Fem återupplivande sellerirecept

Selleri är mycket mer än en ingrediens att lägga till i sallad eller soppa som många verkar tro. Selleri har många egenskaper som hjälper dig att tappa vikt och ger dig näring och innehåller dessutom all den dagliga energi du behöver. Tveka inte att prova några av dessa hälsosamma och återupplivande sellerirecept.

Selleris egenskaper

Du kan använda stjälken, bladen och roten från selleri i diverse recept. Sellerins kraftigaste egenskap är att den är ett utmärkt vätskedrivande medel. Detta eftersom den aktiverar njurfunktionen, vilket är anledningen till att den används för att behandla problem såsom gikt, njursten eller brister. Tack vare denna egenskap så elimineras negativa gifter som ansamlas i hjärnan.

Selleri har även visat sig ha en upplivande funktion som gör att du känner dig väl till mods och får mer energi om du äter den. När selleri blandas med morötter eller tomater, till exempel i en smoothie eller juice, så mångdubblas dess fördelar. Du kan även konsumera den i form av ett avkok med inte mer än tio gram per 25 cl vatten. Drick efter varje måltid.

Selleri-1

Selleri för viktförlust

Som vi sade i början av texten så är selleri en utmärkt bundsförvant i kampen för viktförlust, och den bör finnas i alla dieter där detta är syftet. Utöver de tidigare nämnda fördelarna så reducerar den dessutom riskfaktorer som är relaterade till fetma. Du kan konsumera den på olika sätt – från den typiska salladen till grönsakssoppa, juicer, smoothies, shakes eller avkok.

Man har bevisat att 100 gram selleri endast har 16 kalorier. De goda nyheterna är att denna mängd kan läggas till i en utsökt sallad. Det har även 1,6 gram fibrer som hjälper till att rena kroppen från gifter. Selleri ger dig magnesium och kalium – två mineraler som stimulerar urinsystemet och eliminerar överflödiga vätskor.

Selleridrink

Det är ett renande, urindrivande, kalorireducerande och antioxidant livsmedel. Den ger dig zink, vitamin A, B, C och D samt magnesium. Den har stor förmåga att förhindra verkan av de ”ondafria radikalerna. Underskatta inte makten hos denna allsmäktiga” grönsak.

Fem sellerirecept för juice eller smoothies

  • Juice med selleri, päron, gurka och morot: Detta är ett fantastiskt val för sommaren som passar perfekt för att eliminera uppsvullnad och de vätskor som ansamlas i benen (speciellt anklarna). Du behöver tre selleristjälkar, två päron, två gurkor och en morot. Om du vill så kan du lägga till något som gör det sött. Tvätta och skala alla grönsaker. Skär dem i tärningar och lägg dem i mixern. Om det behövs kan du lägga till vatten så att den blir lite mer rinnig. Drick på tom mage eller på morgonen.

Selleri-4

  • Juice med selleri, ingefära och morot: Detta är en utsökt drink för personer med förkylning eller influensa; folk som konstant har allergier; eller personer som lider av hösnuva. Ingredienserna är två selleristjälkar, fem medelstora morötter och en skiva skalad färsk ingefära. Skala morötterna och skär dem i tunna skivor – precis som sellerin. Lägg båda i mixern och mixa tills du får en krämig konsistens. Du kan lägga till vatten och, om du vill, en matsked honung.
  • Selleri- och ananassmoothie: Börja din dag med denna fantastiska smoothie som är både hälsosam och utsökt. Den kommer även stilla din aptit under några timmar och ge dig mycket energi för att utföra dina plikter och åtaganden. Du behöver en selleristjälk, 12 cl vatten, en skiva skalad ananas, 12 cl krossad is, två matskedar amaranthfrön och fyra matskedar proteinpulver(valbart). Det är bäst att lägga fröna i blöt kvällen innan. Skär sellerin i små skivor. Lägg i alla ingredienser (förutom proteinet) i mixern och gör en smoothie eller shake som är väl blandad. Drick den till frukost.

Sellerismoothie

  • Smoothie med selleri, morot och äpple: Detta är en av de mest kända kombinationerna och rekommenderas att appliceras på din hud innan du solar. Den backar det cellulära åldrandet, stimulerar leverfunktionerna, behandlar anemi, minskar effekterna av miljöföroreningar och ökar mängden vitaminer och proteiner. Ingredienserna för två portioner är: en selleristjälk utan blad, ett äpple, 4 morötter och saften från en halv citron. Rengör grönsakerna väl och skala dem. Skär dem i skivor och lägg dem i mixern. Lägg i den färskpressade saften och blanda ihop. Om du vill kan du mixa den innan du dricker.
  • Selleri- och apelsinshake: Detta är ett utmärkt recept för att tappa vikt och som dricks på tom mage på morgonen. Du kommer behöva en selleristjälk, saften från två apelsiner, lagerbladsfrön och en liten bit päron. Pressa apelsinerna, skär sellerin och päronet i skivor och krossa lagerbladen. Lägg allt i en mixer och mixa tills alla ingredienser är väl blandade. Vi rekommenderar att dricka denna varje dag i två veckor, ta ett uppehåll på sju dagar och sedan repetera.

Selleri-6

Bilder från Tamara Smith, Emilian Robert Vicol, Stu_spivack, Jason Eppink, Breville USA.

Kategorier: Recept Tags:
MER FÖR DIG