Fryst kött: Hur länge kan det lagras?

Frysen kan hjälpa oss med mycket i vårt dagliga liv. Att ha fryst kött gör det möjligt att lägga mindre tid på att handla mat varje dag och ändå ha tillgång till bra råvaror.
Fryst kött: Hur länge kan det lagras?
Anna Vilarrasa

Skriven och verifierad av nutritionist Anna Vilarrasa.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Vi vet alla att färskt kött är ett livsmedel med mycket kort hållbarhet. Genom att frysa ner det kan vi förlänga hållbarheten samtidigt som vi bevarar kvaliteten och näringsämnena. För att vi ska kunna behålla kvaliteten på ett bra köttstycke under en längre tid måste vi dock ta hänsyn till några viktiga aspekter.

Att frysa ner mat gör att den håller längre eftersom det förhindrar tillväxten av patogena mikroorganismer som kan göra att den blir dålig eller kontaminerad. På så sätt kan fryst mat hålla sig länge i frysen utan att bli skämd.

Men det finns alltid gränser. Det är viktigt att förstå att maten inte håller för evigt, även när den är fryst.

Hur länge håller fryst kött?

En person som plockar upp en köttbit.
Både före och efter frysning måste du vara uppmärksam på vissa aspekter så att det frysta köttet inte blir dåligt.

Tiden olika livsmedel håller i frysen varierar mycket, beroende på typ av mat. Fryst kött håller sig till exempel kortare tid än grönsaker.

En av de främsta anledningarna till att frystiden är olika är mängden fett som finns i varje typ av kött. I nedan lista kan du se hur länge olika typer av fryst kött i genomsnitt kan hålla i frysen:

 • Mycket fett kött och fet korv håller sig i frysen i 1 till 2 månader.
 • Hamburgare och andra förberedda rätter med färsk köttfärs, mellan 3 och 4 månader.
 • När det gäller kalvkotletter och färskt lamm och fläskkött kan vi frysa dem i 4 till 12 månader.
 • Kyckling, kalkon och annat fågelkött tål 9 till 12 månader i frysen.

Vid låga temperaturer stoppar vi bakterietillväxt, men inte oxidationsreaktioner. Och även om det sker långsamt, fortsätter den process som gör att fettet härsknar.

Denna process genom vilken maten härsknar är en av huvudorsakerna till att köttets näringsvärde försvinner.

En artikel i tidskriften Food Science and Technology beskriver just det. Härskningsprocessen påverkar smaken, konsistensen och färgen på fryst kött. Även om vi inte märker det vid första anblicken måste vi veta att det kommer att hända förr eller senare om vi inte använder köttet.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: 9 matvaror du inte borde förvara i frysen

Tips för att hålla köttkvaliteten intakt

En kvinna tittar på sin frys.
Att städa upp i kylen rekommenderas starkt för bättre förvaring av din mat.

För att bibehålla kvaliteten på fryst kött och förhindra att vi förlorar en del av dess näringsvärde, behöver vi använda oss av några enkla tips som hjälper till att hålla köttet i gott skick:

 • Ställ in frysen på rätt temperatur, eftersom det hjälper köttet att frysa in snabbare.
 • Vakuumförsegla frysta livsmedel: Du bör slå in dem i plastfolie eller förvara dem i lämpliga behållare. Annars riskerar de att förlora vatten, absorbera dålig lukt, torka ut eller få köldskador.
 • Frys in kött i mindre förpackningar eller små portioner: När vi fryser in mycket stora bitar tar mitten av produkten längre tid att frysa och detta kan påverka kvaliteten. Dessutom kan det bildas iskristaller i maten som vid upptining bryter strukturerna och förstör egenskaperna.
 • Skär bort synligt fett från bitarna: Som vi nämner ovan så stoppar frysning inte härskningsprocessen i fett och det kan med tiden förstöra köttet.
 • Frys in tillagat kött eller köttgrytor i lufttäta plast- eller glasbehållare: Vi bör vänta tills de är kalla innan vi lägger in dem i frysen.

Om du vill förhindra att frysen blir rörig är det viktigt att märka varje förpackning med vad den innehåller och frysdatum, samt att försöka hålla ordning på saker och ting. På så sätt slipper du slänga kött som kan ha gömt sig i frysen och som inte längre är i bra skick när du hittar det.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Tio pålitliga trick mot svullna ögon och mörka ringar

Att veta hur man tinar fryst kött ordentligt

Det är viktigt att vara uppmärksam på frysförhållandena, eftersom detta hjälper dig att veta hur du ska tina upp dina råvaror ordentligt. Det är rätt meningslöst att ha förvarat köttet bara för att förstöra det när det kommer till upptiningen.

Fryst kött ska tinas kallt. Det är inte en bra idé att låta kött ligga i rumstemperatur eller nära en värmekälla för att påskynda processen.

Detta kan bland annat uppmuntra tillväxten av hälsovådliga bakterier, enligt forskning publicerad i tidskriften Current Opinion in Infectious Diseases.

Det bästa sättet att tina fryst kött är att låta det ligga i kylen i cirka 24 timmar. Eller, om du inte planerat i förväg, kan du använda avfrostningsfunktionen på mikrovågsugnen.

Det man ska tänka på är att när man väl har tinat köttet ska det tillagas direkt. När temperaturen närmar sig mellan nära 4 och 6 grader börjar bakterierna som kan ha funnits före frysningen att föröka sig.

Om du efter tillagning märker att du inte kommer att konsumera det direkt kan du frysa in de tillagade köttbitarna igen. Men frys aldrig in rått kött, som har blivit upptinat, igen.

Använd frysen för att öka hållbarheten på kött

Om du vill ha fryst kött av hög kvalitet är det bästa du kan göra att köpa färskt kött och frysa in själv. Du kan köpa större köttbitar som du skär upp och fryser in enligt de tips vi diskuterat ovan. På så sätt kommer du alltid att kunna kontrollera produktens kvalitet bättre än om du köper kött som redan är fruset.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Amaral A.B et al. Lipid oxidation in meat: mechanisms and protective factors: a review. Food science and technology. Diciembre 2018. 38(1).
 • Haselbeck AH., Panzner U., Im J., Baker S., et al., Current perspectives on invasive nontyphoidal salmonella disease. Curr Opin Infect Dis, 2017. 30 (5): 498-503.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.