Näringstäta livsmedel som håller dig mätt

Regelbunden konsumtion av näringstäta och mättande livsmedel spelar en viktig roll i din personliga hälsovård. Vi berättar i detalj vad de är och varför de är fördelaktiga.
Näringstäta livsmedel som håller dig mätt
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 09 november, 2022

Näringstäta livsmedel är sådana med hög näringstäthet som kan hjälpa kroppens funktioner att utföras korrekt. De bidra till att stärka immunförsvaret, undvika förstoppning och minska risken för att utveckla kroniska sjukdomar. De håller dig också mätt under lång tid.

Av denna anledning måste de vara ett regelbundet inslag i kosten. Därmed blir det lättare att upprätthålla ett gott hälsotillstånd under livet. Generellt sett är näringstäta och mättande livsmedel färska livsmedel, som exempelvis grönsaker.

De innehåller vanligtvis många vitaminer och antioxidanter inuti. Ett regelbundet intag hjälper dig att undvika brist på essentiella mikronäringsämnen och är förknippat med en lägre risk för dödsfall oavsett orsak. Vill du veta mer om näringstäta och mättande livsmedel ?

Funktionerna hos näringstäta och mättande livsmedel

Exempel på näringstäta och mättande livsmedel är jordgubbar, plommon, ananas, bananer, vindruvor, avokado och ruccola. De kännetecknas alla av att de är färska, har en begränsad energitäthet, men är en källa till mikronäringsämnen.

På grund av deras näringsvärde förbättrar de funktionen hos den inre fysiologin, vilket hjälper till att förebygga sjukdomar. Mer exakt är de en riklig källa till C-vitamin, ett element med många fördelar för organismen.

Till exempel är de viktiga för att förbättra immunförsvaret, både det medfödda och det adaptiva. Detta kan man läsa om i en studie publicerad i tidskriften Nutrients. Dessutom är optimala nivåer av detta vitamin nyckeln till hanteringen av symtom på infektionssjukdomar.

Dessutom hjälper fytokemikalierna i dessa livsmedel till att neutralisera bildandet av fria radikaler och efterföljande ansamlingen av dessa i kroppens vävnader.

Detta är en effekt som har visat sig skydda mot utvecklingen av kroniska hälsoproblem. Ett exempel på dessa är kardiovaskulära sjukdomar och även vissa typer av cancer.

Dessa exempel på näringstäta och mättande livsmedel ger också viktiga mineraler som spelar en viktig roll för välbefinnande. De som ger järn bidrar till att upprätthålla en god syretransport genom blodet. Brist på dessa kan leda till anemi, vilket framgår av forskning i Journal of Internal Medicine.

Näringstäta och mättande livsmedel innehåller näringsämnen som hjälper till att optimera kroppens funktion.
Näringstäta och mättande livsmedel ger dig näringsämnen som hjälper till att optimera kroppens funktion.

När ska man inkludera dessa livsmedel i kosten?

Helst bör näringstäta och mättande livsmedel förekomma i din dagliga kost. Faktum är att näringsexperter rekommenderar att din kostplan bör baseras på färskvaror och att du alltid får i dig 5 portioner frukt och grönsaker varje dag.

På så sätt kan du upprätthålla ett gott hälsotillstånd under livet, så länge som du också säkerställer andra goda vanor som regelbunden fysisk träning. Det är också viktigt att varva intaget av rå och tillagad mat.

Ibland kan matlagning påverka tillgången på näringsämnen, vilket ändrar hur de absorberas i kroppen. En del av dessa element kan till och med urlakas och lämna kvar i kokvattnet.

Om du inte använder kokvattnet minskar rättens totala näringsvärde. Detta händer inte när du äter grönsakerna råa.

I denna linje är det också en nyckel att prioritera konsumtion av livsmedel i obearbetad form. När man enbart använder juicen de ingår i smoothies går man miste om en del av fibern, vilket leder till en koncentration av socker och ett snabbare inträde av dessa i blodomloppet.

Vissa experter menar att denna mekanism kan vara relaterad till en högre risk att utveckla metabola sjukdomar på medellång sikt, som exempelvis typ 2-diabetes.

Näringstäta och mättande livsmedel
Näringstäta och mättande livsmedel bör förekomma i den dagliga kosten. Ett regelbundet intag underlättar en adekvat absorption av mikronäringsämnen.

Du kanske också är intresserad av: Går man upp i vikt av vegetabiliska proteiner?

Konsumera näringstäta och mättande livsmedel dagligen

Som du har fått läsa så finns det vissa livsmedel som regelbundet måste ingå i din dagliga kost för din hälsas skull. De näringsämnen de tillhandahåller är aktivt involverade i korrekt funktion av kroppen, och ett för lågt intag av dem kan leda till en ökad risk för sjukdomar.

Självklart ska man tänka på att det inte räcker att bara sköta sin kost för att skydda sin hälsa när man blir äldre. Det är avgörande att därtill också främja en rad goda vanor som helhet.

Till exempel gör det dagliga träningspasset skillnad, med en särskild vikt på styrketräning. Det är också viktigt att få en god natts sömn varje natt för att säkerställa att återhämtningsprocesserna genomförs och för att uppnå en bra balans på hormonell nivå.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
  • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010
  • Cappellini MD, Musallam KM, Taher AT. Iron deficiency anaemia revisited. J Intern Med. 2020;287(2):153-170. doi:10.1111/joim.13004

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.