Olja av ladanumcistros: fördelar och tillämpningar

Eterisk olja av ladanumcistros används i naturmedicin som ett adjuvans för hudvård. Läs här om dess egenskaper och användningsområden.
Olja av ladanumcistros: fördelar och tillämpningar
Franciele Rohor de Souza

Granskad och godkänd av farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Senaste uppdateringen: 26 oktober, 2022

Olja av ladanumcistros erhålls från växten med det vetenskapliga namnet Cistus ladaniferus. Den tillhör familjen Cistaceae och kännetecknas av sina vackra vita blommor som har små lila fläckar. Dess blad är djupt gröna och stjälken har rödaktiga delar.

Denna buskiga art har sitt ursprung i den västra Medelhavsregionen. Man använder den både för prydnadsändamål, men också för dess aromatiska och farmakologiska tillämpningar.

I synnerhet är oljan som man kan erhålla från stjälkarna uppskattad för dess kosmetiska och medicinska fördelar. Olja av ladanumcistros används ofta för att främja sårläkning, minimera uppkomsten av rynkor och allmänt skydda huden. Låt oss titta närmare i detalj på hur ladanumcistrosoljan verkar.

Fördelarna med olja av ladanumcistros

För att urvinna ladanumcistrosolja tar man de yngsta stjälkarna av växten, särskilt under sommaren. Därefter utför man ångdestillationsprocess, som tar cirka tre timmar. Resultatet är en produkt med bärnstenstoner och en örtaktig doft. Olja av ladanumcistros används vanligtvis externt.

Olja av ladanumcistros för lindring av smärta och inflammation

Inom traditionell medicin använder man ladanumcistrosolja som en adjuvans för att lindra muskel- och ledbesvär. Dessutom för dess för sin förmåga att minska inflammatoriska tillstånd.

I en jämförande studie publicerad i American Journal of Therapeutics visar man att extrakt av Cistus ladaniferus har analgetisk och antiinflammatorisk potential. Medan mer bevis behövs, visar detta på att det kan användas lokalt som ett botemedel mot milda åkommor.

Eterisk olja.
Lokal användning av rockrose oil kan vara användbar för att lindra vissa milda hudinflammationer.

Lätt sårläkning

Att applicera denna eteriska olja tar inte bort ärr över natten. Men hur som helst så kan man använda det som ett komplement för att främja lindring av mindre sår. Först och främst fungerar det som ett antimikrobiellt medel, vilket minskar risken för infektioner.

Samtidigt, som beskrivs i en publikation i tidskriften Antioxidants , främjar dess rikedom av antioxidantföreningar – särskilt polyfenoler – regenerering och läkning av huden. Det ger även en fotoskyddande effekt.

Förebyggande av för tidiga rynkor

Många kosmetikaprodukter för ansiktsvård innehåller eterisk olja av ladanumcistros bland sina komponenter. Anledningen? Dess utmärkta innehåll av polyfenoliska föreningar bidrar med både skyddande och återställande funktioner.

Dessa antioxidantämnen mildrar effekterna av oxidativ stress, en av de viktigaste riskfaktorerna för för tidigt åldrande. Det främjar också hudens elasticitet, skyddar hudbarriären och minskar trötthet och matthet i huden.

Hantera mindre blödningar ladanumcistrosolja

Folkmedicin inkluderar olja av ladanumcistros i listan över naturliga blödningsstillande medel. Det finns dock inga avgörande bevis för dessa egenskaper. Anekdotiska bevis tyder emellertid på att det hjälper till att stoppa blödningar i milda fall, såsom små skärsår, näsblod och kraftiga menstruationer.

Risker och kontraindikationer med olja av ladanumcistros

Man använder den vanligtvis externt, i en diffusor eller i kombination med en bärarolja. Den ingår också i vissa kosmetiska och farmaceutiska produkter.

Vi bör dock notera att det kan orsaka ljuskänslighet, särskilt på känslig hud. När du har applicerat den måste du därför skydda huden från solljus. Likaså bör du undvika att applicera den nära ögon och slemhinnor eftersom det tenderar att vara irriterande.

Det är kontraindicerat vid graviditet, amning och för mycket små barn. Vid diagnostiserade sjukdomar är det lämpligt att konsultera en läkare före användning. Om du upplever någon ogynnsam reaktion, bör du omedelbart avbryta användningen.

Hur applicerar man ladanumcistrosolja?

Vissa använder denna produkt i aromaterapi eller genom massage. I det senare fallet bör du späda den i en bärarolja, exempelvis ros-, mandel- eller kokosolja.

Man kan också tillaga huskurer med oljan i kombination med andra ingredienser. Låt oss titta på dessa.

Mandelolja.
Mandelolja kan vara en bärolja för ladanumcistrosolja

1. Huskur med olja av ladanumcistros mot rynkor

En kombination av vegetabiliska oljor rika på antioxidanter är idealisk för att förebygga fina linjer och rynkor. Detta kan komplettera en kvällsrutin för att motverka åldrande hud.

Ingredienser

  • 8 droppar eterisk ladanumcistrosolja
  • 6 droppar eterisk tranbärsolja
  • 6 droppar eterisk granatäppleolja
  • 15 ml rosenolja

Beredning

  • Blanda de eteriska oljorna med rosenoljan väl.
  • Förvara produkten i en lufttät flaska.
  • Applicera en liten mängd i ansiktet innan du går och lägger dig.

2. Läkemedel för att stimulera sårläkning

För att främja läkningen av ett ytligt sår, kan du kombinera oljan med andra reparativa ingredienser. Du bör dock undvika att applicera produkten på öppna eller allvarliga sår.

Ingredienser

Beredning

  • Blanda oljorna tills du har en homogen produkt.
  • Applicera en liten mängd på önskat område.
  • Låt huden absorbera oljan utan att skölja av.

3. Huskur mot mindre blödningar

Extern applicering av eterisk olja av ladanumcistros kan vara effektiv i fall av mindre blödningar. Detta hjälper till att stoppa blödningen på några minuter.

Ingredienser

  • 2 droppar eterisk ladanumcistrosolja
  • 4 droppar vegetabilisk olja

Beredning

  • Blanda oljorna och applicera produkten på det område du vill behandla med en bomullsrondell.
  • Håll i några sekunder tills blödningen upphör.

Vad ska man komma ihåg om ladanumcistrosolja?

På grund av sitt höga innehåll av antioxidanter, antiinflammatoriska föreningar och fettsyror kan man använda eterisk olja av ladanumcistros för medicinska och kosmetiska ändamål. Traditionellt har man använt det mot smärta, inflammation och mindre sår.

Det anses också vara ett bra medel mot fina linjer, ytliga blödningar och inflammationer. Är du nyfiken på att prova på?



  • Frazão DF, Raimundo JR, Domingues JL, Quintela-Sabarís C, Gonçalves JC, Delgado F. Cistus ladanifer (Cistaceae): a natural resource in Mediterranean-type ecosystems. Planta. 2018 Feb;247(2):289-300. doi: 10.1007/s00425-017-2825-2. Epub 2017 Dec 7. PMID: 29218421.
  • El Hamsas El Youbi A, El Mansouri L, Boukhira S, Daoudi A, Bousta D. In Vivo Anti-Inflammatory and Analgesic Effects of Aqueous Extract of Cistus ladanifer L. From Morocco. Am J Ther. 2016 Nov/Dec;23(6):e1554-e1559. doi: 10.1097/MJT.0000000000000419. PMID: 26934730.
  • Gaweł-Bęben K, Kukula-Koch W, Hoian U, Czop M. Characterization of Cistus × incanus L. and Cistus ladanifer L. Extracts as Potential Multifunctional Antioxidant Ingredients for Skin Protecting Cosmetics. Antioxidants (Basel). 2020 Mar 1;9(3):202. doi: 10.3390/antiox9030202. PMID: 32121584; PMCID: PMC7139296.
  • Andrade, D., Gil, C., Breitenfeld, L., Domingues, F., & Duarte, A. P. (2009). Bioactive extracts from Cistus ladanifer and Arbutus unedo L. In Industrial Crops and Products (Vol. 30, Issue 1, pp. 165–167). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2009.01.009
  • Amensour, M., Sendra, E., Pérez-Alvarez, J.A. et al. Antioxidant Activity and Chemical Content of Methanol and Ethanol Extracts from Leaves of Rockrose (Cistus ladaniferus). Plant Foods Hum Nutr 65, 170–178 (2010). https://doi.org/10.1007/s11130-010-0168-2
  • Rinnerthaler M, Bischof J, Streubel MK, Trost A, Richter K. Oxidative stress in aging human skin. Biomolecules. 2015 Apr 21;5(2):545-89. doi: 10.3390/biom5020545. PMID: 25906193; PMCID: PMC4496685.
  • Bechlaghem, Karima & Allali, Hocine & Benmehdi, Houcine & Aissaoui, Nadia & Flamini, Guido. (2019). Chemical Analysis of the Essential Oils of Three Cistus Species Growing in North- West of Algeria. Agriculturae Conspectus Scientificus. 84. 283-293.