5 nycklar och tips för att få mer kvalitetstid som par

Vardagens alla åtaganden gör det svårt att få till kvalitetstid som par, men att göra det är den bästa garantin för ett långsiktigt och lyckligt äktenskap. Så här gör du!
5 nycklar och tips för att få mer kvalitetstid som par
Elena Sanz

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz.

Senaste uppdateringen: 31 augusti, 2022

När vi först träffar någon vi tycker om, anstränger vi oss för att hitta gemensamma stunder. Med tiden finns det dock en tendens att vi börjar slappna av, ta förhållandet för givet och försumma relationen. Men när vi formalisera ett förhållande betyder det inte att vi kan ignorera vår relation. Vi faller dock som regel för frestelsen att bara låta relationen klara sig själv. I själva verket bör vi göra tvärtom; vi måste odla och nära vår relation. För att lära dig detta, skulle vi därför vilja ge dig några tips för hur man gör för att få mer kvalitetstid tillsammans som par.

Detta är en grundläggande faktor för att stärka era band. Det är nödvändigt för att båda personerna i paret ska vara nöjda och lyckliga. Det är också tack vare den tid vi tillbringar tillsammans som vi utvecklar en känslomässig närhet. Denna tid stärker intimiteten och gör att två personer kan växa sig närmare varandra. Dessa ögonblick hjälper oss att binda oss samman och hjälper oss att lösa problem och meningsskiljaktigheter.

Det är möjligt att varje partners personliga åtaganden och förpliktelser gör det svårt att hitta stunder att vara ensamma tillsammans i vardagen. Även om ni båda bor tillsammans är tiden ni delar förmodligen inte av den kvalitet den borde vara. Några tips kan dock hjälpa.

1. Bestäm er för att tillbringa mer kvalitetstid som par

Detta är ett grundläggande första steg som vi ofta förbiser. Att arbeta med sin relation är ett val vi måste göra varje dag.

Om vi ​​låter oss fångas av den dagliga stressen kanske vi aldrig hittar utrymme i våra agendor för den där dejten eller det där samtalet vi har skjutit upp. Därför är nyckeln att bli medveten om vikten och nödvändigheten av att umgås.

När du gör din partner och din relation till en prioritet och inser att du måste vårda den kärleken dagligen, blir det lättare att hitta tid att göra det. Vänta inte tills vardagen byter ner bandet mellan er till den grad att det är för sent att laga det.

par skålar i vin

Du kanske också skulle vara intresserad av att läsa den här artikeln: Din partner är din spegel, så vad återspeglar vederbörande?

2. Upprätta rutiner för er kvalitetstid som par

Rutiner kan vara det lättaste sättet att inkludera detta mål i era liv. Därför, om vissa planer eller aktiviteter integreras i deras dagliga rutiner, kommer det inte att finnas något behov av att anstränga sig för att hitta rätt ögonblick.

Kom ihåg att även om vi kanske försöker få kvalitetstid tillsammans, är kvantitet också viktigt. Att dela vardagen skapar och stärker band och det är en mycket god idé att lära sig hur man kan ta vara på denna möjlighet.

Till exempel kan ni bestämma er för att äta middag tillsammans varje dag eller ha en avslappnad pratstund en stund innan ni går och lägger er. Även om det bara är några minuter ägnar ni dem åt varandra och detta kommer att göra stor skillnad i längden.

Dessutom är det viktigt att gå ut tillsammans eller planera en dejt minst en till två gånger i månaden. Dessa tillfällen bör ha som mål att avbryta era rutiner, ge er en möjlighet att koppla bort era åtaganden och få kontakt med varandra. Även om ni har barn, försök att uppfylla detta mål, för det är väldigt vanligt att föräldraskap negativt påverkar en relation.

3. Ge din partner din uppmärksamhet och närvaro

Om ni vill få mer kvalitetstid som ett par, finns det en princip ni bör följa: tillåt inga distraktioner. När ni är tillsammans, stäng av tv:n, lägg ifrån er mobiltelefonerna och fokusera all er uppmärksamhet på varandra. Det är tråkigt att se att många par äter middag tillsammans, klistrade vid sina skärmar utan att säga ett ord till varandra.

Under dessa omständigheter är det knappast till någon nytta att tillbringa tid tillsammans, eftersom vi behöver känna oss sedda och hörda av vår partner. Även om det inte finns något att säga, kommer bara det att erbjuda varandra er närvaro och odelade uppmärksamhet i det delade ögonblicket göra stor skillnad. En blick, ett leende eller en smekning är mycket mer värdefullt än flera timmar tillsammans på totalt känslomässigt avstånd.

4. Ha meningsfulla konversationer

Även om de tillbringar hela dagen tillsammans, känner många par inte att de är nära varandra. Detta beror vanligen på den dåliga kvaliteten på samtalen de för.

Att prata om vädret, barnen och vad man ska äta nästa dag är inte tillräckligt när det kommer till att skapa intimitet. För att uppnå detta måste det finnas sårbarhet, ärlighet och djup.

Om du vill komma närmare din partner, dela med dig av dina drömmar och önskningar och dina rädslor och din oro. Våga sätt ord på dina förväntningar och åsikter. Visa dig själv som du är – ditt sanna jag. Gör detta även om det skrämmer dig.

Var villig att känna, förstå och omfamna varandras väsen. Lyssna noga, ställ relevanta frågor och ge stöd och validering för den andras känslor.

Det är denna dynamik som gör kärleken starkare och låter er förstå, förhandla och känna empati. Undvik därför vardagliga, ytliga ämnen och var inte rädd för att gå djupare.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också skulle tycka om att läsa den här:  Den som verkligen älskar dig ger dig lugn och säkerhet

5. Välj lämpliga aktiviteter för att tillbringa mer kvalitetstid som par

Vardagsögonblick, som en middag, en pratstund eller bara det att gå och handla tillsammans, kan vara kvalitetstid för ett par om båda upplever att det är det. Det är dock tillrådligt att planerna även lämnar utrymme för mångsidiga och mer stimulerande aktiviteter.

Exempelvis kan ni ta en kortare resa eller semester tillsammans, anmäla er till en kurs eller göra något ni båda är intresserade av, gå och lyssna på en konsert eller träna utomhus. Allt bör bero på vad ni båda gillar att göra. Självklart måste det finnas utrymme för bådas preferenser.

När vår partner visar intresse för våra hobbyer och vi uppmuntrar dem att dela dem, får det oss att känna oss speciella och uppskattade. På samma sätt, när vi gör samma sak för dem, visar vi dem hur mycket vi bryr oss.

Genom att göra roliga och annorlunda aktiviteter med vår partner associerar vi dem med de positiva känslorna. Därför kommer våra band att bli starkare, och vi kommer att vilja tillbringa allt mer tid med dem.

kvalitet par tid

Det finns alltid tid för kvalitetstid

Kort sagt, att tillbringa mer kvalitetstid som par är ett beslut och ett mål som ni båda bör arbeta mot. Det kommer inte alltid att vara lätt, och ibland kommer det att vara frestande att lägga energin på andra delar av våra liv.

Misstaget att tro att “vi är tillsammans och det är allt vi behöver” är vanligt. Men att kontinuerligt odla er passion och intimitet är den bästa garantin för en långsiktig och tillfredsställande relation.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Contreras, A. U., García, M. T. I., & González, R. A. M. (2019). Diseño y validación de la Escala del Tiempo Compartido en la Pareja (TCP). Psychology, Society & Education11(2), 165-175.
  • Domínguez Folgueras, M. (2012). La división del trabajo doméstico en las parejas españolas. Un
    análisis de uso del tiempo. Revista internacional de sociología, 70(1), 153-179. doi:
    10.3989/ris.2009.08.26
  • Sánchez, R. (2017). Auto-divulgación: Medición en la pareja mexicana. Revista Iberoamericana de Psicología: Ciencia y Tecnología10(2), 11-24. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6642553

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.