Några goda tips när du ska köpa en schäslongsoffa

Några goda tips när du ska köpa en schäslongsoffa

Senaste uppdateringen: 13 april, 2023

Elegansen hos en schäslongssoffa ligger i dess komfort. Dessa finns hundratals modeller, så din efterforskning bör vara uttömmande för att hitta rätt när det gäller kvalitet och design. Vad bör du tänka på innan du köper en schäslongsoffa? Här är några praktiska tips.

Varför välja en schäslongssoffa?

Schäslongsoffor är designade för funktionalitet utan att kompromissa med estetiken. Detta är en mångsidig möbel som finns i en mängd olika storlekar vilket gör det enkelt att hitta den perfekta modellen för ditt vardagsrum.

På grund av sin “L”-form är den bekvämare än konventionella möbler. Tack vare samma goda kvalitet blir den en utmärkt plats att vila på, eftersom du både kan lägga dig ner för din eftermiddagstupplur, eller förvandla den till en säng för dina gäster.

Den fällbara naturen erbjuder moduler mellan sitsen och strukturen, användbara för förvaring av föremål.

En annan fördel är att du kan sitta med fötterna uppe i soffan, vilket förbättrar din hållning. Som beskrivs i en publikation av Hospital Universitario General de Cataluña kan en dålig sittställning leda till obehag som ryggsmärtor.

Komfort, design, anpassningsförmåga och ergonomi är några av de främsta anledningarna till att välja denna typ av soffa
Komfort, design, anpassningsförmåga och ergonomi är några av de främsta anledningarna till att välja denna typ av soffa

Vi tror att du också kan tycka att den här artikeln är intressant: Vikten av att ha en bra soffa hemma

Vad bör du tänka på innan du köper en schäslongsoffa?

Det finns ett antal aspekter av schäslongsoffor att tänka på för att undvika överraskningar efter köpet. Vi berättar mer om dem:

Storleken

Helst bör soffan inte se för liten ut i rummet och måtten bör inte överstiga den yta som är avsedd att rymma den. Även om du kanske tycker att det ser bra ut vid första anblicken, kom ihåg att butikens display inte är ditt vardagsrum; det är bäst att jämföra måtten för att se om den ryms och hur du skulle kunna placera den.

Ta måtten hemma och be en säljkonsult hjälpa dig att hitta en schäslong som passar dessa proportioner. Mät sittytan, armstöden, ryggstöden och den totala längden.

Samtidigt måste du tänka på antalet personer i huset, eftersom det vägleder dig om kapaciteten på de möbler du behöver. Generellt kommer schäslonger med minst 2 sittplatser och den längre delen.

Strukturen hos en schäslongsoffa

Ramen är stödet för schäslongen. Så se till att du väljer en som är relativt robust för en lång livslängd. Massivt trä är det rekommenderade materialet. Specifikt erbjuder furu en lätt design med nästan noll sannolikhet att deformeras.

Bekvämlighet

Vadderingen är nyckeln till komforten i en soffa. Fråga säljaren om densiteten på möbelfyllningen; om den är mindre än 25 kilo, leta då efter en annan soffa. Det är trots allt vadderingen som ger en behaglig känsla när man sitter och vilar ryggen.

Skum, silikonfiber och urholkade områden är andra element som ofta används av tillverkare för att gynna ländryggen. Detta utöver tillämpningen av termoisolering och klädsel.

Visste du att en bekväm soffa hjälper till att förhindra “soffställningssyndromet”? Detta tillstånd avser de förändringar som drabbar huvudet och ryggen som ett resultat av de positioner som man har för vana att anta för vila.

Designen på en schäslongsoffa

Huvudattraktionen för dessa soffor är den långsträckta delen, som inte är en utbytbar del. På grund av detta, var uppmärksam på den sektor där du ska placera fåtöljen och se till att passa in denna charmiga del i rätt orientering i rummet. Det är en vanlig miss att man tar hem en schäslong med liggdelen åt en sida som inte har tillräckligt med plats i vardagsrummet.

Benen på en schäslongsoffa

Benen är vanligen i metall eller trä och ska tåla vikten av möblerna och dess gäster. Likaså kräver de en sammansättning som tål friktionen hos de produkter som du använder för att rengöra soffan och golvet. Här bör du också tänka på soffans höjd från golvet, eftersom du vill kunna komma inunder när du städar.

Ytterligare sittplatser

Den gemensamma schäslongen möjliggör 2 extra sittplatser till liggdelen, men det finns de med upp till 5 extra sittplatser, och även fler. Det är storleken på rummet som ska avgöra hur många ytterligare personer som ska få plats.

Klädsel

Fläcktålig klädsel är lämplig om du bor med barn eller husdjur. I det senare scenariot är lädertextilier ingen bra idé, eftersom de är mer känsliga för repor och bett. Hitta ett tyg som matchar inredningen i ditt hem och är lätt att hålla rent och snyggt.

Det är viktigt att välja klädsel som är slitstark, lätt att rengöra och som passar in i rummets stil.
Det är viktigt att välja klädsel som är slitstark, lätt att rengöra och som passar in i rummets stil.

Gillar du den här artikeln? Vi tror att du också kan vilja läsa: Mysig inredning: vad är det och hur gör man?

Andra aspekter att tänka på när du köper en schäslongsoffa

Förutom kvaliteten, designen och utrymmet som finns tillgängligt, finns det också några andra saker att tänka på när du köper den här typen av möbel. En av dem är garantin. Du vill vara säker på att garantin är en hänvisning till hur länge soffan kommer att hålla.

Din budget är nästa faktor. Du kanske vill ha en elegant soffa, men ta hänsyn till huruvida denna utgift kommer att påverka din ekonomi. Bestäm hur mycket pengar du har att investera i schäslongen och gör utifrån detta ett köp som passar din budget.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.