Hur sover man egentligen när det är kallt?

Även om många gör allt de kan för att hålla sig varma under natten vill vi visa hur det egentligen är bäst att sova under de kalla vintermånaderna.
Hur sover man egentligen när det är kallt?

Senaste uppdateringen: 09 januari, 2019

När temperaturen faller börjar vi lägga extra filtar i sängen för att hjälpa oss att sova. Många gånger lägger vi på flera lager, men är det bra? I den här artikeln kommer vi att dela med oss av hur man egentligen borde sova när det är kallt ute. Borde man verkligen lägga på flera filtar?

Att vara kall är bättre för sömnen

klocka

Vissa kanske inte håller med om det. Som du säkert kan tänka dig finns det de som föredrar att vara kalla medan de sover, medan andra föredrar värme.

Men vi måste tänka på vad som är bäst för våra kroppar.

När vintern eller hösten börjar lägger vi extra filtar i sängen. Vi tar på en vinterpyjamas. Vi sätter även på oss varma strumpor på natten. Men är det egentligen bra för oss?

Problemet med värme och att sova

Det bästa är att bara värma upp hemma lite grann. Det gäller speciellt om du vill hålla dig i bra form och sova bra.

Blir vi för varma blir våra kroppar faktiskt lata. När vi har på oss flera filtar och täcken kan vi inte heller röra oss fritt, vilket gör det svårare att sova lika bra.

Håller vi temperaturen mellan 15 ºC och 18 ºC hjälper det kroppen att vakna upp bättre.

Om det å andra sidan är för varmt i huset blir vi sömniga.

Temperaturer över 21 ºC gör att kroppen inte släpper ut melatonin. Detta hormon sänker vår kroppstemperatur och balanserar vårt kortisol. Kortisol är relaterat till ångest, hunger och depression.

Vilka temperaturer är bra för att sova?

kudde

Kylan är enklare att kontrollera än värmen. Det stämmer speciellt när vi vill sova.

När det är varmt börjar vi svettas, vi blir törstiga och vi har svårt att röra oss. På vintern skakar vi för att det är så kallt.

När temperaturen ligger på över 26 ºC börjar kroppen svettas för att kyla ner sig. Dina blodkärl börjar vidga sig och cirkulationen ökar. Du kan även ha svårt att sova. Det är för att din hjärna är så “upptagen” med att försöka kyla ner sig.

Om det å andra sidan är mindre än 12 ºC i huset håller du din hjärna vaken. Det är för att den försöker höja din kroppstemperatur.

Du börjar skaka och dina porer öppnas. Ditt blod får svårt att nå dina händer och fötter. Det är för att kroppens värme koncentreras runt dina vitala organ.

Råd för hur du borde sova när det är kallt

man

Tänk på vilken temperatur din kropp mår bäst av och kör inte värmen i taket.

Det finns även några bra sovvanor att tänka på när det börjar bli vinter och det är kallt både ute och inne.

Gör lätta övningar

Innan du går till sängs, även om det är minuterna innan, kan du göra några lätta övningar för att höja din kroppstemperatur.

Du kan börja med att ställa dig upp. Därefter kan du, med dina ben något särade, lyfta dina armar och sätta samman handflatorna över ditt huvud. Andas in samtidigt. Sänk dina armar och andas ut. Upprepa flera gånger.

Drick te

kopp

En av de bra sakerna med vintern är att man kan njuta av en varm kopp te i sängen.

En varm kopp innan man går till sängs höjer kroppstemperaturen. Det innebär att du inte behöver ha på dig så mycket kläder.

Glöm inte att vissa typer av te har koffein som kan göra det svårare att sova, så välj ett märke utan det.

Ta ett varmt bad

Det här är en annan fördel med vintern. En timme innan du går till sängs kan du ta ett varmt bad eller en dusch. Det får kroppen att slappna av och hjälper dig att bibehålla en hög kroppstemperatur.

Om du lägger i badsalt eller torkade blommor blir effekterna ännu bättre.

Justera din värme

temperatur

Det är inte bra att sova med värmen på hela natten.

Om du kan, programmera gärna termostaten att stängas av vid en speciell tidpunkt. Du kan även slå på värmen en timme innan du går till sängs och slå av den precis innan du går och lägger dig.

Kom ihåg att den optimala temperaturen ligger på runt 18 ºC.

Undvik drag

Luft kan komma in under dörrar och fönster. Om det händer blir det kallt inne mitt i natten. Se till att sätta något i vägen för att stoppa draget.

Då får du rätt temperatur inne och slipper frysa.

Använd lager med filtar

Filtar ska helst användas med lager från tjockare till tunnare.

På så sätt kan du, allteftersom tiden går, ta av några lager utan att förlora för mycket kroppsvärme.

Sov gott!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.