Min partner vill inte ha barn: vad ska jag göra?
“Min partner vill inte ha barn. Vad ska jag göra?” Detta är en av de vanligaste frågorna idag, både i konsultationer och bland vänner. Att skaffa barn är ett av de viktigaste besluten i livet, särskilt eftersom det går utöver fortplantning. Det är en process av socialt och även kulturellt engagemang.
När en kärleksrelation börjar är fasen av förälskelse en av de vackraste; men när denna är passerad och saker lugnar ner sig kommer tiden för svåra beslut och utmaningarna väntar inte på sig.
Därmed hittar vi par som har konflikter när en av makarna inte vill skaffa barn och den andra vill. Vad ska man göra i detta scenario? I den här artikeln vill vi ta upp några reflektioner för att hjälpa dig att få ett perspektiv.
Min partner vill inte ha barn, men det vill jag!
Numera är beslutet att bli föräldrar oftast mer komplicerat och kommer senare i livet än för några decennier sedan.
Idag har även kvinnor en plats i det offentliga arbetslivet, ekonomisk instabilitet och ambitioner för framsteg på akademisk eller affärsmässig nivå och är en faktor som spelar in i bildandet av en familj.
Samtidigt finns det också många människor som, oavsett ovanstående, inte känner att det är deras öde att bli någons pappa eller mamma eftersom de har andra prioriteringar.
Problemet uppstår alltså när den ena partnern drömmer om att få barn, och den andra i sin tur anser att han eller hon inte är redo (och till och med att han eller hon aldrig kommer att bli redo).
Varför vill inte min partner ha barn?
Det finns många anledningar till varför en person inte vill ha barn. Några av dem kan till exempel vara:
- Ekonomiska skäl
- Professionella skäl
- Hälsoskäl
- Skäl relaterade till den livsstil de vill ha
- Personliga skäl
Att fatta beslutet att skaffa barn är en transcendental fråga som helt kommer att förändra livet för den som står inför det. Därför är det mycket viktigt att utvärdera alla alternativ.
Vi tror att du också kan vara intresserad av att läsa detta: Upptäck 10 tips för egenvård för föräldrar
Vad kan jag göra om min partner inte vill ha barn?
När ett förhållande startar tänker du inte på dessa frågor. Men om du befinner dig i den här situationen; skjut inte upp längre. Följ dessa rekommendationer:
- Ta itu med problemet: om det är viktigt för dig kommer det inte att göra någon nytta att skjuta upp den här konversationen. Leta efter det bästa tillfället.
- Vet vad du vill och håll det klart: om du redan vet vad du vill ha i ditt liv och det är att skaffa barn, var inte rädd för att uttrycka din åsikt eller och tveka inte att göra det. Du ska inte ge efter bara för att behaga din partner. Kom ihåg: detta är ett avgörande beslut.
- Vänta inte på att din partner ska ändra sig: detta kommer bara att få tiden att gå och problemet kommer att fortsätta hänga i luften. Det är troligt att din partner redan har fattat ett bestämt beslut och då är det upp till dig att vidta ytterligare åtgärder för att säkerställa att du kan uppfylla din önskan.
- Se på din framtid: fråga dig själv ärligt om du vill leva ett liv utan barn eller med barn.
- Prata med din närmaste omgivning: stödnätverket för familj och vänner är viktigt. De kan hjälpa dig att lyssna på dig själv och ta ett mer självsäkert beslut.
- Ta inte ett beslut under press: ta inte ett beslut för att du vill behaga din partner. Tänk lugnt på de steg du ska ta och vad de innebär.
Dessa rekommendationer kommer att vara till stor hjälp för dig. Men ibland räcker de inte till. Det är troligt att du redan har gjort allt detta och inte vet vilket beslut du ska fatta eller hur du ska möta verkligheten.
Vad har jag för alternativ?
Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Anknytningsteori: Hur påverkar anknytning våra barn?
Kom ihåg att du inte kan tvinga en person att skaffa barn bara för att känna dig lycklig. Förutom att den andra partnern kommer att känna sig olycklig, kommer det i slutändan att bli en katastrof.
Det är viktigt att bland annat fundera över om du skulle kunna leva med verkligheten att inte ha barn, delta i familjesammankomster och se andra par med barn. Denna fråga är viktig eftersom miljön kan vara mycket inflytelserik på en person.
Om ni inte kan komma överens kan ni gå till parrådgivning, eftersom detta är en komplex situation, speciellt om ni älskar varandra. Likaså finns det också möjligheten att ni måste avsluta relationen , speciellt om ni båda ser olika på framtiden och utan gemensamma mål.
Att skaffa barn är ett ömsesidigt beslut
Att skaffa barn är ett beslut som måste tas bestämt och det sker inte över en natt. Det vill säga, förvänta dig inte att din partner ska vakna upp en dag och berätta att han/hon plötsligt har en önskan att bli förälder.
Det är också viktigt att analysera huruvida den andre bara känner rädsla inför osäkerheten att bli förälder, men egentligen inte ett totalt förkastande av själva idén. Om man bara känner rädsla för det okända, kan detta åtgärdas med psykologiskt stöd och lära sig att övervinna rädslor.
Det bör hur som helst vara ett beslut som ni båda är överens om. Tänk på det lugnt, prata ärligt och se om ni kan mötas i mitten. Det kan bli svårt, men det är inte omöjligt.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Annesley, T. M. (2011). Pasar la Prueba de Paternidad. Química Clínica. https://doi.org/10.1373/clinchem.2011.170738
- Dra, P., Estremero, J., & Gacia, X. (2008). Familia y ciclo vital familiar. Generalidades.
- Familia, socialización y nueva paternidad. (2003). Revista Latinoamericana En Ciencias Sociales, Niñez y Juventud.
- Häring, B. (2010). Paternidad responsable. Universidad Nacional Autónoma de México. Escuela Nacional de Trabajo Social.
- Marcela Lagos, L., Helena Poggi, M., & Cecilia Mellado, S. (2011). Conceptos básicos sobre el estudio de paternidad. Revista Medica de Chile. https://doi.org/10.4067/S0034-98872011000400019
- Mestre Escrivá, M., Samper García, P., Tur, A., & Díez, I. (2001). Estilos de crianza y desarrollo prosocial de los hijos. Revista de Psicología General y Aplicada: Revista de La Federación Española de Asociaciones de Psicología.
- Miller, D., & Arvizu, V. (2016). Ser madre y estudiante. Una exploración de las características de las universitarias con hijos y breves notas para su estudio. Revista de La Educacion Superior. https://doi.org/10.1016/j.resu.2016.04.003
- Garín, P. M. (2015). La familia. Estudios de Deusto. https://doi.org/10.18543/ed-42(1)-1994pp109-122