Naturliga behandlingar och förebyggande av hemorrojder

För att undvika hemorrojder är det mycket viktigt att upprätthålla en varierad kost som är balanserad och rik på fibrer, vilket bidrar till att förebygga förstoppning.
Naturliga behandlingar och förebyggande av hemorrojder
Maricela Jiménez López

Skriven och verifierad av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Hemorrojder är inflammationer i venerna i ändtarmen och anus. Av förlägenhet väljer de flesta som lider av hemorrojder att undvika att prata om det eller ta sig tid att träffa en läkare.

Tillståndet kännetecknas av inflammation, svullnad och allmänt obehag. Den faktiska inflammationen uppstår i säckar som innehåller venerna och artärerna i analområdet. Vi ska titta på några behandlingsmetoder för naturligt förebyggande av hemorrojder.

Vanliga symtom på hemorrojder:

  • En brännande känsla
  • Smärta
  • Inflammation
  • Blödning (i vissa fall)

Det finns fyra grader av tillståndet:

Grad I

Hemorrojderna är något större i storlek, men är inte synliga utanför anus. De ger i allmänhet inte några symtom, och endast en läkare kan upptäcka dem.

Grad II

De skjuts utanför anus under avföring och återvänder därefter till sin normala plats.

Grad III

Hemorrojderna blir kvar utanför anus och kan bara återföras till sin normala plats med hjälp av hälso- och sjukvårdspersonal eller patientens eget finger. De kan skjutas ut under avföring eller spontant.

Grad IV

Vid denna grad förblir hemorrojderna permanent utanför anus och kan inte återinföras manuellt. En av de främsta orsakerna är kronisk förstoppning som utsätter området kring ändtarmen för hård press under avföring.

Förebyggande

Genom att känna till orsakerna till hemorrojder kan vi få en bättre uppfattning om hur vi behandlar tillståndet. När det gäller förstoppning bör vi göra allt vi kan för att bekämpa det genom att äta livsmedel som innehåller mycket fiber och dricka mycket vatten regelbundet. Om kroppen lider brist på vätska tar den det från avföringen i tarmen, vilket gör den torr och hård.

Livsmedel rika på fibrer förebygger hemorrojder

Lösliga fibrer är bra mot hemorrojder

Fibrer delas in i två kategorier: lösliga och olösliga. Båda dessa typer är nödvändiga för en balanserad kost. Du bör få i dig cirka 30 gram per dag.

Lösliga fibrer

Lösliga fibrer kan lösas upp i vatten. De används främst för att behandla kolesterolproblem och stabilisera blodsockernivåer. Lösliga fibrer saktar ner matsmältningen.

Du finner dem i spannmål, baljväxter, frukter och bär (som jordgubbar, hallon, äpplen, plommon, citroner och apelsiner), samt grönsaker (som rödbetor, kronärtskockor, gurkor, sparris, morötter och pumpa).

Olösliga fibrer

Olösliga fibrer löser sig inte i vatten. Denna typ av fibrer verkar för att påskynda matsmältningen. De förebygger förstoppning genom att öka storleken på avföringen och ge den en mjukare konsistens.

Du finner dem i fullkornsbröd, färsk frukt, torkad frukt, kli och grönsaker.

Båda typerna av fibrer är viktiga för att bibehålla hälsan i tarmen och eliminera partiklar som kan leda till skador.

För att kostfibrer ska vara effektiva måste de konsumeras dagligen.

Naturliga behandlingar för hemorrojder

Aloe vera är lindrande

Aloe vera är bra för att behandla den brännande känslan i samband med hemorrojder. Du bör först rengöra analområdet försiktigt. Dela sedan ett aloe vera blad på mitten och applicera. Denna behandling kan upprepas flera gånger per dag.

Bered kamomillte för användning i ett sittbad. Häll det i en stor balja och låt svalna. Sänk ner det drabbade området och sitt kvar i cirka 10 minuter. Kamomill lindrar smärtan och inflammationen vid detta tillstånd.

Om symtomen förvärras är det viktigt att du konsulterar en specialist. Naturliga huskurer rekommenderas endast vid lindriga fall.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.