Hur man använder en vedeldad ugn

Om du vill prova på att använda en vedeldad ugn finns det några riktlinjer och knep du bör tänka på. Vi tar upp några tips i dagens artikel.
Hur man använder en vedeldad ugn

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Den vedeldade ugnen är bland de äldsta ugnen som finns. Som du kan förvänta dig skiljer de sig mycket från de moderna versionerna vi använder idag. Men de har samma syfte: att låta oss laga mat på ett hälsosamt och naturligt sätt. Skulle du vilja lära dig att använda en vedeldad ugn? Läs då vidare!

Ursprungligen hade man vedeldade ugnar under jorden. Man började med att lägga glödande kol i basen av hålet och sedan placera maten ovanpå. Därefter täckte man över hålet med stenar för att hålla värmen inne. Detta kom att tillaga köttet i dess egen köttsaft och bevara alla dess näringsegenskaper.

Moderna vedugnar har en annan form, men tillagningsmetoden förblir densamma. Eftersom de kan hålla en mycket stabil temperatur är de effektiva och snabba. Du kan också tillaga några väldigt goda rätter i denna sorts ugn: pizzor, kött, bröd och även bakverk.

Hur man använder en vedeldad ugn

I dagens artikel ska vi dela med oss ​​av några riktlinjer och tips för hur man använder en vedeldad ugn på ett så effektivt sätt som möjligt. Du kan notera att metoden är billigare än att använda en modern ugn eftersom du sparar på gas och el. Dessutom kommer dina maträtter att smaka bättre än någonsin!

Du kanske vill läsa den här artikeln: Utsökt kinesiskt recept med kyckling med sötsur sås

Få igång en bra eld

Först måste du få igång en bra eld i din ugn. Hemligheten är att använda ved av god kvalitet. Om du inte har så mycket tid kan du börja med ved från barrträd som snabbt tar eld. När elden når rätt temperatur kan du lägga till hårdare ved.

Lägg veden i ett cirka 10 centimeter tjockt lager över hela basen av ugnen. Se till att använda de mindre bitarna av veden först. Sedan kan du gradvis lägga till tjockare vedklabbar.

Låt elden andas

Till att börja med måste du lämna ugnsluckan och dragluckan öppna. På så sätt får du tillräckligt med syre till elden.

Matlagning

Innan du kan börja laga mat måste elden nå cirka 500 °C och hålla sig vid den temperaturen i cirka en halvtimme. Sedan, när lågan slocknat, ta bort en del av glöden och vänta tills ugnen svalnat till cirka 250 °C. Minska samtidigt cirkulationen till lite mer än hälften genom att stänga till luckan.

Din tillagningstemperatur kommer att variera beroende på mängden och typen av mat du lagar, men du kan sikta på att börja laga mat när den når 250 °C.

pizza från vedeldad ugn

Ytterligare riktlinjer för att använda en vedeldad ugn

Vissa av dessa riktlinjer kan verka mindre viktiga, men de gör stor skillnad för resultatet du får i slutänden:

 • Ved: Använd vinstockar, ek eller stenek.
 • Vedklabbarnas formation: Placera vedbitarna i form av en pyramid. Du kan också använda papper för att tända en låga.
 • Eld: Medan du gör upp elden, se till att hålla draget och dörren öppen för att tillföra syre till elden
 • Mat: Du bör sätta in maten i ugnen när kupolen blir vit.
 • Användning: När lågan börjar svalna kan du ställa in en gryta för att koka eller tillaga fisk.
 • Tid: Du bör tända ugnen en och en halv timme innan du faktiskt planerar att börja laga mat.

Var försiktig när du använder en vedeldad ugn

Som alla apparater som använder eld måste du vara försiktig. En vedugn kommer upp i höga temperaturer, så du riskerar att bränna dig. Dörrarna och handtagen kan bli varma mycket snabbt. Därför rekommenderar vi att du använder ugnsvantar och att du alltid har dem till hands så att du inte glömmer att använda dem.

Du måste också vara försiktig när du öppnar luckan eftersom du inte känner värmen direkt. Som ett resultat kan du tro att ingenting händer. Konvektion fungerar dock annorlunda än gasugnar eller elektriska ugnar. Så du bör öppna dörren och försöka hålla dig så långt borta som möjligt.

Dessutom måste du se till att du har alla redskap du behöver till hands. Till exempel kan du behöva en spade med långt skaft så att du kan nå botten av ugnen utan att behöva komma för nära. Det finns också speciella handskar för att hantera varma föremål som kan vara mycket användbara.

Enkelt och gott italienskt bröd

Slutsats

Att laga din mat i vedeldad ugn är en underbar upplevelse som tar dig tillbaka till själva ursprunget av den kulinariska konsten. Den är väldigt enkel att använda, så länge du följer riktlinjerna vi tagit upp i den här artikeln.

Kom ihåg att vara uppmärksam på temperaturen. Till exempel bakar du bröd vid 225 °C, tillagar kött vid 250 °C och kokar en gryta vid 150 °C.

Vi hoppas att du får ut det mesta av din vedeldade ugn och får avnjuta några näringsrika och välsmakande måltider. Du måste dock se till att vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att skydda dig själv och dina nära och kära när du lagar mat.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • El Tiempo, D. (2014). El horno de leña saca buen pan.
 • Salazar, G. S., Fuertes, J. O. M., Castro, Á. G., & Paredes, R. E. DESARROLLO Y APLICACIÓN DE UN PROCESO EXPERIMENTAL PARA CALIFICAR EL FUNCIONAMIENTO TÉRMICO DE UN HORNO PORTÁTIL DE LEÑA.
 • Huachichullca, C. (2020). La tradición del pan de horno de leña se mantiene en Nulti.
 • García Pacheco, G. E., & Pañi Riera, L. X. (2013). Optimización de la eficiencia energética de la leña (Eucalyptus Globulus) como combustible en un modelo de horno de ladrillo artesanal, a través del análisis y modificación de las características del combustible(Bachelor’s thesis).
 • Cabrera Moreno, C. V. (2019). Construcción experimental de un horno de leña mejorado para comparar su eficiencia con un horno de leña tradicional(Bachelor’s thesis, Universidad Nacional de Chimborazo, 2019).
 • GUALLICHICHO-MORALES, F. E. (2015). EL HORNO DE BARRO Y SU INFLUENCIA SOBRE LAS PREPARACIONES CULINARIAS DEL VALLE DE LOS CHILLOS(Doctoral dissertation, UNIBE).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.