Momnesi hos nya mödrar: vad är det?

"Vad skulle jag göra i köket?", "Jag visste inte vad jag skulle säga", "Var är mina nycklar?". Dessa typer av svackor i minnet är normala under graviditeten och efter förlossningen. Men vad är egentligen "momnesi"?
Momnesi hos nya mödrar: vad är det?

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Många kvinnor klagar över minnesförlust när de är gravida. Men är momnesi hos nya mödrar myt eller verklighet?

Olika studier har publicerats som påpekar existensen av förändringar i hjärnan hos blivande mödrar. Omstruktureringen ifråga börjar under graviditeten och utförs fortfarande två år efter förlossningen.

Men är momnesi hos nya mödrar, en form av minnesförlust, faktiskt något som inträffar? Det ska vi titta på idag.

Glömska hos nya mödrar

En stor andel av alla gravida kvinnor säger att de är mer glömska än normalt. Det finns vissa situationer som dessa kvinnor menar är vanliga under den andra och tredje trimestern.

Dessa inkluderar att tappa bort mobiltelefonen eller nycklarna, att glömma att köpa saker, att glömma att laga mat, att missa möten, etc.

Okej, men det kan väl drabba vemsomhelst, eller hur? Hur kan det vara bevis för att momnesi hos nya mödrar är något speciellt?

Sanningen är att termen momnesi inte är något som myntats av vetenskapen, utan främst något som mödrarna själva kommit på.

Vissa läkare medger dock att kvinnor temporärt kan få sämre minne under och efter graviditeten. Detta kan vara kopplat till hormonförändringar, eller så kanske de bara oroar sig över saker kopplade till graviditeten och därför glömmer mindre saker.

Utmattningen som nya mödrar ofta upplever kan också ha något att göra med glömska efter förlossningen.

En minskning av den grå massan hos nya mödrar

Kvinna försöker komma ihåg något

Den kognitiva försämringen hos nya mödrar har stärkts av forskning.

Enligt en studie från Deakin-universitetet i Australien som publicerades i Medical Journal of Australia finns det definitivt en kognitiv försämring under vissa graviditeter.

Forskarna tittade på 20 studier som jämförde de kognitiva funktionerna hos 709 gravida kvinnor och 521 icke-gravida kvinnor. Man slog fast att gravida kvinnor har sämre kognitiva och minnesmässiga funktioner.

Mer forskning måste dock göras innan man med säkerhet kan slå fast att fenomenet momnesi hos nya mödrar är ett faktum.

Momnesi hos nya mödrar

Kvinna med bebis

En moders hjärna justerar sig för att kunna svara på bebisens behov.

Mer forskning krävs för att verkligen ge fullt stöd åt momnesins existens, men en studie från 2010 antyder att hormonförändringar kan vara ansvariga för det försämrade minnet hos nya mödrar.

Dessa hormonella modifikationer hjälper mamman att anpassa sig till kraven för att hålla barnet vid liv och god hälsa.

Hjärnan sägs välja ut de svagaste kopplingarna för att eliminera dem så att fokus kan läggas på vad som är viktigt: hennes känslomässiga band och svar på bebisens behov.

Vad är egentligen momnesi?

Hur uttrycker sig momnesi hos nya mödrar?

Det finns ingen avgörande data som stärker existensen av momnesi, men många nya mödrar säger att de upplevt det.

Det finns alltså inga avgörande vetenskapliga bevis som säger att gravida kvinnor och nya mödrar lider av sämre minne. Många kvinnor säger dock att så är fallet.

Data från en annan studie stödjer dock testen att graviditet påverkar kvinnans förmåga att utföra vissa uppgifter, mer specifikt de som är kopplade till spatialt minne.

Denna glömska kan ha att göra med de höga nivåerna av prolaktin och progesteron i den blivande moderns kropp.

Låt oss titta på några vanliga situationer som drabbar de som verkar ha drabbats av momnesi. De kan vara kopplade till svårigheterna med det spatiala minnet som vi nämnde ovan:

 • De lägger en vända tvätt i tvättmaskinen och glömmer sedan att ta ut den.
 • De öppnar dörren men lämnar nyckeln på utsidan.
 • Kanske går de till matbutiken, men glömmer vad de skulle köpa.
 • De glömmer att de har mat i ugnen tills lukten av bränd mat påminner dem.
 • Vidare kan de gå till ett rum för att göra något, men när de väl kommit in har de glömt vad de skulle göra.

Momnesi hos nya mödrar: hur man hanterar det

Om du känner att du är mer glömsk nu när du är gravid så ska du inte oroa dig! Momnesi tycks drabba många kvinnor. För att minimera dess påverkan föreslår vi att du:

 • Skriver en att göra-lista samt inköpslista och inte gå och handla utan den.
 • Be om hjälp och försök inte göra allt själv.
 • Försök att vila (även om det inte är lätt med en bebis hemma). Kom ihåg att din hälsa är viktigare än att ha ett fläckfritt hem. Sömn när bebisen gör det om du kan.
 • Njut av egentid. Din partner måste kunna ta hand om bebisen på egen hand då och då, och du kan även be en närstående att ta hand om den så att du kan slappna av. Ta dig tid att göra saker du njuter av.
 • Motionera.
 • Ägna dig åt pussel eller spel som tränar minnet.
 • Ät en balanserad kost. Din hjärna behöver många näringsämnen för att fungera som den ska.

Känner du igen exemplen vi gett ovan? Då kanske du också har drabbats av momnesi. Vetenskapen har ännu inte lyckats stärka termen fullt ut, men det är uppenbarligen en verklighet för många nya mödrar.

Vad tror du?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.