Är öldieten verkligen en hälsosam diet?

november 27, 2019
Visste du att öl kan ha många fördelar för din kropp? Nedan förklarar vi vilka de är.

Liksom alla alkoholhaltiga drycker har öl ett dåligt rykte, men det är i stor utsträckning omotiverat. Egentligen kan denna dryck faktiskt ha många fördelar för kroppen, så det kan vara värt att prova på vad som kallas för ”öldieten”.

På grund av dess alkoholinnehåll är det inte bra att dricka för mycket öl. Men man kan dricka en måttlig mängd alkohol utan att det är skadligt. Det bästa alternativet för alla kostplaner och dieter är dock en alkoholfri öl.

Det kan ändå låta konstigt att tala om en öldiet. Det är vanligt att man kopplar denna berömda dryck till något negativt eftersom många associerar den med alkoholism.

Det finns dock vetenskapliga bevis för att denna dryck kan erbjuda stort värde, vilket vi ska berätta om i den här artikeln.

Öldieten ger inte ölmage

Ölmage är bara en myt

Praktiskt taget alla associerar öldrickande med en ökning av midjemåttet, populärt kallat ”ölmage”. Men nyligen har vetenskapliga studier visat att öl inte är kopplat till växande midjemått.

Den så kallade ölmagen verkar i stället uppstå som ett resultat av ett högt intag av fett i kombination med vätskeretention. Detta indikerar att de som får ölmage skulle ha det oavsett om de drack öl eller inte.

Dock kan de som redan har ett större midjemått bli mer påverkade av en överdriven ölkonsumtion eftersom det orsakar gaser.

Öl är inte orsaken till fetma

Det faktumet att en överviktig person dricker öl innebär inte att det är denna dryck som är orsaken till fetma.

Forskning har gjorts för att försöka hitta en relation mellan fetma och öl. I resultaten finns inga bevis på att man går upp i vikt av att dricka det.

Visst kan en person som dricker öl kan vara överviktig, men denna fetma beror på specifika metaboliska tillstånd eller ett högt kaloriintag. Det sistnämnda underminerar myten att öl gör en tjock eftersom öl innehåller relativt få kalorier.

Läs den här artikeln: Om du vill gå ner i vikt, sluta räkna kalorier

Får man dricka öl när man bantar?

Nyligen har ”öldieten” fått mycket uppmärksamhet i media.

Nu vill vi först klargöra en sak: när vi pratar om begreppet ”öldieten” här, hänvisar vi inte till att man går på en diet enbart baserad på öl.

Vi menar snarare att det är okej att dricka lite öl under en diet när man försöker gå ner i vikt. Ölet bör naturligtvis intas måttligt och helst vara alkoholfri.

Som vi nämnde rekommenderar vi en måttlig ölkonsumtion under dieter när man vill gå ner i vikt.

Öldieten kan ge följande fördelar:

Högt näringsinnehåll och få kalorier

Man kan dricka öl i lagom mängder när man går på en diet utan att oroa sig för att det kommer få en att gå upp i vikt.

En standardflaska öl (33 cl) innehåller 148 kalorier. Om du väljer den alkoholfria sorten kommer du bara att få i dig 68 kalorier per flaska.

Alkoholfri öl är den bästa ölen i öldieten. Det är inte bara för att den innehåller färre kalorier, utan även för att du undviker att få i dig alkohol, vilket egentligen är vad som är ursprunget till ölets dåliga rykte.

Vad som är viktigt att känna till här är att öl är rikt på mineraler och vitaminer (särskilt B-komplex) och även vätskedrivande.

Några faktorer man bör överväga

Öldieten ger dig mineraler och vitaminer

”Öldieten” är inte en komplett kostplan

Du kan lägga till öl i din kostplan oavsett vilken bantningsdiet du än går på. Men öl ska aldrig vara en ersättning för mat. Avnjut den som en dryck som innehåller vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Om du känner för att ta dig något att dricka så är öl mycket nyttigare för din kropp än en läsk eller kommersiell juice.

Du får inte glömma bort att dessa drycker innehåller stora mängder socker och ger dig för mycket kalorier. Därför är öl bättre att välja i stället.

Visste du detta? Kolsyrade drycker och deras påverkan på hälsan

Drick med måtta och kombinera inte med kaloririk mat

Vad som anses vara ”med måtta” är en daglig konsumtion av max 2 till 3 öl för män och max 1 till 2 för kvinnor. Att dricka mer än det är inte bra.

Det kan verka självklart, men vi måste ändå betona det: om du kombinerar öl med kaloririka, feta livsmedel så kommer blandningen ganska säkert att få dig att gå upp i vikt.

Fyll på med vätska efter träning

Visste du att öl kan vara ett bra alternativ för att fylla på med vätska och mineralsalter efter träning? Naturligtvis bör du alltid göra detta med måtta och allra helst dricka det alkoholfria alternativet.

Öl innehåller maltodextrin, en typ av kolhydrat som främjar påfyllning av vätskor efter fysisk aktivitet.

Hälsofördelarna med öldieten

Enligt forskning främjar mikronäringsämnena hjärt- och kärlhälsan eftersom de har effekterna att de läker skador. På liknande sätt har polyfenolerna, kisel och flavonoider främjande effekter för benhälsan.

Slutligen, ”öldieten” är särskilt fördelaktig för kvinnors hälsa. Öl har antiinflammatoriska, antioxiderande och antivirala egenskaper och förbättrar östrogenaktiviteten.