Hur man målar möbler av laminat

Här är en idé som är lika praktisk som sparsam! Ge fantasin fritt spelrum, förnya din inredning och måla dina gamla möbler av laminat. De kommer att se ut som nya!
Hur man målar möbler av laminat

Senaste uppdateringen: 23 september, 2022

Möbler av laminat är bra att inreda ditt hem med. Även om modernare inredningstrender lyfter fram på andra material, som melamin, kan vi fortfarande hitta dessa möbler i många hem, särskilt i köket. Om du vill dölja spår av tidens tand eller anpassa dina möbler till nya trender är det bästa alternativet att du målar dina möbler av laminat.

Några vanliga exempel på inredningsdetaljer som är tillverkade av detta material är skåp, hyllor, bänkskivor och skrivbord. Denna typ av möbler, med en blank, slät och motståndskraftig yta, är gjorda med ett lager av komprimerat sågspån eller syntetisk plast som limmas på träet.

Du kan renovera dina möbler med lite färg, och sanningen är att du inte behöver vara expert för att få ett bra resultat. Det bästa av allt är att du sparar pengar eftersom du kommer att spendera mindre jämfört med om du skulle byta ut dem mot nya.

Är du redo att lära dig mer?

Hur man målar möbler av laminat

Låt oss titta på vilka material du behöver och stegen du behöver följa för att få ett perfekt resultat.

Material innan du börjar

När du bestämmer dig för att fräscha upp stilen på dina möbler, samla först ihop alla nödvändiga verktyg och material du behöver. Leta alltid efter bästa kvalitet så att resultatet blir som förväntat. Du kommer att behöva följande:

 • Akryl eller sprejfärg i den nyans du önskar (vi rekommenderar att den matchar rummets inredning)
 • Grundfärg, även känd som primer
 • Maskeringstejp
 • Penslar
 • Liten roller
 • Sandpapper nummer 80 eller 100 och 360
 • Såpa, rengöringsmedel och vatten
 • Alkohol
 • Trasor och skynken för att skydda omgivningen
 • Tvättsvampar

1. Rengör ytan

För att börja med uppgiften måste du först rengöra möblerna mycket väl, både invändigt och utvändigt. Blötlägg en ren trasa i såpvatten och tvätta möblerna med den.

Är det en gammal möbel är ett bra alternativ att blanda ammoniak med vatten efter samma process. Om möblerna är mycket smutsiga kommer en skursvamp med sprit eller köksrengöring att vara till stor hjälp för att få bort smuts.

person häller lösningsmedel på trasa
Du kan använda alkohol eller ammoniak för den första rengöringen av ytorna du vill måla. Detta steg är viktigt innan målning.

2. Ta bort beslag och andra tillbehör

Det är viktigt att ta bort handtag, krokar, beslag, gångjärn och alla andra tillbehör innan du målar för att inte få fläckar på dem.

Passa på att byta ut dem mot andra mer moderna eller funktionella, beroende på typ av möbel. Tanken är att uppnå en helt annan stil och ge nytt liv åt dina möbler av laminat.

3. Slipa och sandpappra möblerna

Utan att ta i allt för hårt, slipa ytan på möbeln tills du tar bort det yttre lagret helt. Hur vet du när du ska sluta? Det är väldigt enkelt: du kommer att märka att glansen är borta.

Var noga med att inte använda för stor kraft eftersom du kan skada ytan. När du är klar, torka av den med en fuktig trasa för att ta bort damm från slipningen.

4. Applicera grundfärgen

Om färgen du köpt inte innehåller en sealer, applicera primer med en liten roller, låt den torka och måla ett lager till. Du kan köpa primers som sprejer, vilka är mycket snabbare att arbeta med.

I alla former förseglar denna produkt porerna i materialet. Det gör också att målarfärgen kommer att fästa mycket bättre utan att spilla något av produkten.

Vissa människor är dock nöjda med den matta, vita färgen som denna produkt ger och undviker att måla med en annan färg efteråt. Andra kombinerar primern med en färg för att uppnå pastellfärger. Men de allra flesta föredrar traditionell färg.

5. Måla dina möbler av laminat

Täck först kanterna på dina möbler med maskeringstejp för att skydda områden du inte vill måla. Leta efter en design du gillar och kombinera olika färger och mönster.

Använd en roller om du har flytande färg (var försiktig med mängden du använder). När det gäller hörnen behöver du en pensel för att komma åt. Du kan använda penslar till hela möbeln, men du riskerar att lämna penseldrag efter dig.

Å andra sidan, om du har sprejfärg har du mindre arbete att göra. Skaka den väl och spreja den på möblerna.

Oavsett typ av färg föreslår vi att du applicerar flera lager, och ger varje lager tillräckligt med tid att torka. Slipa med sandpapper mellan varje lager.

Sättet du målar på är också viktigt. Även om det inte är trä, målas laminat i fibrernas riktning (trädets naturliga markeringar) och på ett jämnt sätt.

6 Avsluta med lack

För att få ett glansigt eller matt resultat, applicera ett sista lager lack eller, om det är en möbel som används konstant, applicera två lager. Denna produkt har ingen färg, så den förändrar inte färgen på din möbel.

På grund av sin hårdhet är lack mycket användbart för att skydda materialet och ge det ett snyggt finish. Ta bort tejpen som sista steg.

Tips för att måla möbler av laminat

Du har nu lärt dig proceduren. Nu är det dags att ge dig några tips som kommer att vara till stor hjälp när du är redo att måla.

Välj en lämplig plats

Ett utmärkt knep är att placera möblerna på ett öppet utrymme, t.ex. terrassen så att du inte råkar måla på andra föremål. Om du inte har tillgång till någon, kan du också täcka saker omkring med plast för att skydda dem.

Kom också ihåg att placera tidningspapper eller plast under och runt målningsområdet så att du inte fläckar golvet, väggarna eller föremålen.

kvinna torkar av möbler av laminat
Att skydda andra föremål och vara försiktig med kanterna gör uppgiften mer effektiv. Ta dig tid att förbereda och rengöra ytor.

Korrigera och laga sprickor och skador

Om möblerna har synliga sprickor, fyll dem med ett speciellt fyllmedel med hjälp av en spatel, precis som när du reparerar en vägg. Vänta tills det torkar och sandpappra för att jämna till ytan.

Du kan använda detta material för att få hålen från handtag och beslag att försvinna om du inte vill använda dem längre eller om du köper andra handtag med nya skruvar. Du måste utföra denna procedur innan du målar med primern.

Rengör på rätt sätt

Efter att ha målat möbler av laminat, håll dem rena. Det är väldigt lätt: Använd en bomullstrasa fuktad med ditt favoritrengöringsmedel (t.ex. tvättmedel eller citron).

Torka av alla ytor, skölj med varmt vatten och torka ordentligt. Du kan komplettera med lite fönsterputsmedel vilket är lämpligt för att förhindra eller ta bort spåren som en trasa annars kan lämna efter sig.

Ta hand om dina möbler av laminat efter att du har målat dem

För att förlänga livslängden på dina möbler och se till att de förblir i gott skick, kom ihåg att inte ställa varma kastruller eller skära mat direkt på ytan om det är en köksbänk. Placera alltid ett skyddande underlägg för att bevara materialet. Undvik också att slå på ytan eller placera tunga föremål på den.

Slutligen, ta hand om dina möbler och även deras utseende. Det finns inga ursäkter! Det här är ett perfekt tillfälle att dra nytta av det du har och förverkliga dina inredningsdrömmar. Måla dina möbler i laminat för att förnya inredningen i ditt hem!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Plazaola E, Flores M, Reyes E, Castañeda K. Mobius. Muebles reciclados. Paraguay: Universidad Americana; 2015.
 • Schweigger E. Manual de pinturas y recubrimientos plásticos. 1. ° edición. España: Ediciones Díaz de Santos; 2005.
 • Santos N. Aplicación de productos de limpieza de mobiliario. Edición 2019. Logroño: Editorial Tutor Formación; 2019.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.