Symtom och behandlingar vid njurinfektion

Symtom och behandlingar vid njurinfektion

Senaste uppdateringen: 21 december, 2018

Njurinfektioner är mycket vanliga. De börjar med intensiva bäcken- och ryggsmärtor, och det är vanligt att man får feber. Om detta har hänt dig någon gång vet du redan hur problematiskt det blir, vilket är anledningen till att vi vill berätta mer om denna sjukdom och vad du ska göra för att förebygga den. Vi berättar även om olika behandlingar vid njurinfektion.

Hur du vet om du har en njurinfektion

Njursmärta

En infektion i den ena eller båda av dina njurar uppstår när bakterier ansamlas i dem, vilket gör dem inflammerade och hindrar dem från att fungera normalt. Det leder också till att det kan uppkomma flera olika symtom i urinvägarna som man bör vara uppmärksam på. Med andra ord kommer du att märka att din urin ser annorlunda ut och du kan känna smärta. Låt oss titta närmare på det.

Orsaker till njurinfektioner:

 • Bakterier
 • En infektion i urinblåsan
 • Njursten
 • Normalt vanligare hos kvinnor
 • Diabetes
 • Genetiska avvikelser i njuren
 • Cystor
 • Någon form av anemi
 • Försvagat immunförsvar

Vilka symtom kan du få:

 • Smärta i buken, nedre delen av ryggen eller även i ljumskarna
 • Trötthet
 • Feber
 • Brådskande behov av att kissa, som sedan gör ont och bränner.
 • Skakningar
 • Illamående
 • Aptitlöshet

Behandlingar vid njurinfektion

Läkare kan ordinera behandlingar vid njurinfektion, oftast är det antibiotika som gäller för att bli av med dessa infektioner. Utöver det kan det vara bra att följa dessa tips hemma för att förbättra den övergripande funktionen hos dina njurar, underlätta deras uppgifter och hjälpa hela urinvägssystemet.

1. En tesked bikarbonat varje dag

Lär dig några egna behandlingar vid njurinfektion

Den första av våra behandlingar vid njurinfetion är att dricka bikarbonat. Det finns inget enklare eller effektivare. Bara drick ett glas vatten tillsammans med en tesked bikarbonat efter din huvudmåltid. Och vad har detta för effekt, frågar du? Det kommer att hjälpa dina njurar att filtrera bättre, underlätta deras funktion och rengöra dem, vilket eliminerar eventuella gifter som kommer från infektionen. Men kom ihåg: Du ska aldrig ta mer än en tesked bikarbonat per dag.

2. Drick ordentligt med vatten

Drick ordentligt med vatten

Det är grundläggande att man vid behandlingar vid njurinfektion dricker ordentligt med vatten. Två liter vatten om dagen är att rekommendera. Som ett resultat kommer du att eliminera gifter och förbättra den övergripande funktionen hos njurar, lever… ja, i princip hela kroppen. Ju mer vatten du dricker, desto bättre kommer du att eliminera de bakterier som skadar njurarna. Du kan lägga till en aning citronsaft för att ge vattnet lite smak, men bara några droppar. Men tillsätt inte socker.

3. Bästa juicen: Tranbär

Tranbärs hindrar bakterier från att fastna på väggarna i urinvägarna

Det har bevisats i många studier: Att dricka tranbärsjuice hindrar bakterier från att fastna på väggarna i urinvägarna, vilket gör det lättare att rensa ut dem via urinen. Så enkelt är det. Det bästa är att dricka minst två glas om dagen. Om du inte får tag på tranbärsjuice är till exempel vindruvor ett bra alternativ.

4. Kokosvatten och dess fördelar för njurarna

Kokos är bra mot bakterier

Kokos är bra vid behandlingar av njurinfektion. Kokosvatten samt kokosolja är bra för att eliminera bakterier som ansamlas i njurarna. De har också kraftfulla antibakteriella förmågor som kan döda bakterien E. coli även när den har blivit resistent mot antibiotika. Så drick gärna minst två glas kokosvatten om dagen: när du vaknat och innan du går till sängs. Kokosolja är också perfekt om du dricker två matskedar av det per dag.

5. Fördelarna med att äta sparris

Sparris rensarurinvägarna

Visste du att sparris är ett utmärkt reningsverk för urinvägarna? Det kan hjälpa dig att bota infektioner i både njurar och urinvägar. Oroa dig inte om din urin luktar illa efter att du ätit sparris – detta är normalt. Dess läkande ämnen kommer att göra sitt jobb på dina njurar. Så tveka inte att lägga till sparris i dina sallader och ta hand om din hälsa.

6. Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger är bra för matsmältningssystemet

När du har en urinvägsinfektion är ett bra råd att dricka ett glas vatten med en matsked äppelcidervinäger. Det är också en utmärkt huskur för att förebygga långsam matsmältning. Det är i huvudsak en god hjälp för hela matsmältningssystemet och urinvägarna. Vad sägs om att dricka det en gång om dagen efter lunch? Du behöver bara en matsked i ett glas vatten. Det kommer att göra dig gott.

7. En enkel sellerismoothie som gör underverk

Gör en sellerismoothie

Detta är en mycket enkel huskur för att lindra infektion i njurarna. Hur gör du den? Mycket enkelt, du behöver bara köra två selleristjälkar, två tjocka ananasskivor och en kopp kamomillte i mixern. Lägg till en liter vatten och drick det under hela dagen. Du kommer att märka hur bra det får dig att må.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.