Nikotintuggummi: Vad är det och hur använder man det?

När du konsumerar nikotintuggummi bör du tugga det försiktigt och långsamt i cirka 5 till 10 gånger. I den här här artikeln kan du lära dig mer om nikotintuggummi och hur du använder det för att sluta röka.
Nikotintuggummi: Vad är det och hur använder man det?

Senaste uppdateringen: 26 oktober, 2022

Nikotintuggummi är en typ av ersättningsbehandling som är utformad för att hjälpa dig att sluta röka smärtfritt och effektivt.

Det finns tuggummi med olika nikotinkoncentrationer, från 2 till 4 mg. Nikotinet frisätts långsamt under de första 30 minuterna, beroende på hur intensivt du tuggar.

Läkare föreskriver användning av nikotintuggummi under stunder då en person känner en intensiv önskan att röka men vill sluta. Nikotinet från tuggummi tränger igenom slemhinnan långsammare än nikotinet från cigaretter. Därför är mängden nikotin aldrig så hög som när du röker en cigarett.

Men även om nikotintuggummi kan hjälpa dig att sluta röka, är det viktigt att notera att du inte kommer att känna samma sak som när du röker.

Nikotinersättning för att sluta röka

sluta-roka

Nikotin är den huvudsakliga substansen i tobak och det är det ämnet som orsakar ett fysiskt beroende av tobak. Denna typ av beroende kan leda till obehagliga abstinenssymtom när en person försöker sluta.

En behandling med nikotinersättning tillhandahåller nikotin i form av tuggummi, sprayer, inhalatorer och nikotinpasta. Alla dessa alternativ saknar cigarettens skadliga tillsatser.

Dessutom kan substitutionsterapi hjälpa till att lindra vissa av de fysiska abstinenssymtomen, så att en person kan koncentrera sig på de psykologiska aspekterna av att avsluta sin vana.

Vissa studier visar att användning av nikotintuggummi, tillsammans med andra behandlingar för att sluta röka, nästan kan fördubbla chansen att sluta framgångsrikt.

Hur fungerar nikotintuggummi?

Korrekt användning av denna typ av medicinering är att börja tugga tuggummit försiktigt och långsamt, 5 till 10 gånger, tills du känner den bittra och karakteristiska smaken av nikotin. Många beskriver det som små stickningar i munnen. Sedan ska du sluta tugga och placera tuggummit mellan tandköttet och insidan av kinden. Detta gör att nikotinet lättare kan absorberas av slemhinnan. När smaken har försvunnit, tugga tuggummit igen och placera det i ett annat område.

Tuggummit varar i cirka 30 minuter, så du kan behöva upprepa processen under de dagar du försöker sluta röka. Det rekommenderas dock inte att tugga ett nytt tuggummi inom en timme efter att du redan tagit ett. Anledningen till det är att det ökar risken för negativa biverkningar. Ja, det är bara tuggummi… men den här typen kan leda till obehagliga effekter på grund av dess aktiva substans.

Läkare rekommenderar inte att du tuggar fler än 24 stycken 2 mg-tuggummin eller fler än 15 stycken 4 mg-tuggummin per dag. Om du överskrider dessa mängder ökar också risken för överdos.

Läkare rekommenderar att tugga detta tuggummi högst 3 gånger om dagen, eller mellan 3 till 8 tuggummin per dag. Detta tar hänsyn till att 1 cigarett innehåller 1 mg nikotin.

Vidare instruktioner

sluta-roka-2
  • Tugga inte energiskt och undvik att svälja din saliv när du tuggar den här typen av tuggummi. Detta kan nämligen leda till obehag i munnen och halsen, samt magsmärta och andra matsmältningsproblem.
  • Dessutom fungerar inte nikotin när det sväljs, eftersom det då inte absorberas av slemhinnan och därigenom tappar sin effekt så fort det når magen.
  • Undvik också att äta eller dricka kaffe, kolsyrade drycker eller juice minst 15 minuter före och efter tuggandet. eftersom att dessa produkter kan minska absorptionen av nikotinet. Vatten är dock tillåtet.

Saker att tänka på gällande nikotintuggummi

Utöver instruktionerna i föregående avsnitt, vill vi ge dig ett par saker att tänka på när det gäller att konsumera nikotintuggummi:

Först och främst rekommenderar vi att du använder detta läkemedel inför de situationer där du vet att du kommer att känna dig röksugen. Använd det också när känner för att röka.

För det andra, bär dem med dig hela tiden. På så sätt har du dem till hands om du hamnar i en situation där du blir röksugen. Tänk på att bara själva handlingen att ta en cigarett avsevärt ökar dina risker att röka.

Slutligen, om du observerar något av följande symtom efter att ha använt den här typen av tuggummi, tala med din läkare eller apotekspersonal:

  • Irritation i munnen och tandköttet
  • Värk i käke och hals
  • Ökad salivutsöndring

Sammanfattning

man kan använda nikotintuggummi när man slutar röka

Att sluta röka är möjligt… och ett mycket hälsosamt beslut för dig, dina nära och kära och planeten. Var bara tydlig med ditt mål och hjälp dig själv genom en bra nikotinersättning, till exempel tuggummi med nikotin.

Det hjälper dig att hålla fast vid din viljestyrka och hålla uppe disciplinen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Martín, F., & Corral, L. P. (2013). Tratamiento farmacológico del tabaquismo. Trastornos Adictivos. https://doi.org/10.1016/s1575-0973(04)70151-8
  • JR, H., JL, P., PW, C., Callahan, R., & Kenny, M. (2004). El mal uso y la dependencia de over-the-counter chicle de nicotina en una muestra de voluntarios. Nicotine & Tobacco Research : Official Journal of the Society for Research on Nicotine and Tobacco. https://doi.org/10.1080/14622200310001656894
  • Oncken, C., Dornelas, E., Greene, J., Sankey, H., Glasmann, A., Feinn, R., & HR, K. (2008). El chicle de nicotina para los fumadores embarazadas: un ensayo controlado aleatorizado. Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1097/AOG.0b013e318187e1ec

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.