7 medicinska myter som de flesta tror är sanna

Visste du att det finns bakterier som är fördelaktiga för kroppen? Det är fallet med probiotika, som gynnar magfloran och pH-värdet i magen.
7 medicinska myter som de flesta tror är sanna
José Gerardo Rosciano Paganelli

Granskad och godkänd av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Medicinvetenskapen har utvecklats för att förbättra våra liv och också motverka de sjukdomar som kan drabba oss. Det finns dock en del mysterier som forskare fortfarande inte har lyckats lösa och som folk istället hittar på egna svar till. Det stora problemet med falska föreställningar och medicinska myter inom detta område är att det kan sätta människors hälsa på spel. Av den anledningen är det viktigt att vara välinformerad.

Vi går igenom några myter här.

7 myter många tror är sanna

kvinna som dricker ett glas vatten

1. Drick två liter vatten per dag

Det här är en av de myter många tror på. Det sägs att man måste återfukta kroppen genom att dricka två liter eller 8 glas vatten om dagen, men så är inte fallet.

Det finns många sätt att återfukta kroppen och man behöver inte nödvändigtvis dricka bara vatten för det. Du kan även få i dig vätska genom att konsumera:

2. Dålig andedräkt är tecken på ett magproblem

Nej! Det är bara i vissa fall som man kan koppla problemet med dålig andedräkt till sjukdomar i magkanalen och lungorna.

När någon har en dålig andedräkt som är svår att få bort är risken stor att det har att göra med en infektion i munnen, tänderna eller tandköttet. Uppskattningsvis har 90% av fallen dålig munhygien som orsak, som exempelvis parodontit eller gingivit.

3. Influensavaccin motverkar också förkylning

Det stämmer inte. Det här vaccinet är endast till för att skydda mot virus som orsakar influensa, men fungerar inte mot annat som exempelvis förkylningar. Förkylning och influensa har inget med varandra att göra. En förkylning är en infektion i luftvägarna men orsaken skiljer sig från vad som orsakar influensan. Det bör även nämnas att själva vaccinet bara är effektivt mot vissa typer av influensavirus.

4. Rakning gör att håret växer snabbare och blir tjockare

kvinna rakar benen i badkaret

En myt! Redan 1928 publicerades en studie som visade att rakning inte har något att göra med hårets tjocklek och hur snabbt det växer. Rakning avlägsnar bara de döda delarna av håret för att ge det mer syre och på så sätt stimuleras tillväxten.

5. Alla bakterier är dåliga för hälsan

Nej! I många år har vi trott att bakterier är orsaken till hundratals sjukdomar, men långt ifrån alla bakterier är dåliga och många har viktiga funktioner i kroppen. Det finns till exempel probiotika, friska bakterier som finns i kroppen och i vissa livsmedel. Kroppen behöver dessa för att kontrollera tarmfloran och det naturliga pH-värdet i magen och underlivet. De hjälper även till med att syntetisera näringsämnen och stärka immunförsvaret.

6. Apelsiner är den huvudsakliga källan till C-vitamin

apelsinjuice i glas

Det stämmer inte alls! Även om apelsiner innehåller en stor mängd C-vitamin är det inte den frukt som innehåller mest. Det finns uppskattningsvis 52 mg C-vitamin per 100 ml apelsinjuice, men livsmedel som paprika, kiwi och guava kan ha upp till tre gånger så mycket.

7. Att läsa i dåligt ljus kan vara skadligt för synen

Denna fråga har man diskuterat länge, men det finns fortfarande inga vetenskapliga bevis på att det är sant. Många experter är överens om att det inte skadar ögonen att läsa i dåligt ljus, men anser att det kan orsaka viss stress och/eller irriterade ögon och liknande problem.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Loesche, Walter J., and Christopher Kazor. “Microbiology and treatment of halitosis.” Periodontology 2000 28.1 (2002): 256-279.
  • Marquina, Domingo, and Antonio Santos. “Probióticos, prebióticos y salud.” Actualidad SEM 32 (2001): 24-27.
  • Picazo, J. J., et al. “Encuesta sobre la vacunación de adultos en España. Gripe y neumococo.” Vacunas 13.3 (2012): 100-111.
  • Valdés, Fernando. “Vitamina C.” Actas dermo-sifiliográficas 97.9 (2006): 557-568.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.