Fem återupplivande sellerirecept

Selleri är mycket mer än en ingrediens att lägga till i sallad eller soppa som många verkar tro. Selleri har många egenskaper som hjälper dig att tappa vikt och ger dig näring och innehåller dessutom all den dagliga energi du behöver. Tveka inte att prova några av dessa hälsosamma och återupplivande sellerirecept.

Selleris egenskaper

Du kan använda stjälken, bladen och roten från selleri i diverse recept. Sellerins kraftigaste egenskap är att den är ett utmärkt vätskedrivande medel. Detta eftersom den aktiverar njurfunktionen, vilket är anledningen till att den används för att behandla problem såsom gikt, njursten eller brister. Tack vare denna egenskap så elimineras negativa gifter som ansamlas i hjärnan.

Selleri har även visat sig ha en upplivande funktion som gör att du känner dig väl till mods och får mer energi om du äter den. När selleri blandas med morötter eller tomater, till exempel i en smoothie eller juice, så mångdubblas dess fördelar. Du kan även konsumera den i form av ett avkok med inte mer än tio gram per 25 cl vatten. Drick efter varje måltid.

Selleridrink

Det är ett renande, urindrivande, kalorireducerande och antioxidant livsmedel. Den ger dig zink, vitamin A, B, C och D samt magnesium. Den har stor förmåga att förhindra verkan av de ”ondafria radikalerna. Underskatta inte makten hos denna allsmäktiga” grönsak.

Fem sellerirecept för juice eller smoothies

  • Juice med selleri, päron, gurka och morot: Detta är ett fantastiskt val för sommaren som passar perfekt för att eliminera uppsvullnad och de vätskor som ansamlas i benen (speciellt anklarna). Du behöver tre selleristjälkar, två päron, två gurkor och en morot. Om du vill så kan du lägga till något som gör det sött. Tvätta och skala alla grönsaker. Skär dem i tärningar och lägg dem i mixern. Om det behövs kan du lägga till vatten så att den blir lite mer rinnig. Drick på tom mage eller på morgonen.

Selleri-6

Bilder från Tamara Smith, Emilian Robert Vicol, Stu_spivack, Jason Eppink, Breville USA.