6 misstag du kan göra när du använder ugnen

Det finns vissa misstag du kan göra när du använder ugnen som påverkar dess funktion och effektivitet
6 misstag du kan göra när du använder ugnen

Senaste uppdateringen: 03 september, 2022

Här har vi samlat några mycket vanliga misstag som vi kan göra när vi använder ugnen. Lär dig om dem här så att du kan använda din ugn på bästa sätt när du tar dig an ditt nästa recept!

Det finns vissa misstag du kan göra när du använder ugnen som påverkar dess funktion och effektivitet. Denna apparat är en av de mest praktiska och användbara vi har i ett kök, och felaktig användning kan göra att recept misslyckas eller minska ugnens livslängd. Så hur kan du undvika dessa vanliga misstag? I den här artikeln lär vi dig om de 6 vanligaste.

Matlagning är en konst som kommer med en mängd knep och hemligheter. Om du vill baka som ett proffs är det därför nödvändigt att du är medveten om vissa detaljer. Oavsett om det beror på lathet eller okunskap, är det troligt att du har förstört en maträtt eller ett bakverk vid ett eller annat tillfälle på grund av något av dessa vanliga misstag.

6 misstag du kan göra när du använder ugnen

Ugnen har blivit en av favoritapparaterna i köken i miljontals hem. Den ger oss möjligheten att tillaga hundratals läckra recept och det är en apparat som står i alla våra kök.

Det är dock nödvändigt att lära sig att undvika de misstag du kan göra när du använder ugnen, eftersom resultatet av dina ansträngningar i köket förstås beror på detta. Läs vidare för att lära dig mer!

1. Det är ett vanligt misstag att inte förvärma ugnen innan du använder den

Detta är en av de viktigaste reglerna för optimal användning av denna enhet. Innan du använder den måste du alltid förvärma ugnen. Detta är inte något som är valbart, utan tvärt om helt avgörande för att få det förväntade resultatet.

Du bör värma ugnen i minst 15 minuter innan du sätter in maten, så att resultatet blir som förväntat och tillagningen så jämn som möjligt.

Man använder ugnen och kontrollerar maten
För att dina recept ska ge dig det resultat du förväntar dig är det viktigt att förvärma ugnen.

Vi tror att du också skulle vara intresserad av att läsa den här artikeln: Chokladmousse med tofu: En hälsosam efterrätt som du kommer att älska

2. Att inte ställa in formen på den höjd som den behöver

Detta är ett av de vanligaste misstagen många gör när de använder ugnen. Kom ihåg att du behöver veta hur du reglerar temperaturen i ugnen så att dina recept inte blir brända eller tvärtom inte blir helt tillagade.

Visste du att höjden på vilken du placerar formen eller plåten i ugnen beror mycket på vilken typ av tillagning som rätten kräver? Nedan tar vi upp några av de grundläggande reglerna:

  • Den övre delen eller ugnen: Det här är den del av ugnen som uppnår högst temperatur, varför den är idealisk för mycket snabb tillagning. Det kan handla om en gratäng som behöver lite färg eller en plåt med något som behöver värmas upp så snabbt som möjligt.
  • Ugnens mittdel: Denna del är perfekt för att tillaga fisk, baka kakor, bröd, lasagne och andra recept som kräver lite längre tillagningstid.
  • Nedre delen av ugnen: Detta är den delen av ugnen som är mest rekommenderad för rätter som kräver mycket lång tid för att bli färdiglagade, till exempel tjocka och stora köttbitar.

3. Att öppna och stänga ugnsluckan för ofta

Det har förmodligen hänt dig någon gång: du håller på att baka en tårta eller kaka, och då och då öppnar du ugnsluckan för att se hur det går. Men hur mycket du än tittar och väntar så verkar inte tårtan vilja pösa upp och växa sig större. Varför är det så? Jo, det beror på temperatursänkningen som sker när du gläntar på ugnsluckan. Varje gång du öppnar ugnen kan du tappa upp till 50 °C, vilket gör tillagningen av din mat ojämn.

Därför har de flesta ugnar ett fönster i ugnsluckan så att du kan hålla ett öga på dina rätter och bakverk utan att släppa ut värme under processen. 

4. Att använda olämpliga formar och fat när du använder ugnen

Om du är ny i matlagningsvärlden är detta ett av de vanligaste misstagen du kan göra när du använder ugnen. Alla behållare eller formar är inte lämpliga att använda i ugnen eftersom de inte tål så pass höga temperaturer.

Se därför till att alltid använda glas, lergods eller rostfritt stål som är märkta som ugnssäkra. Använd aldrig plastbehållare eftersom de kan smälta väldigt snabbt.

5. Att inte rengöra ugnen efter användning

Renlighet i köket är avgörande för att garantera familjens hälsa och för att säkerställa att recepten smakar som de ska. Precis som mikrovågsugnen bör du försöka rengöra din ugn med vatten och diskmedel efter användning när den har svalnat av.

Ättika har visat sig vara ett bra substitut för konventionella kemikalier som säljs för avfettning och desinfektion. Det är alltså ett naturligt rengöringsmedel som du kan använda för just detta ändamål.

Detta kommer att garantera att det inte finns några spår av fett eller smuts som kan ge din nästa maträtt en oönskad arom och smak. Föreställ dig att baka en mjuk kaka efter att du har tillagat en stek. Rengör du inte ugnen ordentligt kommer kakan med största sannolikhet att vara impregnerad med en köttig arom.

Rengöring innan du använder ugnen
Både kommersiella avfettningsmedel och ättika är bra alternativ för att rengöra din ugn.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också kommer att tycka om att läsa den här: 11 sätt att använda bikarbonat som rengöringsmedel

6. Att fortsätta använda en mycket gammal ugn

Lyckligtvis är ugnar inte längre det privilegium för ett fåtal som de en gång var. Så idag är det möjligt för många av oss att investera i en ugn av god kvalitet. Denna investering kommer att göra din matlagning säkrare, snabbare och effektivare.

Försök att undvika dessa misstag när du använder ugnen

På det stora hela kommer du att få ut mer av din ugn om du är medveten om dessa misstag du kan göra när du använder den. Kom ihåg att investera i en ugn av god kvalitet, att förvärma ugnen innan användning och att vara uppmärksam på tillagningstid och temperatur. Se självklart också till att alltid rengöra din ugn efter användning.

Att ta hand om din ugn är inte så svårt som det verkar. Kom ihåg att med kontinuerligt underhåll kan du se till att ugnen fungerar som den ska och förlänga dess livslängd.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Arias Flores, A. I. (2019). Evaluación a nivel laboratorio, de la acción desinfectante y desengrasante del vinagre sintético blanco al 4 %, con vida de anaquel caducada, como sustituto a productos químicos comunes (Doctoral dissertation, Universidad de San Carlos de Guatemala).
  • Improve Your Kitchen and Food Safety. Am J Lifestyle Med. 2016;10(1):21-22. Published 2016 Jan 13. doi:10.1177/1559827615609043

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.