Tre vanor som hjälper dig att minska symtomen på gastrit
Har du någonsin känt en svidande känsla i magen? Det indikerar att din magslemhinna kan vara inflammerad. I denna artikel ska vi hjälpa dig att minska symtomen på gastrit med tre goda vanor.
Gastrit kan ha många olika orsaker. Att ta ett läkemedel på tom mage när läkaren sagt att du ska ta det med mat kan t.ex. irritera magslemhinnan. En ohälsosam kost och alkohol kan också orsaka gastrit.
Idag kommer du upptäcka andra orsaker och hur man förebygger dem genom att inkludera vissa vanor i din rutin.
Hur man kan minska symtomen på gastrit
1. Drick tillräckligt med vatten
För att minska symtomen på gastrit måste du dricka gott om vatten eftersom det hjälper till att avgifta kroppen. Vidare kan vatten hjälpa till att tillfälligt lindra smärtan och känslan av halsbränna eller tunghet.
Denna artikel kanske intresserar dig: 7 enkla sätt att dricka vatten oftare
Men var försiktig så att du inte dricker för mycket, eftersom kroppens surhetsnivåer kan bli obalanserade och därmed förvärra gastriten.
Innan du dricker de rekommenderade åtta glasen (runt två liter) om dagen bör du fråga dig hur aktiv du är.
Om du har ett jobb som kräver att du är i konstant rörelse, utövar en sport eller gymmar, kanske du bör dricka mer än åtta glas. Om du istället är stillasittande kanske du inte behöver så här mycket vatten.
Försök att lyssna på kroppen för att slå fast när du bör dricka vatten.
Alla är unika, så det finns ingen bestämd mängd vatten du måste dricka. Mängden kommer bero på vad du gör och huruvida din kropp signalerar efter vatten eller inte.
2. Följ en bra kost
Om du vill minska symtomen på gastrit måste du komma ihåg vissa kostmässiga förändringar.
Här kommer några tips du kan använda dig av:
- Undvik vissa livsmedel: choklad, citrusfrukt, tomat och lök kan förvärra symptomen på gastrit. Försök att undvika dem eller konsumera den bara med måtta.
- Ät långsamt: att inte tugga maten ordentligt och att äta stora mängder mat på kort tid kan förvärra din gastrit.
- Dela upp dina måltider: att endast äta 2-3 måltider är inte det bästa valet. Det innebär att du måste äta mycket mer vid dessa måltider, vilket påverkar magen och matsmältningen. Försök istället att äta 4-5 måltider om dagen. På så sätt undviker du hunger mellan måltider och du kommer låta magen smälta maten bättre.
- Ät inte förbjudna livsmedel: det finns vissa livsmedel du definitivt inte får äta om du lider av gastrit. Det kan röra sig om kryddiga livsmedel, fet mat och kryddstark mat, eftersom de kan störa magen.
- Inkludera mer frukt och grönsaker i din kost samtidigt som du följer ändringarna ovan.
3. Förändra dåliga vanor för att minska symtomen på gastrit
Att fortsätta med dåliga vanor kommer inte låta dig kontrollera din gastrit, så eliminera dem så snart som möjligt.
Nedan kommer du upptäcka att många saker du inte trodde påverkade magslemhinnan faktiskt kan förvärra dina symptom:
- Koffein: det finns i kaffe, vissa läskedrycker och teer. Koffein irriterar magslemhinnan. Det kanske är svårt att sluta med koffein inledningsvis, men du bör försöka undvika det.
- Alkoholhaltiga drycker: även om ett glas vin om dagen kan vara bra, kommer du förvärra din gastrit om du överdriver. Försök att dricka med måtta och inte varje dag. Det bästa är att börja fasa ut alkohol om du vill återhämta dig helt och hållet.
- Tobak: om du tror att tobak bara påverkar lungorna så ska du tänka om. Rökning är en otroligt dålig vana som inte låter dig minska symtomen på gastrit. Börja röka mindre eller sluta helt och hållet.
Vi hoppas att dessa tre vanor kan hjälpa dig att lindra dina symptom på gastrit.
Även om de kan vara svåra att implementera eftersom de involverar att eliminera dåliga vanor, kommer det förbättra din hälsa avsevärt.
Kan du föreställa dig att aldrig lida av gastrit igen eller att lida av färre symptom som du dessutom kan kontrollera relativt enkelt?
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Angós, R. (2016). Gastritis. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2016.01.011
- Valdivia, M. (2011). Gastritis y gastropatías. Revista de Gastroenterología de Perú. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(00)70013-8
- Carcamo Vargas, G. I., & Mena Bastías, C. P. (2006). ALIMENTACION SALUDABLE. (Spanish). Horizontes Educacionales.