4 soppor som hjälper dig att bli av med gifter

Även om vi vanligen äter grönsallad råa i sallader är det värt att notera att det är mycket mer lättsmält om vi tillagar det som vi gör med många andra grönsaker.
4 soppor som hjälper dig att bli av med gifter

Senaste uppdateringen: 12 oktober, 2018

Levern och njurarna är de organ som hjälper oss att bli av med gifter som ackumulerats i kroppen. På både kort och lång sikt kan en ansamling av gifter sänka livskvaliteten, liksom orsaka akuta och kroniska hälsoproblem. Av denna anledning är det viktigt att hjälpa dessa organ göra sitt jobb genom att äta renande, naturliga livsmedel för att bli av med gifter.

I den här artikeln ger vi dig några enkla och läckra sätt att underlätta arbetet för dessa organ med fyra olika soppor som hjälper dig att bli av med gifter i kroppen.

Var kommer gifterna ifrån?

Alla ackumulerar vi gifter trots att levern och njurarna ständigt arbetar för att eliminera dem.

Tyvärr kan många faktorer störa denna process, och när gifterna förekommer i tillräckligt stora mängder har dessa avgiftande organ svårt att utföra sina dagliga reningsjobb.

Här är de faktorer som orsakar att gifter ansamlas i kroppen:

 • Livsmedel som inte smälts ordentligt
 • Ohälsosamma livsmedel rika på fett
 • Överskott av animaliska proteiner
 • Livsmedelstillsatser: konserveringsmedel, färgämnen, konstgjorda smakämnen, mm.
 • Alkohol
 • Tobak och alla typer av giftiga vanor
 • Konventionella kroppsvårdsprodukter (tvål, lotion, tandkräm, mm.)
 • Miljöföroreningar (bekämpningsmedel, gaser, mm.)
 • Läkemedel
 • Negativa känslor

Till dessa soppor valde vi livsmedel kända för sina avgiftande egenskaper för att underlätta de naturliga funktionerna hos levern och njurarna.

För att förhöja deras smak kan du använda färsk citronsaft, äppelcidervinäger, olivolja, en nypa cayennepeppar och havssalt.  Ät dem till middag under en period på två veckor som en förrätt tillsammans med några lätta proteinkällor (fisk eller ägg) och ett äpple eller annan frukt.

Resten av dagen bör du försöka äta en så balanserad kost som möjligt och dricka mer vatten mellan måltiderna. Försök att undvika de ämnen vi nämnde ovan så att sopporna får en så positiv effekt som möjligt på din hälsa.

Nässel- och sellerisoppa för att bli av med gifter

Nässla är en vild växt som renar blodet. Du kan själv plocka dess blad med plasthandskar, men bara om området är fritt från luftföroreningar. Nässla kan också hittas i hälsokostbutiker. Det är känt för att ha följande egenskaper:

 • Antiseptiskt
 • Antiinflammatoriskt
 • Sammandragande
 • Avgiftande
 • Antireumatiskt
 • Hypoglykemiskt

Selleri är också ett effektivt avgiftningsmedel som inte bara förbättrar leverns och gallblåsans funktion utan också gynnar njurarna, vilket är anledningen till att vi har tagit med det i detta recept.

Kolla in den här artikeln: Fem återupplivande sellerirecept

Sellerisoppa med nässlor

Maskros- och grönsalladsoppa

Maskros innehåller vitamin A, B och C, folsyra, kalium, kisel, järn och tanniner. Det är ett komplett avgiftningsmedel som fungerar på både njurar och lever. Den har också vätskedrivande, matsmältningsfrämjande och något laxerande egenskaper. De kan ätas färska eller torkade.

Vi är vana vid att äta grönsallad i sallader. Men vi kan även tillaga den tillsammans med andra grönsaker för att göra den mer lättsmält. Den innehåller stora vätskedrivande egenskaper och hjälper till att reglera nervsystemet, vilket gör den fördelaktig för en god natts sömn efter middagen.

Kummin- och havregrynssoppa

Havregryn gör inte bara denna soppa mer matig utan innehåller dessutom fiber och vegetabiliska proteiner som hjälper kroppen att bli av med gifter. De är även riktigt näringsrika samt främjande för tarmen, vilket gör dem perfekta när du vill utföra en komplett kroppslig rening. Forskning har även visat att kummin är fördelaktigt när man försöker tappa vikt.

Kummin är en viktig krydda i vår dagliga kost. Den har kraftfulla anticancer- och antiinflammatoriska egenskaper som hjälper till att driva ut galla och avlasta levern.

Kummin i tallrik

Lök- och kronärtskockssoppa

Löksoppa är ett klassiskt recept som är både lugnande och medicinskt. Lökar är rika på mineraler, såsom kalcium, magnesium, järn, fosfor, svavel, mm. De innehåller även goda mängder vitamin A, B, C och E. De främjar njurfunktionen oavsett om de äts råa eller kokta.

Kronärtskocka är en av de bästa grönsakerna när det kommer till att skydda levern. Den kan ätas direkt som den är, och det går även utmärkt att göra ett te på bladen. Tänk dock på att kronärtskocka kan ge soppan en bitter smak, särskilt om bladen används.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.