4 viktiga tips för att ta hand om dina glasögon

Om dina glasögon är för tajta eller för lösa borde du söka upp en optiker för att få dem fixade istället för att göra det hemma. Du kan ha sönder dem!
4 viktiga tips för att ta hand om dina glasögon

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Det är allt fler som har glasögon. Orsaken kan vara långa stunder framför datorn, men det finns även många andra anledningar. Visste du att du kan få värre synproblem om du inte tar hand om dina glasögon? Det stämmer. Att rengöra glasen är ganska viktigt.

Rena glas = perfekt syn

kvinna med glasögon

Din närsynthet kommer inte försvinna för att använder glasögon, men du kan i alla fall förhindra att den blir värre. Det är först och främst viktigt att dina glasögon är ordentligt justerade så att de inte faller av när du rör på huvudet. Det hjälper dig även att se så bra som möjligt.

Om skärpan inte behöver ändras och dina glasögon är i bra skick behöver du inte ändra dem varje gång du går till ögonläkaren.

Vad borde jag rengöra mina glasögon med?

Leende kvinna

Det är den första frågan du bör ställa dig. I affären hittar du många märken på rengöringsmedel som du kan ha i väskan eller på nattduksbordet. De kan dock kosta en del.

Du kan även använda ett billigare alternativ som exempelvis vatten och en neutral tvål (det är bäst om den är flytande). Stegen för att rengöra dem är följande:

 • Håll glasen under kranen.
 • Låt glasen bli våta.
 • Applicera lite tvål med dina fingertoppar.
 • Gnugga nätt på båda sidorna av glasen. Skölj av med rent vatten under kranen.
 • Torka av med toalettpapper eller en textilduk.
 • Se till att alla metalldelarna torkar ordentligt.

Och hur gör man om man inte har vatten tillgängligt? I så fall kan du använda:

Hur rengör jag mina glasögon på rätt sätt?

Rengör glasögonen

Om du är ute och inte har tillgång till ett badrum när dina glasögon blir smutsiga kan du använda en tygbit. (Vi rekommenderar att du har en sådan med dig). När du rengör dem ska du även tänka på att hålla i dem ordentligt så att de inte går sönder eller böjs.

Om du håller i den ena sidan och rengör den andra (på det vanliga sättet) kan det sätta för stort tryck på bryggan och de kan gå sönder. Om du använder glasögon utan bågar kan glaset också gå sönder. Rengör till sist ramen, speciellt de delar som är i kontakt med din hud eller ditt hår. Det inkluderar de bryggor som rör vid din näsa och delarna som vilar på öronen.

När det är varmt och du svettas mycket brukar dessa områden lätt bli smutsiga. Använd tvål och vatten för att få bort det. Vissa föredrar att använda en hårtork för att se till att gångjärnen och skruvarna inte rostar eller fastnar.

Hur borde jag ta sätta på och ta av glasögonen?

Ta hand om glasögonen

Att sätta på dig glasögonen på fel sätt kan få örondelarna att böjas och falla av om du inte är försiktig. Du ska alltid använda båda händerna för att sätta på och ta av glasögonen. Om du gör det med bara en hand skapar du ett tryck på gångjärnet på den andra sidan. Nästa gång du sätter på dig dem kommer de inte att sitta lika bra och de kan till och med gå sönder.

Glasögontillbehör

Det finns tre saker du borde ha om du har glasögon:

Ett fodral för glasögonen

Förvara dem i fodral

Det ska vara hårt och passa dina glasögon. Det ska inte vara några problem om du tappar det, sitter på det eller lägger det bland andra saker i din väska.

En rem

Du kanske inte tycker om de du ser på barn eller andra vuxna, men de kan vara till hjälp om du använder glasögon för att läsa (om du inte har dem på hela tiden). Det är dock viktigt att komma ihåg att det även kan vara farligt att gå runt med glasögonen hängandes från nacken. De kan slå in i saker eller fastna.

En rengöringsduk

En rengöringsduk är inte bara bra för att rengöra dem när de blir smutsiga. Den kan också vara bra för att linda om glasögonen när de ligger i höljet.

Sköt om ögonhälsan

Utöver rengöring och att lägga dem i ett fodral när du tar dem med dig finns det några andra tips för att ta väl hand om dina glasögon:

 • Lägg dem inte med glaset mot bordet.
 • Undvika att utsätta dem för extrem hetta, som i bilen.
 • Använd inte dina kläder för att rengöra glasen (speciellt inte jeans eller bomull).
 • Det är bra att ta med dina glasögon till optikern för att rengöra dem ordentligt då och då.
 • Om de spänner över huvudet borde du gå in med dem för en kontroll

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.