Minska kroppsfett genom att äta på detta vis

För att bli av med kroppsfett är det viktigt att du förbränner fler kalorier än du konsumerar. Därför behöver du kombinera en effektiv kostplan med fysisk aktivitet.
Minska kroppsfett genom att äta på detta vis
Eliana Delgado Villanueva

Skriven och verifierad av nutritionist Eliana Delgado Villanueva.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

En av de vanligaste besluten som många tar är att gå ner i vikt. Det är dock inte alltid en enkel uppgift att minska kroppsfett eftersom det finns olika utmaningar som kan försvåra processen.

Alltifrån låg fysisk aktivitet eller långsam metabolism till genetiska faktorer – det finns många saker som kan orsaka övervikt och fetma.

Har du äntligen bestämt dig för att försöka gå ner i vikt men börjar redan känna dig uppgiven för att du inte ser de önskade resultaten?

Oroa dig inte!

Med rätt knep kan du nå ditt mål utan alltför många komplikationer. I den här artikeln ska vi ge dig några tips som kan hjälpa dig att minska kroppsfett och få din ideala kropp.

Nyttiga kosttips för att minska kroppsfett

För att hjälpa kroppen att minska kroppsfett bör man tänka på att göra sig av med fler kalorier än man tar in. Nedan följer några rekommendationer på olika livsmedel som hjälper dig att göra detta samt hur du bör tänka angående träning.

Ät äpplen

Ät äpplen för att minska kroppsfett

Några nyliga studier visar att äpplen har egenskaper som hjälper till med viktminskning. Man har observerat överraskande resultat hos personer med fetma.

Äpplen hjälper dig att minska kroppsfett eftersom de har högt innehåll av fiber, karotenoider och polyfenoler. Polyfenolerna i äpplen bekämpar fetma samt skyddar dig från fria radikaler och förändringar av celler och vävnader.

På samma gång underlättar fibrer tarmrörelserna och får dig att känna dig mätt längre. Därför bör äpplen vara en del av din kost.

Vi rekommenderar att du äter denna frukt minst en gång om dagen. Du kan till exempel äta ett äpple till förmiddagsfikat tillsammans med lite protein (som yoghurt eller ost), eller lägga till det i din morgonsmoothie.

Eliminera socker från din kost

För att balansera kosten bör du endast konsumera naturliga sockerarter, som de som finns i frukt.

De flesta av oss har tyvärr vanan att konsumera mycket raffinerat socker. Detta anses vara en av de viktigaste orsakerna till fetma, övervikt och degenerativa sjukdomar, som diabetes.

Om du vill ta hand om din hälsa och samtidigt minska kroppsfett måste du helt sluta konsumera raffinerat socker. Det är svårt till en början, men vi rekommenderar att du byter ut det mot naturliga alternativ.

  • Helst bör du ta bort allt som innehåller någon typ av raffinerat socker från köket. Detta kan vara livsmedel som sylt, såser, bröd, kakor med mera.
  • Lär dig i stället att använda naturliga sötningsmedel, som bland annat frukt, honung och stevia.

Drick grönt te för att minska kroppsfett

Grönt te är en av de vanligaste diuretiska dryckerna som många använder vid viktminskning. Detta te innehåller en stor mängd antioxidanter, kallade katekiner, som hjälper kroppen att bryta ner kroppsfett.

Det bästa sättet att få ut det mesta av dessa diuretiska komponenter är att dricka grönt te på fastande mage. Du kan tillsätta citronsaft för att förstärka dess egenskaper.

Vi rekommenderar att du lägger till denna dryck i din dagliga kost. Du kan skapa intressanta smaksatta drycker genom att blanda den med olika frukter och kryddor.

Drick mycket vatten

Att dricka mycket vatten är av de vanligaste rekommendationerna för att gå ner i vikt. Ofta glömmer vi ändå bort att göra det.

Vatten främjar tarmrörelserna, vilket gör det idealisk för dem som lider av förstoppning.

  • För att snabbare minska kroppsfett, försök att dricka 1 glas vanligt vatten före varje måltid. Det hjälper dig att känna mätt dig snabbare.
  • Drick alltid helst vanligt vatten utan kolsyra eller tillsatser. Om du tycker detta är för svårt, gör då fruktteer, men undvik att mixa dina drycker. Detta kan nämligen göra så att du förlora en del av fibern i frukterna och bara behåller sockret.

Lägg till ägg i din kost

Lägg till ägg i din kost för att minska kroppsvikt

Ägg är ett av de livsmedel som innehåller mest proteiner, och det innehåller endast ca 5 gram fett. I övrigt friska människor kan gärna äta ett ägg om dagen utan att kolesterolet påverkas.

Du kan koka dem hela eller bara äta äggvitorna, beroende på hur strikt din kost är. I många år har man trott att ägg är ett skadligt livsmedel, men det kan hjälpa dig att bli av med kroppsfett tack vare sina proteiner och nyttiga fetter.

Träna för att minska kroppsfett

För att minska kroppsfett måste du bränna fler kalorier än du konsumerar. För att göra detta behöver du kombinera fysisk aktivitet med din nyttiga kost. Ditt mål bör vara att göra fysisk aktivitet till en vanligt inslag i din dagliga rutin.

  • Det mest rekommenderade är att du tränar på morgonen, för det är då du har som mest energi.
  • Om du har ätit en väldigt tung middag kvällen innan, kommer träning på fastande mage direkt på morgonen att hjälpa kroppen att bränna överskottskalorier.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Asgary S., Rastqar A., Keshvari M., Weight loss associated with consumption of apples: a review. J Am Coll Nutr, 2018. 37 (7): 627-639.
  • Stanhope KL., Sugar consumption, metabolic disease and obesity: the state of the controversy. Crit Rev Clin Lab Sci, 2016. 53 (1): 52-67.
  • Rothenberg DO., Zhou C., Zhang L., A review on the weight loss effects of oxidizied tea polyphenols. Molecules, 2018.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.