Odla aloe vera hemma - så enkelt är det
Vi känner till alla de otroliga fördelarna med aloe vera, och faktum är att denna medicinalväxt med sina egenskaper är väldigt enkel att odla hemma. Det värt lite tid och ansträngning att ha en i huset. Den behöver väldigt lite vård, bara lite vatten och kan med fördel förvaras inomhus. Vill du veta hur du enkelt kan odla aloe vera? Vi berättar nedan.
1. Varför är det bra att odla aloe vera
Experter säger att nya aspekter av aloe vera upptäcks dagligen. Det är en fantastisk, naturlig växt som finns tillgänglig för oss alla att nyttja. Denna växt kan hjälpa till med många av våra dagliga krämpor och smärtor.
Vet du vilka aloe veras viktiga egenskaper är?
- Innehåller stora mängder vitaminer och mineraler. Alltifrån gruppen B-komplex, tanniner, oljor, fettsyror (oljesyra och linolsyra) till ett flertal aminosyror.
- Aloe vera har även förmågan att regenerera hudceller, vilket till exempel är väldigt användbart för brännskador.
- Enkel för magen att smälta och kan behandla problem med förstoppning.
- En av dess främsta användningsområden är som en utmärkt utrensare av kroppen och som desinfektionsmedel.
- Utöver att behandla hudproblem är den även perfekt för att regenerera intern vävnad.
- En utmärkt naturlig smärtlindrare utan bieffekter.
- Eliminerar svamp och virus.
- Skyddar och stärker immunsystemet.
- Fantastiskt antiinflammatorisk.
2. Lär dig hur du kan odla aloe vera hemma
Vad behöver du?
- En stor kruka.
- Vanlig blomjord som du kan fylla halva krukan med, och vitmossa för resten.
- Grus som placeras i botten av krukan så att den blir väldränerad.
- Ett aloe vera-skott som du ska plantera.
Vilken typ av aloe vera kan du välja?
Det finns fler än 200 typer av aloe vera-växter. Så vilken ska du använda? Notera följande populära typer:
- ALOE ARBORESCENS: Denna anses vara en av de bästa sorterna och är formad som en “bläckfisk”. Den växer vanligtvis väldigt snabbt och bildar en buske som kan bli upp till fyra meter hög. Dess egenskaper är många och inkluderar behandling av brännsår, hudproblem och snabb läkning av vävnad.
- ALOE SAPONARIA: Denna har väldigt breda och köttiga blad, 15-20 cm långa med taggiga sidor. Denna behandlar också hudproblem och är bra mot förstoppning och inflammation. Den är magnifik och vacker, trots att den inte blir särskilt stor.
- ALOE ARISTATA: Dess centrala form har en diameter på 15-30 cm med köttiga blad. Utöver att behandla samma problem som typerna ovan är den perfekt för behandling av getingstick och bett från andra insekter. Den är väldigt användbar för huskurer och är det bästa valet när du ska odla hemma.
Hur odlar du plantan?
- Börja med att placera grus i botten av krukan – detta försäkrar att dräneringen funkar så att plantan inte ruttnar.
- Fyll krukan halvvägs upp med vanlig blomjord och den andra halvan med berikad vitmossa. Använd aldrig sand eftersom saltet i det inte är bra för plantan.
- Placera aloe vera-plantan du valt i mitten av krukan och täck den med jord upp till där bladen börjar.
- Aloe vera har normalt sett väldigt stora rötter som håller den på plats. När du har planterat aloe vera är det bäst att inte vattna den på två veckor. Rötterna kommer fortsätta att växa under denna period, och efter det kan du ge den lite vatten.
- Aloe vera behöver solljus, och mycket sådant. Placera den i ett väl upplyst hörn i huset eller på altanen.
- Den behöver väldigt lite vatten, så du behöver bara vattna den en gång varannan vecka för att den ska växa bra.
- Aloe vera gillar inte kyla, så du bör skydda den vintertid.
- Den växer vanligtvis snabbt och du kommer snart märka att små plantor börjat växa runt den. Dessa är skott som du kan dra upp och plantera i andra krukor när de blivit fyra fingertoppar höga.
Använd för huskurer
Som du kan se är det väldigt enkelt att odla aloe vera hemma. De växer snabbt och behöver inte mycket vård. När du ser att dess blad blivit riktigt stora och köttiga kan du använda dem för dina huskurer. Dessa växter förökar sig väldigt lätt, vilket betyder att du på kort tid kommer ha skott för ytterligare plantor.
Det är bra att ta bort dessa från huvudväxten så att den fortsätter att växa samtidigt som du odlar upp ytterligare plantor.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Liu, C., (2001). Study on preservatives in the Aloe gel juice system. J. Wuxi University Light Ind. (Chenses), 20(5), 480-484.
- Reynolds, T. (1985). The compounds in Aloe leaf exudates: A review. Botanical Journal of the Linnean Society 90, 157-177.
- Surjushe, A., Vasani, R. y Saple, D. G. (2008). Aloe vera: a short review. Indian Journal Dermatology 53, 163-166.