Olika näsformer: Vilken är din?
Ur estetisk synvinkel är mitten av ansiktet mycket viktigt för harmoniseringen av ansiktsdragen på en människa. Det är därför som våra ansikten till stor del präglas av vilken av alla olika näsformer vi har.
Utöver det gör näsan naturligtvis det möjligt för oss att andas, uppfatta dofter och hålla glasögonen på plats. I den här artikeln fokuserar vi specifikt på olika näsformer som är vanliga.
Vet du vilken typ du har?
Olika näsformer
Som med resten av dragen i varje ansikte är varje persons näsa unik och har olika egenskaper. Av den anledningen kan vi säga att även om de alla är olika harmoniserar de alltid med det ansikte som de sitter i.
Den anatomiska utformningen av en näsa är grundläggande: näsborrar och näshålor genom vilka luft strömmar, två näsborrar som täcker dessa håligheter, en nässkiljevägg (septum) och nässpetsen. Dessa är elementen som bestämmer vilken näsform du har.
Det kan dock finnas många skillnader mellan olika personers näsor. Näsor ser olika ut bland annat beroende på näsbryggans form, höjd, bredd och öppning av näsborrarna. Det gör att vi kan klassificera dem i några generella grupper baserat på deras allmänna form.
Du kanske också är intresserad av denna artikel: Bröstsmärta efter plastikkirurgi: Varför gör det ont?
Olika näsformer: Platt
En platt näsa kännetecknas av att den har en kort, insjunken näsrygg. Näsborrarna dras ut åt sidorna. Spetsen är också platt.
Man kan kalla den platt eftersom den har ett nedsänkt eller platt utseende sett från sidan. Med andra ord sticker näsan inte ut särskilt långt från ansiktet.
Denna typ av näsa är vanlig hos människor som har sitt ursprung i Asien och Afrika.
Uppnäsa
Till skillnad från den tidigare typen har en uppnäsa en framträdande nässpets. Nässkiljeväggen är vanligtvis rak, men kan böja sig något uppåt vid spetsen. Näshålorna tycks därför peka framåt.
Denna typ av näsa är vanlig hos människor som har sitt ursprung i norra Europa, men är också vanligt förekommande i andra befolkningsgrupper. Denna typ av näsa är resultatet av en anpassning som gör att människor bättre kan andas in kall luft.
Från sidan kan en uppnäsa se aningen spetsig ut, som hos vissa seriefigurer. Det är en av de mest eftertraktade näsformerna hos personer som vill genomgå plastikkirurgi. Vi måste dock påpeka att inte alla ansikten kommer att se harmoniska ut med denna form på näsan.
Vi rekommenderar att du också läser den här artikeln: 13 tecken i ansiktet som kan indikera ett hälsoproblem
Olika näsformer: Bred näsa
Det speciella med en bred näsa är att den är bred från näsbryggan till spetsen. Den berömda basketspelaren Lebron James har denna typ av näsform.
Näsvingarna är utvidgade, liksom näshålorna. Denna näsform är vanlig hos afrikaner, östasiater och sydamerikaner.
Romersk näsa
En romersk näsa har en hög, lång och framträdande näsrygg. Nässkiljeväggen böjer sig inåt vid spetsen. Därför kan den i vissa fall också kallas för krokig näsa. Det är mest synligt från sidan.
Den romerska näsan är karakteristisk för vissa sydeuropeiska etniska grupper. Den är också vanlig bland araber och i territorier som en gång ockuperades av dem, liksom bland slaviska folk.
Grekisk näsa
En grekisk näsa har balanserade proportioner. Näsbryggan är rak, nässkiljeväggen är knappt framträdande och näsborrarna är små. Näsvingarna expanderar därför inte mycket. Den här näsan utgör en klassisk avbildning av det grekiska ansiktet.
Du kan med andra ord se denna typ av näsa i grekiska konstverk och skulpturer. Denna typ av näsa dominerar i europeiska länder vid Medelhavet, men är dock inte exklusiv för detta område.
Olika näsformer: Päronformade näsor
Som namnet antyder ser denna näsa ut som ett päron. Den har en rund, bred nässpets. Näsborrarna sticker inte ut så mycket.
Den runda nässpetsen är kännetecknande liksom förstoringen av den del som omger näshålorna. Denna typ av näsform är vanlig hos människor av afrikansk härkomst.
Små näsor
En liten näsa kan se uppåtvänd ut. Den är relativt kort vid näsbryggan. Den kan vara rund invid roten. Den är i allmänhet inte särskilt bred och har små näsborrar.
Avståndet från ögonbrynens båge till punkten under näsborren är kort jämfört med andra typer av näsformer. Det är därför den ser så liten ut i en persons ansikte.
Olika näsformer: Stora och tjocka näsor
Denna näsa upptar en stor del av en persons ansikte. Den kan vara proportionell, krokformad eller med en stor näsvinge med en rund spets.
Denna typ av näsa är framträdande från sidan, men också sedd framifrån. Den välkända dramatikern Cyrano de Bergerac är ett exempel på en person med en bred och dominerande näsa.
Denna typ av näsa dominerar inte i någon särskild befolkningsgrupp, men är inte så vanlig bland asiater och nordeuropeer.
Ojämna, krokiga och asymmetriska näsor
Vissa människors näsor kan vara asymmetriska. De båda sidorna kan se olika ut när man har en asymmetrisk näsa. Den kan också se ut som en båge formad som en S sett framifrån. Denna ojämlikhet eller asymmetri kan bero på en skada.
Skådespelaren Owen Wilson har denna typ av näsa.
Det finns många olika näsformer
Näsan är en del av ansiktet som kan dra till sig mycket uppmärksamhet. Alla näsformer är unika och mycket personliga. Men alla är inte nöjda med sin näsa. Det är därför många människor vill genomgå plastikkirurgi som ett alternativ för att förbättra eller ändra formen på den.
Behovet av ett kirurgiskt ingrepp kan dock också komma sig av ett underliggande hälsoproblem, en krokig partition eller en medfödd missbildning.
I allmänhet speglar näsformen många saker, såsom våra förfäder, kultur och geografiskt läge. De olika näsformerna kan intressant nog också berätta för oss vem vi är och var vi kommer ifrån.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Hübner M, Ramírez R, Nazer J. Malformaciones congénitas. Diagnóstico y manejo neonatal. Santiago de Chile: Editorial Universitaria, 2005.
- Ruiz L, Latarjet M. Anatomía humana. Buenos Aires, Editorial Médica Panamericana, 2008.
- Tamarit JM, Ferrandis E, García-Parrado L, Dalmau J. Nariz y sociedad: curiosidades y anécdotas sobre el apéndice nasal. Therapeía; 2012, 4: 55-68.
- Vargas H. Rinología. Fisiología de las Fosas Nasales [En línea]. Universidad Nacional Mayor de San Marcos, 2014. URL Disponible en: https://sisbib.unmsm.edu.pe/BibVirtualData/Libros/Medicina/cirugia/Tomo_V/archivos%20PDF/7Rinologia.pdf
- Bagheri S, Khan H, Cuzalina A. Rhinoplasty: Current therapy, an issue of oral and maxillofacial surgery clinics. Filadelfia: Elsevier, 2012.
- Uzun A, Ozdemir F. Morfométrica análise de nasais formas e ângulos em adultos jovens. Brazilian Journal of Otorhinolaryngology; 2012, 80(5): 397-402.