Om din bebis vägrar amma: orsaker och lösningar

Vad händer om din bebis vägrar att amma? Finns det en lösning? Upptäck de möjliga orsakerna och några möjliga lösningar i den här artikeln.
Om din bebis vägrar amma: orsaker och lösningar

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Amning är mycket viktigt för alla nyfödda. Modersmjölk är ett unikt livsmedel som är särskilt till för att ge det nyfödda barnet näring. Men vad händer om din bebis vägrar att amma?

Att nyfödda barn vägrar amma är ganska vanligt och kan hända vem som helst, det är inget som du behöver må dåligt över. Det finns dock några orsaker bakom vägran som det är bra att veta om. På så sätt kan du förstå varför din bebis vägrar, lösa situationen och sedan fortsätta er amningsresa. Men varför är det så viktigt att amma?

Det ska vi berätta här. Enligt Spanish Accosiation of Pediatrics (AEPED) har amning flera fördelar. Dessa inkluderar känslomässigt välbefinnande, minskad risk för bröst- och äggstockscancer och återhämtning efter förlossningen. Karolinska institutet instämmer med dessa fördelar.

När en bebis vägrar att amma faller alla dessa fördelar åt sidan, eftersom många mammor blir desillusionerade. Att inte veta vad som händer hjälper inte. Så låt oss försöka ta reda på det.

Vad är en amningsstrejk eller “amningskris”?

Det faktum att en bebis vägrar sin mammas bröst kallas för en amningsstrejk eller “amningskris”. Denna term är dock bara giltig om strejken pågår under en längre tid.

Under sådana förhållande så spelar det ingen roll hur mycket du försöker att amma din bebis. Det spelar inte heller någon roll om din bebis är jättehungrig. Din bebis kommer fortsätta att vägra amma. Vi vet att det är minst sagt frustrerande, men det finns en anledning till denna reaktion.

Har du kanske gått tillbaka till jobbet och spenderar mindre tid med din bebis? Har din bebis någonsin bitit din bröstvårta och du plötsligt puttat bort henne eller kanske reagerat med ett skrik? Håller din bebis på att få tänder?

Dessa frågor kan vara avgörande.

Vad är det som stör din bebis?

Det finns flera saker som du kanske inte är medveten om som kan störa en bebis. Dessa kan få din bebis att vägra amma. Att känna till dem kan komma att ge dig stor lättnad. Mot slutet av artikeln ger vi dig också några tips om hur du löser dem.

Mamma med skrikande bebis i famnen.
Det finns många olika saker som kan störa amningsprocessen, och att känna till dem gör det möjligt att planera en lösning.

Omgivningsljud

Det kan tyckas oviktigt, men när du ammar din bebis är det bäst att vara på en lugn plats utan för mycket ljud. Höga ljud och människor runt omkring kan störa så pass att hon stöter bort bröstet.

Om din bebis vägrar amma: nästäppa

Det är viktigt att se till att din bebis inte är täppt i näsan. Om din bebis inte kan andas tillräckligt bra, så kommer hon inte heller att kunna amma, och i och med detta så kommer din bebis att vägra bröstet eftersom hon redan vet vad som kommer att hända. Du kan med fördel använda en nässug för bebisar om din bebis lider av nästäppa.

Förändringar i rutin

Om du har börjat arbeta och det har inneburit ändrade rutiner kan din bebis reagera med att vägra bröstet. Det är din bebis sätt att klaga och protestera när hon inte gillar något. Samma sak kan hända om du nyligen har flyttat till ett nytt hem.

Lukter

Om din bebis vägrar att amma och inget av ovanstående matchar de möjliga orsakerna, fundera på om du har bytt schampo, tvål eller parfym. En bebis kan avvisa nya lukter och det gör att hon inte vill amma.

För lite mjölk

En annan anledning till att en bebis kan vägra bröstet är mjölkproduktion. Din bebis kanske inte lyckas tillgodose sina näringsbehov, något som kan få henne att reagera med tidig avvänjning, enligt AEPED.

Obehagliga tidigare erfarenheter

En av de sista möjliga anledningarna till att din bebis vägrar att amma kan vara relaterat till en obehaglig upplevelse. Det kan vara upplevelser som till exempel smärta i munnen vid amningstillfället eftersom hon höll på att få tänder, eller kanske ett skrik från din sida för att din bebis råkat bita dig.

Vad kan du göra för att försöka hjälpa?

Det finns olika sätt att bryta denna amningskris. Vi kan inte garantera att alla olika lösningar kommer att fungera för just dig, eftersom varje fall är olika. Men det skadar inte att ge de olika lösningarna ett försök. Här är några alternativ.

Tvinga inte din bebis

Vi ska att ägna ett litet avsnitt åt detta eftersom det är viktigt. Att tvinga din bebis att återvända till bröstet är ett misstag. Låt henne börja amma igen när hon känner sig redo.

Ett bra sätt att göra detta på är att förstärka hud-mot-hud-kontakten. Du kan till exempel hålla hud-mot-hud-kontakt när ni ligger i badkaret eller i sängen, och försök att hålla detta band starkt så länge som det går. Denna enkla gest kan få din bebis att börja amma igen.

Använd en bärsele

Även om barnvagnar är väldigt bekväma kan en bärsele  vara en metod för att lösa denna situation. Om du håller din bebis i en sele så kommer hon att vara nära ditt bröst, och om hon är i kontakt med din hud är det ännu bättre. Om din bebis blir hungrig kommer hon att vara nära matkällan, så varför inte prova?

Välj en lugn miljö om din bebis vägrar att amma

Om den möjliga orsaken till att din bebis vägrar amma är buller eller distraktioner, kan du prova en tystare miljö. Ett rum eller ett område där det inte är för mycket folk och allt är lugnt och tyst. Det här kan vara den lösning som du behöver.

Bebis ammar
Lugn och ro vid amning är nyckeln till en bra kontakt och till bebisens njutning.

Om din bebis vägrar amma kan du prova att ändra ställning

Att helt enkelt ändra ställning kan vara ett effektivt sätt att uppmuntra din bebis att amma utan att tvinga henne att inta vissa positioner. Du kan till exempel prova att amma i sidoläge. Det som stör kan helt enkelt vara att din bebis inte tycker om att amma i den vanliga positionen.

Låt din bebis amma i sömnen

Detta är en utmärkt teknik för att få din bebis att amma. Hon kommer helt enkelt att göra det automatiskt. När din bebis är på väg att somna kommer hon att vara lugn och avslappnad. Ligg då vid henne sida och håll kroppskontakt.

Låt inte din bebis gå hungrig

Om din bebis är hungrig kommer hon att vara mycket mer irriterad och mer benägen åt att vägra bröstet. Så vi föreslår att du undviker denna situation. Det bästa du kan göra? Erbjud henne bröstet när det är dags att äta, även om hon inte vill ha det.

Om din bebis vägrar amma finns det sätt att lösa det

Kom ihåg att aldrig tvinga din bebis att amma, och att det också är viktigt att ha alla de tips som vi nämner ovan i åtanke. Kom framför allt ihåg att hud-mot-hud-kontakt är mycket viktigt.

Nyfödda är mycket känsliga för alla förändringar i rutin eller schema. Hur det än föreligger så ska du aldrig tveka att boka in dig hos din barnläkare. Din läkare kommer säkert att känna till ditt fall bättre och kan ge dig personliga rekommendationer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Sabillón, F. (1998). Diferentes patrones de succión. Honduras Pediátrica19(4), 91-93.
  • Urquizo Aréstegui, R. (2014). Lactancia materna exclusiva:¿ siempre?. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia60(2), 171-176.
  • Vizcaíno Urresta, N. I. (2016). Relación entre la angustia materna y el rechazo del bebé a la lactancia. Estudio realizado desde la teoría psicoanalítica con 5 madres de bebés de hasta 8 meses de edad de la ciudad de Quito en el año 2016 (Bachelor’s thesis, PUCE).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.