5 medicinska svampar som backas upp av vetenskapen

I denna artikel kommer du upptäcka några medicinska svampar med fantastiska fördelar för hälsan. Du bör definitivt inkludera dem i din kost!
5 medicinska svampar som backas upp av vetenskapen

Senaste uppdateringen: 05 augusti, 2019

Medicinska svampar används för att behandla och minska risken för diverse sjukdomar samt för att förbättra den generella hälsan.

I denna artikel kommer vi dela med oss av några av de mest fördelaktiga medicinska svamparna enligt vetenskapen. Fler och fler studier visar att de inte bara är superlivsmedel, utan även läkande.

Svamp

Svamp är ett av få verkligen vilda livsmedel som finns kvar idag. Många kulturer skördar dem vid olika tidpunkter på året.

En av de vanligaste egenskaperna hos svamp är att de höjer immunförsvaret tack vare sina antibiotiska och antivirala krafter. Därmed är de perfekta för att minska risken för sjukdomar.

Fem medicinska svampar

1. Shiitakesvamp

Shiitakesvamp stärker immunförsvaret

Shiitakesvamp (Lentinula edodes) höjer immunförsvaret och minskar inflammation.

Ur detta hänseende kan detta livsmedel vara väldigt effektivt för personer som lider av smärtsamma inflammatoriska sjukdomar, som artrit och fibromyalgi.

Vidare är de en bra kur för personer som tenderar att bli sjuka ofta.

Denna svamp är även känd för sin förmåga att sänka högt kolesterol och höga triglyceridnivåer om den konsumeras frekvent.

Denna svamp är väldigt populär både kulinariskt och medicinskt. Den är trots allt väldigt god, vilket främst det asiatiska köket visar. Den är vanlig i grytor och soppor samt ris- och pastarätter.

Denna artikel kanske intresserar dig: Sherrymarinerad kyckling med svamp – 4 recept

2. Medicinska svampar: trädgårdschampinjon

Trädgårdschampinjon (Agaricus bisporus) är en av de populäraste av våra medicinska svampar. De hittas ofta i recept på sallader, soppor, grytor, pizza, pasta, etc.

Denna svamp har många medicinska fördelar, inklusive:

 • Stärker immunförsvaret och motverkar virus samt bakterier. Detta tack vare polysackariderna och andra beståndsdelar den innehåller.
 • Kan minska risken för vissa tumörer. Enzymerna i denna typ av svamp kan hjälpa till att bekämpa cancerceller.
 • Minskar allergier.
 • Minskar inflammation.
 • Sänker blodsockernivåerna och minskar risken för insulinresistens, diabetes, etc.
 • Skyddar leverfunktionen. Därför förbättrar den matsmältningen av fetter och hjälper kroppen att bli av med gifter.

3. Lackticka (lingzhi)

Lackticka (Ganoderma lucidum) är en av de mest berömda medicinska svamparna tack vare dess läkande egenskaper.

Vi måste dock betona att denna svamp inte är ätbar rå, men du kan ta den som extrakt.

Den har följande egenskaper:

 • Förbättrar blodflödet.
 • Höjer immunförsvaret.
 • Minskar hypertoni.
 • Balanserar höga blodsockernivåer.
 • Skyddar leverfunktionen.
 • Minskar inflammation.
 • Främjar produktionen av blodkroppar.
 • Har starka antioxidativa krafter.
 • Minskar risken för osteoporos.
 • Kan förbättra ditt minne.

4. Korallticka (maitake)

Denna japanska svamp har konsumerats i många år, och användes som en kur inom den orientaliska medicinen. Korallticka (Grifola frondosai) är en svamp som karaktäriseras av sin form, som ser ut som en solfjäder.

Precis som lackticka och shiitake höjer den också immunförsvaret. Den har även förmågan att höja immunförsvaret och vitaliteten hos personer som äter den regelbundet.

Avslutningsvis bör du aldrig konsumera denna svamp rå. Du kan tillaga och lägga till den i grytor eller ta den i form av ett pulver eller extrakt.

Konsumtion av den är inte rekommenderad om du tar blodförtunnande mediciner.

5. Medicinska svampar: ostronmussling

Ostronmussling (Pleurotus ostreatus) karaktäriseras av sitt höga innehåll av lovastatin. Detta näringsämne gör den till en utmärkt medicinsk svamp för att naturligt kontrollera kolesterol och triglycerider.

Denna svamp är en kraftfull antioxidant som skyddar mot skadan som fria radikaler kan åsamka, såväl som cellåldrande. Den kan till och med minska risken för vissa cancertyper.

Känner du till några andra medicinska svampar?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.