Tio pålitliga trick mot svullna ögon och mörka ringar

Genom att göra en snabb massage kring ögonens konturer kan du underlätta dränering och cirkulation. Det kan hjälpa dig att bli av med den trötta blicken som kommer av svullnad och mörka ringar.
Tio pålitliga trick mot svullna ögon och mörka ringar

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

För att motverka svullna ögon och mörka ringar runt ögonen är det viktigt att ha en hälsosam livsstil. Även om man kan använda kosmetiska produkter för att minska problemets synlighet, krävs det andra åtgärder för att förhindra att de ständigt återkommer.

Dessa skönhetsbrister är resultatet av vätskeansamling, hormonella förändringar och ohälsosamma vanor. Samtidigt är det ofta så att man inte alltid lägger så stor uppmärksamhet på denna del av ansiktet under den vardagliga skönhetsrutinen.

Svullna ögon och mörka ringar är ingenting som egentligen är farligt, men många söker ändå efter metoder för att bli av med detta eftersom det gör att man ser trött, sjuk och äldre ut. Lyckligtvis finns det enkla tips som kan hjälpa dig att ge ditt ansikte ett piggare och fräschare utseende.

Vad orsakar svullna ögon och mörka ringar?

Svullna ögon kan komma av vätskebrist

Innan du läser följande tips för att motverka svullna ögon och mörka ringar, kan det vara en bra idé att känna till de huvudsakliga orsakerna till detta. Med tanke på att några av dem är kopplade till den personliga livsstilen, kan det vara bra att undvika vissa vanor för att på så vis förhindra att de uppkommer. Det motverkar samtidigt långtidseffekter som svullnaden har på området kring ögonen.

Vanliga orsaker till svullna ögon:

 • Fläckar på grund av mycket melanin i huden eller solexponering (hyperpigmentering)
 • Plötsliga hormonella förändringar
 • Mediciner som kortison och kärlvidgande medel
 • Sömnbrist eller att du vaknar ofta under natten
 • Att gnugga ögonen för hårt
 • Vätskeansamling eller ödem
 • Sköldkörtelsjukdomar som hypotyreos
 • Näringsbrist
 • Tidigt åldrande

Tips för att motverka svullna ögon och mörka ringar

För att svara på behovet av att förhindra svullna ögon och mörka ringar har kosmetikaindustrin utvecklat en mängd olika krämer för att ta hand om känslig hud. Det finns också professionella behandlingar som görs med laser eller pulserande ljus.

Men det finns dock flera alternativa medel som hjälper dig få bukt med dem naturligt utan att du bränner hål i fickan. Det är faktiskt en bra idé att tillämpa dem som ett komplement till alla olika typer av behandlingar. Prova på dem genast idag!

1. Sov ordentligt

En god sömnkvalitet är en avgörande faktor för att hålla huden i gott skick. Därför, om ditt mål är att bli av med svullna ögon och mörka ringar måste du se till att du får tillräckligt med sömn.

Tips:

2. Tvätta alltid av ditt smink

Ett grundläggande steg för att se bra ut och hålla ditt ansikte piggt och fräscht är att ta bort sminket varje kväll innan du går och lägger dig. Kosmetiska produkter kan hjälpa dig att se bra ut under dagen, men ifall du lämnar på det under natten kommer det att resultera i att mörka ringar och andra imperfektioner börjar skapas i ditt ansikte.

Tips:

 • Gnid lite mandelolja på huden för att ta bort sminket.
 • Föredrar du, kan du i stället använda en sminkborttagningskräm eller mjölk.

3. Begränsa ditt saltintag

Äter man mycket natrium kan detta vara en orsak till varför man har svårt att bli av med svullna ögon och mörka ringar. Det beror på det faktum att natrium binder vätska, vilket ökar svullnad och minskar cirkulationen.

Tips:

 • I stället för att använda salt i maten, använd örter och kryddor som oregano, timjan, lagerblad och gurkmeja.
 • Läs även etiketterna på de livsmedel du köper och undvik dem som innehåller för mycket natrium.

Kolla även in den här artikeln: 8 överraskande fördelar med havssalt

4. Ät gröna grönsaker

Gröna bladgrönsaker är mycket fördelaktiga för hudhälsan. Detta beror på att de kan hjälpa till med att optimera syresättningsprocessen vilket i sin tur förhindrar svullnad kring ögonen. Och förresten, de innehåller dessutom antioxidanter som förhindrar för tidigt åldrande.

Tips:

 • Lägg till fler gröna grönsaker i din kost genom att göra sallader eller smoothies. Ät dem råa för att få i dig 100% av deras näringsämnen.

5. Öka ditt vattenintag

Vätskebrist kan leda till utvecklingen av många förändringar i huden i ansiktet. Förutom att det leder till torrhet, kan det också öka försvagningen av vävnader och leda till att skönhetsfel som mörka ringar och kråkfötter kring ögonen börjar uppkomma.

Tips:

 • Drick ca 7 till 8 glas vatten under dagen.
 • Om du föredrar, gör örtteer och fruktinfusioner eller pressa färska juicer.

6. Ät citrusfrukter

Citrusfrukter och andra källor till C-vitamin kan hjälpa kroppen öka sin kollagenproduktion. Detta ämne förhindrar inte bara uppkomsten av rynkor, utan stärker också den tunna huden kring ögonen.

Tips:

 • Lägg till mer apelsin, grapefrukt, citron och andra citrusfrukter i din dagliga kost.
 • Om du vill kan du pressa frukterna till en juice eller tillsätta dem i smoothies.

7. Använd solskydd

Använd solskydd

Effekten av solens UV-strålar är en vanlig orsak till hyperpigmentering i området runt ögonen. Det försvagar också vävnaderna och orsakar uppkomsten av rynkor.

Tips:

 • Använd solskyddskräm, gärna med reflekterande verkan om du vill.
 • För extra skydd, bär solglasögon varje dag.

8. Massera området runt ögonen

Med en snabb massage med fingertopparna kan du skapa en lymfatisk dränering och minska dessa skönhetsfel. Det bästa är att komplettera med lite eterisk olja eller hudkräm, detta underlättar för en bättre stimulering av cirkulationen.

Tips:

 • Applicera några droppar kokos- eller mandelolja kring ögonen och massera försiktigt in den med cirkulära rörelser med fingertopparna.
 • Gör det varje kväll innan läggdags.

9. Använd gurkskivor mot svullna ögon och mörka ringar

Gurka är fortfarande den klassiska kuren för att motverka svullna ögon och mörka ringar. Tack vare dess antiinflammatoriska och uppfriskande egenskaper minskar denna grönsak dessa skönhetsfel och hjälper dig att se pigg och fräsch ut igen. Gurkskivor har också en lugnande verkan på huden och kan därför minska eventuella irritationer i området.

Tips:

 • Skär några skivor gurka och lägg dem i frysen.
 • Sedan, när de är kalla, lägg dem över ögonlocken och låt dem verka i 5 minuter.

10. Träna för att motverka svullna ögon och mörka ringar

Träning i sig själv hjälper dig inte att bli av med mörka ringar. Men gör du det regelbundet, främjar detta cirkulationen i kroppen vilket hjälper till att minska svullnaden. Det förbättrar hudens syreupptagningsförmåga och gör att du kan hålla ditt ansikte friskt och fräscht.

Tips:

 • Träna minst 20 minuter om dagen.
 • Om du inte kan ta dig till ett gym, gör en rutin hemma eller gör alternativa aktiviteter som dans eller cykling.

Tycker du att ditt ansikte ser trött ut? Har du svullna ögon och mörka ringar som ständigt återkommer? Följ våra tips och ta farväl av dessa brister! Även om de inte försvinner mirakulöst över natt, hjälper dessa kurer till att gradvis minska skönhetsbristerna.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.