland), 8(10), 455. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6826564/
-
Daglia, M., Di Lorenzo, A., Nabavi, S. F., Sureda, A., Khanjani, S., Moghaddam, A. H., Braidy, N., & Nabavi, S. M. (2017). Improvement of Antioxidant Defences and Mood Status by Oral GABA Tea Administration in a Mouse Model of Post-Stroke Depression. Nutrients, 9(5), 446. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5452176/
- FoodData Central. (s. f.). https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1104264/nutrients
-
Fu, Q. Y., Li, Q. S., Lin, X. M., Qiao, R. Y., Yang, R., Li, X. M., Dong, Z. B., Xiang, L. P., Zheng, X. Q., Lu, J. L., Yuan, C. B., Ye, J. H., & Liang, Y. R. (2017). Antidiabetic Effects of Tea. Molecules (Basel, Switzerland), 22(5), 849. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6154530/
-
Guo, Z., Jiang, M., Luo, W., Zheng, P., Huang, H., & Sun, B. (2019). Association of Lung Cancer and Tea-Drinking Habits of Different Subgroup Populations: Meta-Analysis of Case-Control Studies and Cohort Studies. Iranian journal of public health, 48(9), 1566–1576. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26412579/
-
Huang, Y. Q., Lu, X., Min, H., Wu, Q. Q., Shi, X. T., Bian, K. Q., & Zou, X. P. (2016). Green tea and liver cancer risk: A meta-analysis of prospective cohort studies in Asian populations. Nutrition (Burbank, Los Angeles County, Calif.), 32(1), 3–8. https://doi.org/10.1016/j.nut.2015.05.021
-
Klepacka, J., Tońska, E., Rafałowski, R., Czarnowska-Kujawska, M., & Opara, B. (2021). Tea as a Source of Biologically Active Compounds in the Human Diet. Molecules (Basel, Switzerland), 26(5), 1487. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7967157/
-
Koutoukidis, D. A., Jebb, S. A., Zimmerman, M., Otunla, A., Henry, J. A., Ferrey, A., Schofield, E., Kinton, J., Aveyard, P., & Marchesi, J. R. (2022). The association of weight loss with changes in the gut microbiota diversity, composition, and intestinal permeability: a systematic review and meta-analysis. Gut microbes, 14(1), 2020068. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8796717/
- Li, J., Romero-Garcia, R., Suckling, J., & Feng, L. (2019). Habitual tea drinking modulates brain efficiency: evidence from brain connectivity evaluation. Aging, 11(11), 3876-3890. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31209186/
-
Liu, J., Liu, S., Zhou, H., Hanson, T., Yang, L., Chen, Z., & Zhou, M. (2016). Association of green tea consumption with mortality from all-cause, cardiovascular disease and cancer in a Chinese cohort of 165,000 adult men. European journal of epidemiology, 31(9), 853–865. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27372743/
-
Meng, J. M., Cao, S. Y., Wei, X. L., Gan, R. Y., Wang, Y. F., Cai, S. X., Xu, X. Y., Zhang, P. Z., & Li, H. B. (2019). Effects and Mechanisms of Tea for the Prevention and Management of Diabetes Mellitus and Diabetic Complications: An Updated Review. Antioxidants (Basel, Switzerland), 8(6), 170. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6617012/
- Mineharu, Y., Koizumi, A., Wada, Y., Iso, H., Watanabe, Y., Date, C., Yamamoto, A., Kikuchi, S., Inaba, Y., Toyoshima, H., Kondo, T., & Tamakoshi, A. (2011). Coffee, green tea, black tea and oolong tea consumption and risk of mortality from cardiovascular disease in Japanese men and women. Journal of Epidemiology and Community Health, 65(3), 230-240. https://jech.bmj.com/content/65/3/230
-
Okello, E. J., Mendonça, N., Stephan, B., Muniz-Terrera, G., Wesnes, K., & Siervo, M. (2020). Tea consumption and measures of attention and psychomotor speed in the very old: the Newcastle 85+ longitudinal study. BMC nutrition, 6, 57. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7537102/
- Polito, C. A., Cai, Z. Y., Shi, Y. L., Li, X. M., Yang, R., Shi, M., Li, Q. S., Ma, S. C., Xiang, L. P., Wang, K. R., Ye, J. H., Lu, J. L., Zheng, X. Q., & Liang, Y. R. (2018). Association of Tea Consumption with Risk of Alzheimer’s Disease and Anti-Beta-Amyloid Effects of Tea. Nutrients, 10(5), 655. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986534/
- Pou, K. R. J. (2016). Fermentation: The Key Step in the Processing of Black Tea. Journal Of Biosystems Engineering, 41(2), 85-92. https://www.researchgate.net/publication/309375687_Fermentation_The_Key_Step_in_the_Processing_of_Black_Tea
-
Rothenberg, D. O., Zhou, C., & Zhang, L. (2018). A Review on the Weight-Loss Effects of Oxidized Tea Polyphenols. Molecules (Basel, Switzerland), 23(5), 1176. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6099746/
- Rumpler, W. V., Seale, J. L., Clevidence, B. A., Judd, J. T., Wiley, E. R., Yamamoto, S., Komatsu, T., Sawaki, T., Ishikura, Y., & Hosoda, K. (2001). Oolong Tea Increases Metabolic Rate and Fat Oxidation in Men. Journal of Nutrition, 131(11), 2848-2852. https://academic.oup.com/jn/article/131/11/2848/4686734
-
Sang, L. X., Chang, B., Li, X. H., & Jiang, M. (2013). Green tea consumption and risk of esophageal cancer: a meta-analysis of published epidemiological studies. Nutrition and cancer, 65(6), 802–812. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23909723/
-
Siddiqui, I. A., Afaq, F., Adhami, V. M., Ahmad, N., & Mukhtar, H. (2004). Antioxidants of the beverage tea in promotion of human health. Antioxidants & redox signaling, 6(3), 571–582. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15130283/
-
Shimada, K., Kawarabayashi, T., Tanaka, A., Fukuda, D., Nakamura, Y., Yoshiyama, M., Takeuchi, K., Sawaki, T., Hosoda, K., & Yoshikawa, J. (2004). Oolong tea increases plasma adiponectin levels and low-density lipoprotein particle size in patients with coronary artery disease. Diabetes research and clinical practice, 65(3), 227–234. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15331202/
- Sun, C., Yuan, J., Koh, W., & Yu, M. C. (2006). Green tea, black tea and colorectal cancer risk: a meta-analysis of epidemiologic studies. Carcinogenesis, 27(7), 1301-1309. https://academic.oup.com/carcin/article/27/7/1301/2391057
-
Temple, J. L., Bernard, C., Lipshultz, S. E., Czachor, J. D., Westphal, J. A., & Mestre, M. A. (2017). The Safety of Ingested Caffeine: A Comprehensive Review. Frontiers in psychiatry, 8, 80. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5445139/
- WebMD Editorial Contributors. (2020, 11 enero). Health Benefits of Oolong Tea. WebMD. https://www.webmd.com/diet/health-benefits-oolong-tea
- Weerawatanakorn, M., Hung, W., Pan, M., Li, S., Li, D., Wan, X., & Ho, C. (2015). Chemistry and health beneficial effects of oolong tea and theasinensins. Food Science and Human Wellness, 4(4), 133-146. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213453015000555
-
Yi, D., Tan, X., Zhao, Z., Cai, Y., Li, Y., Lin, X., Lu, S., Chen, Y., & Zhang, Q. (2014). Reduced risk of dyslipidaemia with oolong tea consumption: a population-based study in southern China. The British journal of nutrition, 111(8), 1421–1429. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24229494/
- Zink, A., & Traidl-Hoffmann, C. (2015). Green tea in dermatology – myths and facts. Journal der Deutschen Dermatologischen Gesellschaft, 13(8), 768-775. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ddg.12737