Nanopartiklar i teblad kan döda lungcancerceller
Ett forskarlag från Indien och Swansea-universitetet i Storbritannien har upptäckt att nanopartiklar i teblad kan döda cancerceller.
Vi bör påpeka att denna upptäckt, liksom många andra stora vetenskapliga upptäckter, skedde rent av en slump.
Vad som eventuellt skulle kunna vara kan vara en gigantisk upptäckt uppstod alltså av en slumpmässig händelse.
Även om denna upptäckt kväver mer noggrann forskning så kan vi berätta vad man kommit fram till hittills.
Dessa små partiklar som sägs kunna döda cancerceller kallas “kvantprickar” och är en typ av nanopartiklar som är fyra tusen gånger mindre än bredden av ett hårstrå.
Och det är just på grund av deras storlek som de kan penetrera porerna i cancerceller och förstöra dem med sin cytotoxiska effekt. De kan döda 80% av cellen.
Vad är cancer?
Cancer är namnet på en grupp sjukdomar relaterade till okontrollerad celldelning eller vävnader som sprider sig mer än normalt ovanpå andra vävnader.
Cancer kan även betraktas som en helt autonom “gäst” eller “parasit” eftersom den utnyttjar kroppens vävnader, men med dödliga resultat.
Nanopartiklar i teblad: flera fördelar
Användningen av nanopartiklar är någonting som undersöks inom olika forskningsområden, till exempel för att förbättra kvalitet och färg på TV-skärmar.
Om studierna ger positiva resultat skulle dessa nanopartiklar kunna användas för att upptäcka och identifiera tumörer tack vare deras fluorescerande egenskaper när de absorberar ljusenergi.
Detta är emellertid en komplicerad och dyr kemisk process som kan ha biverkningar.
Den indisk-engelska forskargruppen har dock skapat en enkel metod för att producera giftfria nanopartiklar.
När de gjorde detta, upptäckte de effekten som dessa nanopartiklar från bladen från Camellia sinensis hade med andra kemikalier.
Camellia sinensis är en växt av vilken man gör te. Den kommer från Kina och Sydostasien och växer idag på platser i hela världen.
En gång i tiden var det en ingrediens i fler än 50 olika kinesiska läkemedel och en ingrediens som man tillsammans med andra använde för att göra grönt, rött eller svart te.
Detta beror på att det är en bra källa till antioxidanter.
Den är inte bara ett bra hjälpmedel i kampen mot cancer, utan även användbar vid andra behandlingar som förebyggande av diabetes, behandling av trötthet och problem med urinvägarna.
Därutöver är det en bra källa till koffein, järn och proteiner tack vare sitt innehåll av tanniner.
Efter upptäckten började forskarna studera dessa nanopartiklar och upptäckte att de dödade cancerceller.
Hur forskningen började och var den är idag
Den främsta forskaren i denna upptäckt var dr. Sudhagar Pitchaimuthu. Han är en fysikexpert och globalt känd för sin användning av nanopartiklar.
Han forskar bland annat om användningen av nanopartiklar för att skapa fotoelektriska partiklar genom cellsyntes.
Doktor Pitchaimuthu förklarade att “det var överraskande att se hur dessa nanopartiklar i teblad ibland stoppade tillväxten av skadliga cancerceller”. Det var i det ögonblicket forskarna insåg sin upptäckt.
Det är dock viktigt att betona att detta inte betyder att man kan bota eller förebygga cancer genom att dricka mycket te. Det är mycket mer komplicerat än så.
Dr. Pitchaimuthu berättade för BBC News att de under de närmaste två åren skulle kunna testa dem på människor.
Och inte bara det, utan att han trodde även att det skulle kunna komma att användas medicinskt inom de närmaste tio åren.
“Nästa steg”, berättade dr. Pitchaimuthu, “är att utföra experimentet i större skala med hjälp av andra medarbetare. Vi vill undersöka funktionen hos detta extrakt av teblad på cancerceller.”
Han tillade att han också ville skapa en verksamhet för kvantprickar. På så vis hoppas han kunna utforska fler funktioner, nya sätt för utredning och nya användningsområden för nanopartiklar i teblad.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Graham, H. N. (1992). Green tea composition, consumption, and polyphenol chemistry. Preventive Medicine. https://doi.org/10.1016/0091-7435(92)90041-F
- Yang, C. S., Wang, X., Lu, G., & Picinich, S. C. (2009). Cancer prevention by tea: Animal studies, molecular mechanisms and human relevance. Nature Reviews Cancer. https://doi.org/10.1038/nrc2641
- Oh, J., Jo, H., Cho, A. R., Kim, S. J., & Han, J. (2013). Antioxidant and antimicrobial activities of various leafy herbal teas. Food Control. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2012.10.021
- Mukhtar, H., & Ahmad, N. (2000). Tea polyphenols: Prevention of cancer and optimizing health. In American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1021/es902577y