Fem sellerirecept som återupplivar kroppen

Fem sellerirecept som återupplivar kroppen

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Selleri är mycket mer än en ingrediens att lägga till i sallad eller soppa. Det är en väldigt nyttig grönsak med många egenskaper som till exempel hjälper dig att gå ner i vikt. Det ger dig näring och innehåller dessutom all den dagliga energi du behöver. Tveka inte att prova några av dessa hälsosamma och återupplivande sellerirecept.

Sellerins egenskaper

Du kan använda stjälken, bladen och roten från selleri i diverse recept. Sellerins kraftigaste egenskap är att den är ett utmärkt vätskedrivande medel på grund av att den aktiverar njurfunktionen. Detta är anledningen till att den används för att behandla problem såsom gikt, njursten eller åderbråck. Tack vare denna egenskap så elimineras negativa gifter som ansamlas i kroppen.

Selleri har även visat sig ha en upplivande funktion som gör att du känner dig energifylld och väl till mods. När selleri blandas med morötter eller tomater, till exempel i en smoothie eller juice, så mångdubblas fördelarna. Du kan även konsumera den i form av ett avkok där du tillsätter 10 gram per 25 cl vatten. Drick efter varje måltid.

Drick ett avkok på selleri efter varje måltid

Selleri för viktnedgång

Som vi sade i början av texten så är selleri utmärkt i kampen för viktnedgång. Därför bör den finnas med i alla dieter där detta är syftet. Utöver de tidigare nämnda fördelarna så reducerar den dessutom riskfaktorer som är relaterade till fetma. Du kan konsumera den på olika sätt – från den typiska salladen till grönsakssoppa, juicer, smoothies, shakes eller avkok.

100 gram selleri innehåller endast 16 kalorier. Denna mängd är perfekt för en sallad. Det gör att du samtidigt får i dig 1,6 gram fibrer som hjälper till att rena kroppen från gifter. Utöver det får du magnesium och kalium – två mineraler som stimulerar urinsystemet och eliminerar överflödiga vätskor.

Selleridrink

Dessutom innehåller den zink, vitamin A, B, C och D samt magnesium. Selleri är ett antioxiderande livsmedel med stor förmåga att förhindra verkan av de “ondafria radikalerna. Underskatta inte makten hos denna allsmäktiga” grönsak.

Fem sellerirecept för juicer eller smoothies

Då ska vi gå vidare med några sellerirecept på goda juicer och smoothies!

Juice med selleri, päron, gurka och morot

Detta sellerirecept är ett fantastiskt val för sommaren som passar perfekt för att eliminera uppsvullnad och de vätskor som ansamlas i benen (speciellt fotlederna). Du behöver tre selleristjälkar, två päron, två gurkor och en morot. Om du vill så kan du lägga till något som gör det sött. Tvätta och skala alla grönsaker. Skär dem i tärningar och lägg dem i mixern. Om det behövs kan du tillsätta vatten för att göra den lite lösare. Drick på tom mage, till exempel direkt på morgonen.

Lär dig några goda sellerirecept

Juice med selleri, ingefära och morot

Detta är en utsökt drink för personer med förkylning eller influensa, för de som konstant har allergibesvär eller personer som lider av hösnuva. Ingredienserna är två selleristjälkar, fem medelstora morötter och en skiva skalad färsk ingefära. Skala morötterna och skär dem i tunna skivor – precis som sellerin. Lägg allt i mixern och mixa tills du får en krämig konsistens. Du kan tillsätta vatten och, om du vill, en matsked honung.

Selleri- och ananassmoothie

Börja din dag med denna fantastiska smoothie som är både hälsosam och utsökt. Den kommer även stilla din aptit under några timmar och ge dig mycket energi för att utföra dina plikter och åtaganden. Du behöver en selleristjälk, 12 cl vatten, en skiva skalad ananas, 12 cl krossad is, två matskedar amaranthfrön och fyra matskedar proteinpulver (valbart). Det är bäst att lägga fröna i blöt kvällen innan. Skär sellerin i små skivor. Lägg i alla ingredienser i mixern och gör en smoothie eller shake som är väl blandad. Drick den till frukost.

Börja dagen med en läcker sellerismoothie

Smoothie med selleri, morot och äpple

Detta är en av de mest kända kombinationerna och rekommenderas att appliceras på huden. Eftersom den även innehåller citron bör den appliceras på kvällen, eller när du är säker på att du inte kommer att utsätta dig för solljus. Den saktar ner det cellulära åldrandet, stimulerar leverfunktionerna, behandlar anemi, minskar effekterna av miljöföroreningar och ger dig både vitaminer och proteiner. Ingredienserna för två portioner är: en selleristjälk utan blad, ett äpple, 4 morötter och saften från en halv citron. Rengör grönsakerna väl och skala dem. Skär dem i skivor och lägg dem i mixern. Häll i den färskpressade citronsaften och blanda ihop.

Selleri- och apelsinshake

Detta är ett utmärkt sellerirecept för viktnedgång och som dricks på tom mage på morgonen. Du kommer behöva en selleristjälk, saften från två apelsiner, lagerbladsfrön och ett litet päron. Pressa apelsinerna, skär sellerin och päronet i skivor och krossa lagerbladen. Lägg allt i en mixer och mixa tills alla ingredienser är väl blandade. Vi rekommenderar att dricka denna varje dag i två veckor, ta ett uppehåll på sju dagar och sedan repetera.

Selleri är bra på tom mage

Bilder från Tamara Smith, Emilian Robert Vicol, Stu_spivack, Jason Eppink, Breville USA.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.