Odla egna björnbär och dra nytta av deras fördelar

Att njuta av de näringsmässiga fördelarna med denna frukt är möjligt med några enkla tekniker för skötsel. Att odla björnbär kräver till exempel särskild uppmärksamhet vid vattning och beskärning.
Odla egna björnbär och dra nytta av deras fördelar

Skriven av Jonatan Menguez

Senaste uppdateringen: 18 december, 2022

Björnbär är mörkpigmenterade, söta bär med en viss syra som ger smak åt många recept och smoothies. Dessutom har de flera näringsmässiga fördelar, tack vare deras antioxidant– och antiinflammatoriska egenskaper. Att lära sig att odla björnbär är väldigt enkelt; det räcker med att lära sig några egenskaper som påverkar deras tillväxt och grundläggande skötseltekniker.

I princip är detta en växt med många varianter. De flesta av dem är resistenta mot tempererade och fuktiga klimat.

Björnbärsbuskar kan växa ordentlig, så det är nödvändigt att vara uppmärksam på beskärning, vattning och jordens näringstillstånd. Det är dock möjligt att ta del av fördelarna med björnbär på mycket kortare tid jämfört med andra växter.

Vad är björnbär?

Björnbäret kommer från arten Rubus ulmifolius, en buskliknande växt med riklig tillväxt från rötterna till grenarna. Den tillhör familjen Rosaceae och finns i en lång rad varianter, bland annat vissa som är taggiga och andra som är utan taggar. De växer i stora geografiska områden, inklusive Nordafrika, Asien och Europa.

När du lär dig att odla björnbär bör du notera att det finns flera variationer av Rubus-släktet. De mest använda har namn som Ashton Cross, Dewberry, Thornless, Evergreen, Himalaya och Bailey.

Alla dessa varianter gör sig bäst i tempererade klimat och fuktiga förhållanden. De är inte lika lämpliga för torra geografiska områden.

Det speciella Medelhavet

Till skillnad från andra björnbärsarter är varianten Rubus ulmifolius L. en björnbärsart som är mer känd som medelhavsbjörnbär. Denna sort kan växa i torrt klimat. Detta är en viktig aspekt att ta hänsyn till om du bor i ett område med varmt klimat.

Denna växt tål bättre höga temperaturer och torrhet.

en ökenträdgård
Mycket heta platser är inte lämpliga för de flesta sorters björnbär.

Tips för att odla björnbär

Att odla björnbär, sköta dem och få ta del av deras fördelar är en enkel uppgift, som inkluderar grundläggande vård, tillsammans med några detaljer. Dessa är relaterade till frekvensen av vattning, beskärning och uppmärksamhet under de varma väderperioderna på året.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: 7 stora fördelar med att äta björnbär

Så börjar du odla björnbär

Planteringen innebär inga större komplikationer. Detta är en växt som börjar växa så fort den sätts ner i jorden.

För att göra detta måste du gräva ett passande hål och sätta ner busken. Det är tillrådligt att ta hänsyn till utrymmet i din trädgård, eftersom björnbärsbuskar tenderar att växa och expandera mycket.

Expansionen bör kontrolleras genom beskärning så att den inte blir invasiv med hänsyn till andra arter du planterat omkring. Alternativt kan du bygga terrasser eller plattformar för att avgränsa växtutrymmet.

1. Jorden är viktig när du ska odla björnbär

Markförhållandena är viktiga, och björnbär i allmänhet är mer toleranta mot jordar med ett neutralt eller något surt pH. Det är möjligt att förbättra buskarna att växa genom att tillsätta gödningsmedel eller kompost i jorden.

Den optimala pH-nivån för att odla björnbär är mellan 5,5 och 6,5.

2. Fukt

Det är mycket viktigt att björnbärsbuskarna har utrymmen med bra vattenavrinning. Dessutom utvecklas de bättre i fuktiga jordar, varför vi rekommenderar dig att hålla dem under dessa förhållanden, men utan att dränka växterna.

3. Temperatur

Björnbär kräver varma och kalla perioder. De flesta varianterna är dock inte särskilt motståndskraftiga mot varma och torra klimat.

Därför, även om de bör gå igenom sommarmånaderna för att förbättra sin tillväxt, är det viktigt att behålla jordens fuktighet när temperaturen är hög.

4. Beskärning

En av de grundläggande uppgifterna i underhållet av denna växt är beskärning. Detta beror på att björnbärsrötter under naturliga förhållanden genereras från grenarna, vilket orsakar en massa slingrande grenar.

Under sommarmånaderna, när bären har kommit, ska du klippa bort alla torra grenar. Som ett komplement är det också lämpligt att utföra vinterbeskärning, eftersom detta gynnar uppkomsten av nya skott.

5. Odla dina björnbär i rätt mängd solljus

När det gäller solljus är det att föredra att denna växt får direkt solljus, åtminstone några timmar om dagen. Men om klimatförhållandena i området tenderar att vara varma kan de må bättre av att få stå i skugga vissa perioder.

6. Regelbunden bevattning

Nyckeln till att få björnbären att må bäst är att vattna dem ofta men sparsamt. Detta eftersom på att deras absorption sker på grunda nivåer.

Därför kan det vara mycket skadligt för växten att bli övervattnad. Processen bör intensifieras under blomningsstadiet. Den idealiska tekniken, i det här fallet, är droppbevattning.

7. Skörda dina björnbär

Med rätt skötsel och uppmärksamhet är det möjligt att börja skörda dina björnbär under planteringens andra år. Bären uppkommer bara en gång om året, till skillnad från andra liknande bär.

Kom ihåg här att björnbär kan komma från olika växtsorter med olika skördeperioder.

Skörden gör du under sommarmånaderna och när mognaden börjar. Det vill säga, det kan ske i det ögonblick då de får en mycket mörk ton.

Du måste kyla ner dem direkt efter skörden. Och om du vill föröka växten, klipp bara några grenar och placera dem i en annan del av landet. Med frekvent vattning och en lämplig jordtyp kommer ett nytt exemplar att snabbt börja växa.

en kvinna som äter björnbär
Björnbär och nästan alla dess varianter är inte bara gott, utan ger också antioxidanter för kroppen.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Odla runt poolen: 8 fantastiska växter

Njut av fördelarna med björnbär

För att njuta av de näringsmässiga och gastronomiska fördelarna som dessa bär erbjuder, bör du skörda dem enligt ovan beskrivning. Kom också ihåg om din variant har taggar; i så fall är det lämpligt att ta på dig lämplig skyddsutrustning när du plockar bären.

En av fruktens huvudkomponenter är antocyaniner. Detta är pigmentet som ansvarar för bärens lila färg. Det finns i flera typer av frukt och grönsaker. Flera studier visar på dess goda antioxidantegenskaper. Dessutom är björnbär en källa till fibrer och vitamin A, C och K.

Bären kan du lägga till i kosten enligt smak. Den passar bra i allt från sommarsallader till juicer och smoothies, och är även ett fantastiskt tillbehör i yoghurt, pajer eller bara som ett enkelt mellanmål.

Förutom de näringsämnen som björnbär ger får vi dock inte glömma deras fruktosinnehåll. Därför är det inte tillrådligt att inte överdriva intaget, eftersom för mycket socker kan leda till viktökning och insulinresistens.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • de León Fierro Lidia Guillermina, Rodriguez-Villalobos Judith Margarita, Candia-Luján Ramón, Carrasco-Legleu Claudia Esther, Enriquez del Castillo Liliana Aracely. Efectividad de los suplementos antioxidantes en la mejoría del desempeño físico atlético. Artículo de revisión. Rev haban cienc méd  [Internet]. 2019  Abr [citado  2022  Oct  13] ;  18( 2 ): 194-216. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1729-519X2019000200194&lng=es
  • González-Martínez, Blanca Edelia , Rodríguez-Bies, Elisabet , Gutiérrez-Soto, Guadalupe , Estrada-Díaz, Sylvia Adriana , Rangel-Colmenero, Blanca Roció , García-Dávila, Myriam ,  Protección antioxidante de zarzamora para disminuir daño muscular en atletas de elite. Revista de Psicología del Deporte [Internet]. 2017;26(2):157-163. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=235152045022
  • Carvallo Pamela, Carvallo Eugenia, Barbosa-da-Silva Sandra, Mandarim-de-Lacerda Carlos Alberto, Hernández Alfonso, del-Sol Mariano. Efectos Metabólicos del Consumo Excesivo de Fructosa Añadida. Int. J. Morphol.  [Internet]. 2019  Sep [citado  2022  Oct  13] ;  37( 3 ): 1058-1066. Disponible en: http://dx.doi.org/10.4067/S0717-95022019000301058
  • Romo Figueroa, María Gabriela, Meza Moller, Amparo del Carmen, Navarro Aguilar, Ramón , Duarte Ochoa, Víctor René,  LA ZARZAMORA (RUBUS SP.), CULTIVO ALTERNATIVO PARA EL ESTADO DE SONORA. Revista Mexicana de Agronegocios [Internet]. 2013;33( ):600-607. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=14127709019

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.