9 matvaror du inte borde förvara i frysen

9 matvaror du inte borde förvara i frysen

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att förvara mat ordentligt är ett av de bästa sätten att spara pengar och minska matsvinn. Det går att göras på en rad olika sätt, speciellt om man drar nytta av de låga temperaturerna i kylskåpet. Problemet är att alla matvaror inte lämpar sig för kylskåpet, och ännu färre bör förvaras i frysen.

Det må vara sant att du kan frysa nästan allt, men vissa matvaror förlorar sin smak eller konsistens efter att ha utsatts för extremt låga temperaturer.

För att undvika det vill vi dela med oss av nio matvaror du inte borde förvara i frysen.

1. Salladsgrönsaker

sallad

För att njuta av den fräscha smaken av grönsaker i din sallad är det bäst att bara tillreda just den mängd du vill äta.

Om du får rester ska du undvika att lägga dem i frysen. Det får dem att vissna och tappa sina härliga smak.

Tvätta istället grönsakerna, torka dem med papper och slå in dem i en plastpåse innan du förvarar dem längst ner i kylen.

Försök äta dem nästa dag så att de inte blir dåliga.

2. Mjölk

Huruvida du förvarar din mjölk i frysen beror på vad du ämnar göra med den.

Om du planerar att dricka den som vanligt får du bara klumpar som måste tinas.

Om du planerar att använda den för att göra desserter, tårtor eller andra recept kan du dock frysa mjölken utan problem i upp till 24 timmar.

3. Ägg med skalet på

agg

Som vi redan vet blir vätskor fasta i frysen, och kräver mer utrymme eftersom de har en tendens att svälla.

Ägg är inget undantag, och att frysa ner dem kan vara ett allvarligt misstag.

Vätskan inuti hårdnar och sväller, vilket knäcker skalet. De kan till och med explodera och orsaka en väldigt oangenäm lukt i din frys.

Det bästa sättet att förvara ägg är att förvara dem i botten av kylen eller på en sval plats i köket.

4. Gräddfil

Gräddfil förlorar sin smak och konsistens om du förvarar den i frysen. Resultatet är inte trevligt och ibland inte ens användbart för andra recept.

Det är bäst att kolla etiketten och försöka äta den så fort som möjligt.

5. Yoghurt

yoghurt

Konsistensen på naturell eller grekisk yoghurt ändras om den förvaras några dagar i kylen. Vissa typer kanske klarar sig bra, men de flesta förlorar sina egenskaper.

6. Ost

Ost är ytterligare en mjölkprodukt som enkelt skadas när den förvaras i frysen. Den kan bli seg, smulig eller till och med anta en sandig textur samtidigt som den förlorar sin mjukhet.

När du tinar osten kommer du märka att den är svårare att använda i andra recept, och du kommer definitivt inte uppleva samma härliga smak som när den är färsk.

7. Vispade äggvitor

aggvitor

Har du några vispade äggvitor över? Då borde du använda dem för att göra en naturlig ansiktsmask eller hårinpackning.

Om du försöker förvara dem i frysen skadar du bara den kletiga konsistensen och deras andra egenskaper.

När du tinar dem släpper de sedan ut en flytande stank som förstör alla recept de används i.

8. Potatis

Potatis har högt vatteninnehåll, som kristalliseras när de förvaras i frysen. När du beslutar att använda dem blir de mjuka och får en annorlunda smak.

Om du beslutar att trots detta frysa dem är det bäst att tillaga dem i lite kokande vatten först.

Det bästa sättet att hålla potatis i perfekt skick är genom att förvara dem på en sval, mörk och framförallt torr plats.

9. Kaffe

frysen

När det har tinat kommer du märka att kaffet har förlorat sin härliga doft. Utöver det kan kylan förstöra kaffets naturliga näringsinnehåll.

Begår du fortfarande misstag när du ska förvara mat? Om du kommit på att du gjort dig skyldig till några av ovan nämnda fel borde du försöka hitta ett nytt sätt att förvara dina matvaror eller bara köpa vad du planerar att tillaga på kort sikt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Larder CE., Abergel M., Kubow S., Donnelly DJ., Freeze drying affects the starch digestibility of cooked potato tubers. Food Res Int, 2018. 103: 208-214.
  • Pal P., Shepherd D., Hamid N., Hautus MJ., The use of freeze dried retronasal stimuli to assess olfactory function. Clin Otolaryngol, 2019. 44 (5): 770-777.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.